Αγροτικά

Από τέλος Γενάρη θα ξεκινήσει η εξέταση των ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες

 

 

Στο 94,22% έφτασε το ποσοστό των εκτάσεων στη Μεσσηνία που περιλαμβάνονται στο δασικό χάρτη, όπου έγινε η μερική κύρωση πριν λίγες ημέρες στο αρμόδιο Υπουργείο. Κι αν νομίζει κάποιος ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας ολοκληρώθηκε, μάλλον έχει κάνει λάθος, καθώς βρίσκονται σε αναμονή κάτι λιγότερο από 14.500 αντιρρήσεις, τις οποίες οι 4 επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί θα ξεκινήσουν να εξετάζουν μετά τις 25 Ιανουαρίου.
Μία διαδικασία που όχι μόνο εύκολη δεν είναι, αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι για την ολοκλήρωσή της πρέπει να συγκλίνουν πολλές δυνάμεις. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι τα μέλη των Επιτροπών που θα εξετάσουν τις ενστάσεις της Μεσσηνίας, προέρχονται από γειτονικούς νομούς, ήδη αυξάνει σημαντικά το βαθμό δυσκολίας.

Μερική κύρωση
Από τη μερική κύρωση των δασικών χαρτών που έγινε την Πέμπτη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ανακοινώθηκε ότι για τη Μεσσηνία, η έκταση των περιοχών εκτός ανάρτησης ανέρχονται σε 172.231 στρέμματα, η έκταση των αναρτημένων είναι 2.777.494 στρέμματα, οι προς κύρωση μη δασικά είναι 1.146.829 στρέμματα, οι προς κύρωση δασικά  1.470.026 στρέμματα και η αναμενόμενη έκταση κύρωσης είναι 2.616.856 στρέμματα.
Όπως διευκρινίσθηκε κατά την υπογραφή της μερικής κύρωσης, δεν είναι απαραίτητη η κύρωση για να χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες από το Κτηματολόγιο. Αυτό που  θεωρείται  σημαντικό είναι, ότι εφόσον συνταχθούν και θεωρηθούν οι δασικοί χάρτες υποβάλλεται δήλωση από τις Δασικές Υπηρεσίες και το Κτηματολόγιο εξετάζει τη δήλωση αυτή, που έγινε με βάση τους δασικούς χάρτες, σαν ο δασικός χάρτης να ήταν κυρωμένος.

Ενστάσεις
Στη Λακωνία, τη Μεσσηνία και την Αχαΐα έχει υποβληθεί το μεγαλύτερο πλήθος αντιρρήσεων. Συνολικά και στους 3 νομούς έχουν υποβληθεί πάνω από 41.000 αντιρρήσεις, με τις περισσότερες στη Μεσσηνία, όπου  έχουν κατατεθεί  14.300 αντιρρήσεις.
Οι επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες της Μεσσηνίας, έχουν συγκροτηθεί με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου.
Συνολικά συγκροτήθηκαν 4 Επιτροπές για τη Μεσσηνία και από τα βασικά προβλήματα εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή των υπηρεσιακών παραγόντων άλλων νομών στις επιτροπές, οι οποίοι θα πρέπει να μετακινούνται στη Μεσσηνία, όταν ως γνωστό τα δασαρχεία μετά βίας εξασφαλίζουν οδοιπορικά έξοδα και καύσιμα για αυτοψίες και άλλες υπηρεσιακές ανάγκες.
Έδρα των τριών επιτροπών είναι η Καλαμάτα και οι επιτροπές θα συνεδριάζουν στα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Καλαμάτας, ενώ η τέταρτη θα συνεδριάζει στην Κυπαρισσία.
Η λειτουργία τους αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 25 Ιανουαρίου και μέχρι τότε θα έχει γίνει ομαδοποίηση των αντιρρήσεων ανά κοινότητα. Με τη σειρά θα εξετασθούν αυτές, ακόμα δεν είναι καθορισμένο.
Το μεγαλύτερο, πλέον, ερώτημα, είναι πότε θα ολοκληρωθεί η εξέτασή τους κάτι που κανείς δεν θα μπορέσει να απαντήσει σύντομα. Μόνο να φυλλομετρήσεις τα επισυναπτόμενα έγγραφα 14.300 αιτήσεων θέλεις ώρες και ημέρες ατελείωτες.
Και στην περίπτωση που η επιτροπή αποφασίσει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να γίνει και αυτοψία, εκεί οι χρόνοι πολλαπλασιάζονται.
Η προηγούμενη, δε, εμπειρία που υπάρχει είναι πολύ μικρή, καθώς για τις 5 κοινότητες της Μεσσηνίας που έγινε κύρωση δασικών χαρτών είχαν κατατεθεί μόνο 25 ενστάσεις και χρειάσθηκε περίπου ένα 4μηνο για την εξέτασή τους, καθώς έγινε σε όλες αυτοψία.
Κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις υπολογίζουν να ολοκληρωθεί η εξέτασή τους στο τέλος του καλοκαιριού. Όμως η πρόβλεψη αυτή μάλλον πρέπει να χαρακτηρισθεί υπεραισιόδοξη.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button