Τοπικά Νέα

Αρχές Μαΐου «πέφτουν» οι υπογραφές για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για την διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, όπου ανάδοχος είναι η Τέρνα Ενεργειακή.

Αυτό δήλωσε χθες από την Καλαμάτα ο κ. Τατούλης, τονίζοντας ότι προκύπτει από την κινητικότητα που υπάρχει μέχρι σήμερα και σχετίζεται με την τακτοποίηση των τελευταίων γραφειοκρατικών ζητημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης και το συγκεκριμένο έργο ως προσωπική του νίκη, αλλά και ως νίκη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το έργο έχει περάσει από «χίλια κύματα», αλλά αυτήν τη φορά οι υπογραφές αποτελούν βεβαιότητα, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλο, να έχει σημειώσει ότι εντάσσεται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Πελοποννήσου.

Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 24 μήνες, ενώ από τον 10ο μήνα από την υπογραφή της σύμβασης η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναλαμβάνει την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, δίνοντας έτσι μια σύννομη πρώτη λύση σε ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας.

Το έργο «ΣΔΙΤ Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» θα μπορεί να διαχειρίζεται συνολικά 200.000 τόνους/έτος αστικών στερεών αποβλήτων. Στις Μονάδες Μηχανικής Επεξεργασίας θα γίνεται ο διαχωρισμός ανακυκλώσιμων και οργανικών αποβλήτων. Υπολογίζεται ότι θα προκύπτουν το λιγότερο 35.000 τόνοι/έτος ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία θα οδηγούνται στην αγορά, αυξάνοντας έτσι τη βιωσιμότητα της επένδυσης. Τα οργανικά απόβλητα υπολογίζονται σε 115.000 τόνους/έτος, από τα οποία μέσα από τη μονάδα βιολογικής επεξεργασίας θα προκύπτουν 20.800 MWhr/έτος πράσινης ενέργειας, η οποία θα χρησιμοποιείται για την ενεργειακή τροφοδότηση των μονάδων, καθώς και 45.000 τόνοι/έτος κομπόστ. Από τα υπολείμματα της παραπάνω επεξεργασίας, υπολογίζεται ότι τελικά θα οδηγούνται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) μόλις 70.000 τόνοι υπολειμμάτων/έτος, τα οποία αποτελούνται από χημικά αδρανή υλικά και αντιστοιχούν μόλις στο 10% του αρχικού όγκου των εισερχομένων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button