Αγροτικά

ΑΤΑΚ: Οι παραγωγοί να… ετοιμάζονται

Ο φόβος των… έρμων, δηλαδή των απωλειών επιδοτήσεων, άφησε στα μετόπισθεν τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), αλλά οι παραγωγοί ας μην επαναπαύονται, διότι η ρύθμιση αναστάλθηκε, δεν καταργήθηκε. Το θέμα για τα ιδιωτικά συμφωνητικά αγρομίσθωσης έφτασε στη Βουλή από τη ΝΔ –και συγκεκριμένα από τους βουλευτές Σερρών Κώστα Αχ. Καραμανλή, Θεσσαλονίκης Θοδωρή Καράογλου και Ημαθίας Απόστολο Βεσυρόπουλο, οι οποίοι ζήτησαν διευκρινίσεις–, προτού αποσυρθεί η διάταξη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως υπονοείται στο έγγραφο, η πίεση είναι προφανής από τους κοινοτικούς κανονισμούς 1307/2013 και 1306/2013 και αποτελεί βασικό όρο επιλεξιμότητας των αγροτεμαχίων. Όμως, το μέτρο, κατά πληροφορίες, δεν εφαρμόστηκε διότι:

  1. Ήταν δύσκολοι οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, ελλείψει κτηματολογίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές εξαιρέσεις.
  2. Διαπιστώθηκαν προβλήματα ειδικά, όπου έχουμε ενοικίαση γαιών από μετανάστες, συγγενείς κ.ά.
  3. Υπάρχει διχογνωμία για δημόσιες – ιδιωτικές εκτάσεις, λόγω διεκδικούμενων εκτάσεων από το Δημόσιο.
  4. Το μέτρο φόβισε τους παραγωγούς, οι οποίοι δεν ενημερώθηκαν γρήγορα και σωστά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαμαρτυρίες κι απανωτά παράπονα στο ΥΠΑΑΤ.
  5. Για τα υποθηκοφυλακεία – συμβολαιογραφεία χρειάζεται χρόνος, διότι έχει ψηφιστεί νέος νόμος για αυτά και πρέπει να προσαρμοστούν για θέματα κληρονομιών και αποποιήσεων.
  6. Υπάρχουν αγροτεμάχια, κυρίως στην Αττική, που κατά παράδοση άλλος έχει το χωράφι κι άλλος την παραγωγή του χωραφιού.
  7. Κυρίως στην οπισθοχώρηση μέτρησε ότι η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει πόρους, εξαιτίας της προβληματικής κατάστασης με τις ιδιοκτησίες αγροτεμαχίων και υπήρχε ο κίνδυνος, ελλείψει δασολογίου-κτηματολογίου, απώλειας κοινοτικών πόρων 10%-50%.

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες εξηγούν πως οι αγρότες χρειάζεται να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες, διότι το μέτρο θα εφαρμοστεί την επόμενη χρονιά και θα το βρουν μπροστά τους. Εφόσον δεν αλλάξει κάτι, προβλέπεται:

-Σε αγροτεμάχια με πολλούς ιδιοκτήτες, καταχώρηση ΑΤΑΚ όλων των ιδιοκτητών.

-Όπου δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς να δηλώνεται η επιλογή «κληρονομιά» και να αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΦΜ του θανόντα (προσωρινή εξαίρεση από τον ΑΤΑΚ).

-Αγροτεμάχια που έχουν μισθωθεί από θανόντα και δεν υπάρχει λύση της μίσθωσης από κληρονόμους εξαιρούνται από τον ΑΤΑΚ, αλλά χρειάζεται επισύναψη του μισθωτηρίου.

-Αγροτεμάχια που ανήκουν σε ιδιοκτήτες μόνιμους κατοίκους εξωτερικού εξαιρούνται από υποχρέωση αναγραφής ΑΤΑΚ.

-Αγροτεμάχια που ανήκουν στον έναν σύζυγο αλλά αίτηση ενίσχυσης υποβάλλει ο άλλος (π.χ. δημόσιος υπάλληλος-άνδρας, γυναίκα αγρότισσα και τα χωράφια ανήκουν στο σύζυγο), απαιτείται μισθωτήριο.

-Αγροτεμάχια που επινοικιάζονται ή υπάρχει ανταλλαγή με άτυπα παραχωρητήρια αναγράφεται ο ΑΤΑΚ του πρώτου ιδιοκτήτη και κατατίθενται έντυπα εκμίσθωσης.

-Σε περιπτώσεις πολυετών μισθωτηρίων, εξαιρούνται από τον ΑΤΑΚ όσοι είναι σε κοινοτικά προγράμματα μακροχρόνιας αγρανάπαυσης, δάσωσης γεωργικών γαιών, αναδιάρθρωσης αμπελώνων, διαδοχής γεωργών/πρόωρης συνταξιοδότησης και απαιτείται η επισύναψη μισθωτηρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button