Πολιτική

Α. Μπούζα: “H εμμονή του κ. Αποστόλου για το ΠΟΠ Καλαμάτας θίγει τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο”

 

Στο αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αχαϊκή πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, ακολουθώντας την προσφιλή τακτική των υποσχέσεων χωρίς αντίκρυσμα και χωρίς διερεύνηση των επιπτώσεων στην οικονομία του τόπου μας, έκανε αναφορά για επέκταση του ονόματος “Ελιά Καλαμάτας” σε όλη την Ελλάδα, κάτι που θέτει σε κίνδυνο το ΠΟΠ “Καλαμάτα” της ποικιλίας ελιάς Καλαμών και είναι κατοχυρωμένο μόνο για τις ελιές που παράγονται στη Μεσσηνία.

Εδώ και πολύ καιρό ο κ.Αποστόλου προσπαθεί να ακυρώσει ένα πλεονέκτημα της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου και να προχωρήσει στην ουσιαστική  του κατάργηση μέσω της επέκτασης που επιδιώκει.

Εδώ φαίνεται η γύμνια της αγροτικής πολιτικής της Κυβέρνησης του κ.Τσίπρα, όταν χωρίς σχέδιο, χωρίς παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται ακυρώνει τα θετικά σε έναν τόπο και επί της ουσίας υποτιμά ένα εξαίσιο αγροτικό προϊόν που  έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο περιφερειάρχης κ.Τατούλης προσωπικά, έχει ασχοληθεί  με το θέμα και με δική του παρέμβαση ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία να προσαρμόσει τον εθνικό της κατάλογο ποικιλιών στο πνεύμα των κανονισμών της ΕΕ αριθ.637/2009 και αριθ.1151/2012.

Στόχος ήταν να σταματήσει άμεσα η παράτυπη χρήση της ονομασίας της ΠΟΠ  «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και να ενημερωθούν οι καταναλωτές. Ευτυχώς η προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου έφερε τότε αποτέλεσμα και η Κυπριακή Δημοκρατία, υιοθέτησε το αίτημά μας  και αμέσως από το Μάιο του 2017 διέγραψε από τον ευρωπαϊκό  κατάλογο τον όρο Καλαμάτα ως συνώνυμο της ονομασίας της ποικιλίας Καλαμών.

Ο κ.Αποστόλου όμως δεν εφησυχάζει μέχρι να επιτύχει τον διαλυτικό για την αγροτική μας οικονομία σχεδιασμό του και επαναφέρει συνεχώς το θέμα καίτοι αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και θίγει τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου το ζήτημα με τις μειωμένες ποσότητες ζήτησε να διερευνηθεί, με πιθανή επέκταση της γεωγραφικής ζώνης παραγωγής, μόνο σε όμορες περιοχές της Καλαμάτας.

Απορίας άξιον είναι  η ηχηρή σιωπή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπούν τη Μεσσηνία και δεν βλέπουν, δεν ακούν, δεν αφουγκράζονται τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου και θεωρούν πως εξελέγησαν για να προπαγανδίζουν μόνο το ….σπουδαίο έργο της Κυβέρνησής τους.

Επειδή δεν χωρούν συνέχεια πισωγυρίσματα και πειραματισμοί ας σοβαρευτούν επιτέλους στο αρμόδιο Υπουργείο και την περίφημη παραγωγική ανασυγκρότηση που μας σερβίρουν συνεχώς ας μην την κάνουν απόλυτα αντιπαραγωγική και ζημιογόνα για τις τοπικές οικονομίες.

Οι Μεσσήνιοι ευτυχώς έχουν την Περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου να αγωνίζεται  για τα συμφέροντά τους όπως και όλης της Πελοποννήσου και δεν μπορεί να επιτρέψει την κατάχρηση της ονομασίας ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» από  διεθνείς ανταγωνιστές που καλλιεργούν την ποικιλία «Καλαμών» να εκμεταλλεύονται την εμπορική δυναμική της ονομασίας «Καλαμάτα».

 

Καλαμάτα 12 Φεβρουαρίου 2018

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου

Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού-Πολιτισμού

Συντονίστρια Έργου και Αποτελεσματικότητας Μεσσηνίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button