ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Από την Κυπαρισσία ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης για τη βία κατά των γυναικών

 Από την Κυπαρισσία ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης για τη βία κατά των γυναικών με σκοπό την ενημέρωση και αφύπνιση συνειδήσεων ώστε τα θύματα να καταγγέλλουν στην ΕΛ.ΑΣ. τα συμβάντα με ενημερωτική ομιλία που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας με το Δήμο Τριφυλίας και το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος».

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Π. Κατσίβελας είπε ότι «αν είναι μερικά πράγματα που δεν θα τα ήθελε κανείς για τον εαυτό του, δε θα τ’ ονειρευότανε, θ’ απευχότανε για τον ίδιο, για τα προσφιλή του άτομα, ήταν να ζήσει κάποιος σ’ ένα περιβάλλον που δημιουργεί κι αναπαράγει το φόβο. Είναι ένα συναίσθημα το οποίο όλους μας τρομάζει. Κι επειδή αυτό δεν έχει μέγεθος, πολλαπλασιαζόμενο δημιουργεί ακραίες μορφές ζωής και συμπεριφοράς. Κι αν μέσα στο φόβο υπάρχει και η βία, τότε το αρνητικό αποτέλεσμα είναι πολλαπλασιαστικά αρνητικό για την ουσία του ανθρώπου και για την αξία του ανθρώπου. Το βέβαιον είναι ότι σ’ αυτό το περιβάλλον δε μπορεί να ζήσει κανείς. Και αυτό δε μπορεί αυτή η κοινωνία, με αυτές τις πολιτιστικές αρχές, να το δεχτεί και να το αποδεχτεί. Όμως, ποια είναι η κυρίαρχη αιτία για μια τέτοια συμπεριφορά; Είναι οι σχέσεις εξουσίας. Και οι άνθρωποι δε μπορεί να συμβιώσουνε μ’ εξουσιαστικές σχέσεις. Οι άνθρωποι μπορεί να επιβιώσουνε με σχέσεις αλληλεγγύης, φιλίας, αγάπης, έρωτα. Αυτό λέει ο Ελληνικός πολιτισμός, αυτό είναι το ζητούμενο της κοινωνίας».

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας κ. Π. Πούπουζας ανέφερε ότι «έχω περίπου 30 χρόνια υπηρεσίας και γύρω στο 1997-’98 μετατέθηκα σε μια υπηρεσία Ασφαλείας μέχρι το 2013. Περιπτώσεις γυναικών που έρχονται στο μυαλό μου, τα έτη εκείνα, τις αντιμετωπίζαμε, θα έλεγα, με περισσή καχυποψία, αμφισβήτηση και πάντοτε το μυαλό του του ανακριτικού του ’97, ’98, ’99, 2000, πήγαινε πίσω απ’ την καταγγελία κι έλεγε “γιατι αυτή η κυρία εμφανίστηκε στην αστυνομία; Τι επιδιώκει;”. Τα πράγματα από τότε έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Πλέον, υπάρχουν αξιωματικοί που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, όπως η κα Καραγιάννη, και σκοπός της συγκεκριμένης εσπερίδας είναι να σπάσουμε το φόβο, που ενδεχομένως αισθάνονται τα θύματα, προκειμένου να διαβαίνουν το κατώφλι της αστυνομίας ή άλλων δομών πρόνοιας. Γιατι μόνο έτσι θ’ απαλλαγούν απ’ το μαρτύριό τους».

Η Αστυνόμος Α’ κα Μαρία Καραγιάννη που συντόνιζε την εκδήλωση ανέφερε ότι «ο λόγος που είμαστε σήμερα εδώ είναι για να εφοδιάσουμε τους εαυτούς μας και με τη δύναμη και με την πίστη διότι όταν γνωρίζεις και τα δικαιώματά σου και το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο μπορείς να επικαλεστείς και σε υποστηρίζει, μπορείς κάλλιστα να βοηθήσεις τόσο τον εαυτό σου όσο κι έναν συνάνθρωπό σου, μία γυναίκα, τη φίλη σου, την κόρη σου, έναν άνθρωπο που θα βρεθεί στο περιβάλλον σου. Αυτός είναι ο σκοπός που γίνεται αυτή η εκδήλωση. Είναι η απαρχή μιας εκστρατείας ενημέρωσης, με ακριβώς αυτό τον αντικειμενικό σκοπό».

Από την πλευρά τους τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας κα Δήμητρα Μιχαλοπούλου, ψυχολόγος και κα Βασιλική – Σοφία Κατσίποδα, κοινωνιολόγος, μίλησαν για τις εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο δωρεάν και διέπονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Ύστερα έγινε συζήτηση με ερωτήσεις από το κοινό.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button