ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Αυστηροί οροί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την ανάπλαση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας

 

1


Ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας εργασίες για την αναστήλωση της πεσμένης μάντρας στην πλατεία της Αρκαδιάς, στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας. Μάλιστα, οι εργασίες αναστήλωσης προβλέπεται ότι σε διάστημα δέκα ημερών θα έχουν ολοκληρωθεί.

Να θυμίσουμε ότι οι εργασίες γίνονται με αυτεπιστασία από το δήμο και υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Όσον αφορά τη συνολική ανάπλαση στην Άνω Πόλη, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Κατσίβελα θα γίνει οικονομική επαναξιολόγηση της μελέτης ύστερα από τις παρατηρήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του έργου.

Στην απόφαση έγκρισης με Αρ. Πρ.: ΥΠ.ΠΟ.Α/ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ/Φ06-ε/2284 αναφέρονται οι παρακάτω όροι και προϋποθέσεις για την ανάπλαση στην περιοχή:

  1. Η κάλυψη των πεζοδρομίων να γίνει με πέτρες μεσαίου μεγέθους, σύμφωνα με το δείγμα που προσκομίσθηκε κατά την εξέταση του θέματος στο ΤΣΜΠ. Η επιλογή της απόχρωσης θα είναι τέτοια, ώστε να αποκλίνει από εκείνη του οδοστρώματος, ώστε να γίνεται περισσότερο εμφανής η διαφοροποίηση του οδοστρώματος από τα πεζοδρόμια.
  2. Το οδόστρωμα να επιστρωθεί με κυβόλιθους και να μην εφαρμοστούν οι αναφερόμενες στην τεχνική έκθεση υπερυψωμένες λωρίδες (σαμαράκια), δεδομένου ότι προβλέπεται η κατά εποχές απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων και μια παρόμοια κατασκευή θα δημιουργούσε προβλήματα στην κυκλοφορία των πεζών κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της πεζοδρόμησης.
  3. Αντί των προτεινόμενων μονών επίστυλων φωτιστικών, προτείνεται εναλλακτικά η εφαρμογή αντίστοιχων διπλών, έτσι ώστε να καλύπτουν επαρκώς και την περιοχή του οδοστρώματος, δεδομένου ότι εποχικά η ζώνη των οχημάτων θα αποδίδεται στους πεζούς.
  4. Στην οριοθέτηση των πεζοδρομίων να τοποθετηθούν μεταλλικά στοιχεία.
  5. Για τον προς διαμόρφωση χώρο στάθμευσης δυτικά της πλατείας της Αρκαδιάς και γειτονικά του καλντεριμιού δεν αναφέρεται στη μελέτη ο τρόπος κάλυψης του διαμορφούμενου χώρου. Προτείνεται η εφαρμογή διάτρητων τσιμέντινων στοιχείων στις προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης και λιθόστρωση ανάλογου τύπου με τις λοιπές διαμορφώσεις (κυβόλιθοι). Εκεί όπου εμφανίζεται συναρμογή της νέας διαμόρφωσης με τα παλαιά λιθόστρωτα, προτείνεται η εφαρμογή κτυπητών τσιμέντινων ή αντίστοιχων λίθινων ζωνών.
  6. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συναρμογή των νέων διαμορφώσεων με τα σωζόμενα παλαιά λιθόστρωτα, όπου προτείνεται η εφαρμογή ζωνών συρραφής – συναρμογής από κτυπητό σκυρόδεμα ή αντίστοιχων ζωνών από ορθογωνικές λίθινες πλάκες.
  7. Τόσο στην ανακατασκευή του αναλημματικού τοίχου, όσο και στις γενικότερες διαμορφώσεις του δρόμου, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα απαραίτητα αποστραγγιστικά μέτρα και αντίστοιχα στη συλλογή-απομάκρυνση των ομβρίων με την εφαρμογή κατάλληλων ρύσεων και επαρκών φρεατίων συλλογής για την απορροή τους. Επίσης ο τύπος των στοιχείων της λιθεπένδυσης του αναλημματικού τοίχου, ο τρόπος δόμησης και η απόχρωση του συνδετικού κονιάματος θα αποφασισθεί σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας κατόπιν δοκιμών επί τόπου.
  8. Το ίδιο υλικό επίστρωσης θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και στην πλατεία του Ηρώου. Τα παγκάκια που αναφέρονται στην τεχνική έκθεση να είναι μεταλλικά με λεπτές διατομές. Πρέπει να υποβληθεί σχέδιο πρότασης με τις καθορισμένες θέσεις αυτών στην περιοχή του ανασχεδιασμού.
  9. Κατά τη διάρκεια των εργασιών να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του διατηρητέου κτηρίου επί της πλατείας Αρκαδίας 2-4. 10. Πριν από την υλοποίηση του έργου να εξεταστεί η δυνατότητα απομάκρυνσης των στύλων και υπέργειων καλωδιώσεων του δικτύου ηλεκτροδότησης – δημοτικού φωτισμού και αντικατάστασης αυτών με υπογειοποιημένο δίκτυο, ώστε να αποφευχθούν οι φθορές από μελλοντικές εργασίες στην περιοχή της ανάπλασης.

Η εφαρμογή των σχεδίων θα ελέγχεται από την ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ.

Το έγγραφο αυτό δεν αποτελεί άδεια εκτέλεσης του έργου, ούτε αντικαθιστά άλλο έγγραφο που τυχόν απαιτείται από άλλη αρμόδια Αρχή ή Υπηρεσία. Η έναρξη των εργασιών σημαίνει πλήρη αποδοχή όλων των όρων που προαναφέρονται η δε τυχόν παράβαση της απόφασης και των σχεδίων θα επιφέρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο.

 

2

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button