Τεχνολογία

Αυτή η τσιπαρισμένη κατσαρίδα μπορεί να κάνει θαύματα για τον άνθρωπο

Η επιστήμη πλησιάζει ολοένα και πιο πολύ σε έναν διαχρονικό πόθο, να κάνει τα προσθετικά μέλη να αισθάνονται την αφή.

Και πλέον βρίσκεται κυριολεκτικά προ των πυλών, καθώς ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ δημιούργησαν ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο που μπορεί όχι μόνο να νιώσει διαφορές στην πίεση, αλλά και να διαβάσει γράμματα του Κώδικα Μπράιγ (του συστήματος γραφής και ανάγνωσης των τυφλών)! Και ακόμα πιο υπέροχα, κατάφεραν να προσαρμόσουν τα τεχνητά αυτά νεύρα σε πόδι κατσαρίδας, κάνοντάς το να συσπάται.

«Παίρνουμε το δέρμα ως δεδομένο, αλλά είναι ένα περίπλοκο σύστημα αισθήσεων, σημάτων και αποφάσεων», λέει ο Zhenan Bao του Στάνφορντ που συνυπογράφει τη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά, το «Science», «αυτό το τεχνητό αισθητηριακό νευρωνικό σύστημα είναι ένα βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση της δημιουργίας αισθητηριακών νευρωνικών πλεγμάτων σαν δέρμα για όλων των λογιών τις εφαρμογές».

stykn1

Το σύστημα μπορεί να διακρίνει και να κατανοήσει ακόμα και τα πιο ανεπαίσθητα απτικά σήματα μέσω των αισθητήρων του, οι οποίοι συνδέονται σε ένα εύπλαστο ηλεκτρονικό κύκλωμα, μετατρέποντας τις πιέσεις σε ηλεκτρικά σήματα. Όλα καταλήγουν σε ένα τεχνητό συναπτικό τρανζίστορ, το οποίο «εκτελεί όλες τις λειτουργίες του τεχνητού νευρωνικού κυκλώματος», εξηγεί ο Tae-Woo Lee του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ.

Ο τεχνολογικός τους άθλος δεν τελειώνει εδώ, καθώς κατάφεραν να εφαρμόσουν το αισθητηριακό κύκλωμα σε ένα βιολογικό σύστημα, μια κατσαρίδα εδώ. Το πόδι της οποίας ανταποκρινόταν πλήρως στα ηλεκτρικά ερεθίσματα με τα οποία το τροφοδοτούσαν.

Η τεχνολογία αναμένεται να εφαρμοστεί στα τεχνητά μέλη, βελτιώνοντας άρδην τη ζωή των ανθρώπων με προσθετικά, αλλά και να βρει πρακτικές χρήσεις στη ρομποτική τεχνολογία…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button