Κόσμος

Απίστευτο: Κομματιάζουν υπερσύγχρονα Α380 γιατί δεν τα θέλει κανείς – «Κανιβαλίζουν» το διαμάντι της Airbus

Τραγικό είναι το τέλος κάποιων εκ των Α380, της «ναυαρχίδας» της Airbus που, πριν μόλις 10 χρόνια, παρουσιάστηκε ως ο νέος κυρίαρχος των αιθέρων.

Το υψηλό κόστος καυσίμων και η τεράστια χωρητικότητά του το καθιστούν, εν μέσω κρίσης, ασύμφορο για τις αεροπορικές εταιρείες, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν αφενός τις συνέπειες της κρίσης και της αναιμικής παγκόσμιας ανάπτυξης, αφετέρου τον ανταγωνισμό των low cost εταιριών που ξεφυτρώνουν «σαν μανιτάρια» και στρέφονται μαζικά προς το μικρότερο και οικονομικότερο Boeing 787 Dreamliner.

Έτσι λοιπόν μία γερμανική επενδυτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να πουλήσει σε κομμάτια δύο Airbus A380 που έχουν περιέλθει στην κατοχή της από την Singapore Airlines, καθώς δεν κατάφερε να τα πουλήσει.

Αναλυτής της αεροναυπηγικής βιομηχανίας ανέφερε στο Reuters ότι πρόκειται για μία κίνηση αρνητική από ψυχολογικής άποψης για την Airbus, αλλά αναγκαία. «Μετά από διεξοδικές διαπραγματεύσεις με διάφορες αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η British Airways και η IranAir, η εταιρεία αποφάσισε να πουλήσει τμήματα των αεροσκαφών», ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας.

Τα αεροπλάνα δεν θα οδηγηθούν για σκραπ, ωστόσο μεγάλα τμήματά τους, όπως ηλεκτρονικά συστήματα και ο μηχανισμός προσγείωσης, θα χρησιμοποιηθούν σε άλλα αεροσκάφη. Εξάλλου οι κινητήρες τους έχουν ήδη επιστραφεί στον κατασκευαστή τους, την Rolls Royce.

Η μόνη εταιρεία που πεισματικά επιμένει πλέον στο A380 είναι η Emirates. Με τα γιγάντια αεροσκάφη, που έχουν γίνει σύμβολο της εταιρείας, μεταφέρει κάθε χρόνο εκατομμύρια επιβάτες στον κόμβο του Ντουμπάι, ενώ πρόσφατα παρήγγειλε 36 ακόμα αεροπλάνα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button