Εκπαίδευση

Βάσεις 2017: Εκτιμήσεις μετά τα αποτελέσματα – Οι βάσεις 2016

0fdf98ca90bfb3710383ae8219152d74_XL


Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις έβαλε το υπουργείο Παιδείας με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ενώ τώρα παίρνει σειρά η ανακοίνωση για τις βάσεις 2017. Ποιες όμως οι εκτιμήσεις και πως μπορούν οι υποψήφιοι να δουν που έχουν περάσει σε σχέση με τις βάσεις του 2016

Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τα στατιστικά των αποτελεσμάτων των πανελληνίων 2017 με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει ακομα σίγουρο συμπέρασμα για το ποως θα κινηθούν οι βάσεις 2017 σε σχέση με αυτές του 2016.

 

Εκτιμήσεις υπάρχουν μόνο από τους εκπαυδευτικούς και τα όσα έχουν γίνει γνωστά από πληροφορίες βαθμολογητών.

AdTech Ad

Οι υποψήφιοι όμως μπορούν να συγκρίνουν τους βαθμούς τους και τα μόρια που έχουν πετύχει σε χέση με τις βάσεις του 2016. Εδώ μπορείτε να δείτε τις βάσεις 2016 και να συγκρίνεται τα μόρια των σχολών με τις περσινές επιδόσεις των υποψηφίων.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι μπορούν να υπολογίζουν τα μόρια που προκύπτουν από τη βαθμολογία τους στην διεύθυνση https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.

Από την Πέμπτη 6-7-2017 ως και την Παρασκευή 14-7-2017 όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr  (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ). Η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Σύμφωνα με ένα πρώτο δείγμα επιδόσεων βαθμολογιών που είχε συλλεχθεί από βαθμολογικά κέντρα, αναμένεται – μεταξύ άλλων – άνοδος των βάσεων στα παιδαγωγικά τμήματα, πτώση στα πολυτεχνικά και διατήρηση των ιατρικών σχολών στα περσινά, αρκετά υψηλά, επίπεδα.

Αυτό ανέφερε ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Χρήστος Κάτσικας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις με βάση τα παραπάνω διαθέσιμα στοιχεία, ο εκπαιδευτικός αναλυτής επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Μια πρώτη εικόνα που έχει σχηματιστεί από ένα δείγμα επιδόσεων βαθμολογιών των υποψηφίων, που έχουμε συλλέξει από βαθμολογικά κέντρα, δίνει σχηματικά το εξής: θα έχουμε σίγουρα άνοδο των βάσεων στα παιδαγωγικά τμήματα, δασκάλων και νηπιαγωγών, τα οποία επιλέγουν διπλάσιοι υποψήφιοι σε σχέση με πέρσι».

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, «όσον αφορά στα πολυτεχνικά τμήματα, φέτος τα περισσότερα απ’ αυτά θα έχουν πτώση των βάσεων, διότι οι επιδόσεις στα μαθηματικά, και κυρίως στο βαθμολογικό ορίζοντα 18 – 20 είναι πολύ χαμηλότερες από τις περσινές».

Στο ύψος των περσινών βάσεων (δηλαδή πάνω από τα 19.000 μόρια) αναμένεται πως θα μείνουν οι ιατρικές σχολές, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, «στα περισσότερα οικονομικά τμήματα θα έχουμε πτώση των βάσεων – και κυρίως στην περιφέρεια», ενώ «στα τμήματα τα θεωρητικά φαίνεται πως θα έχουμε μικρά σκαμπανεβάσματα και θα μείνει μεγάλος αριθμός υποψηφίων έξω από αυτά, γιατί είναι πολλοί που τα ζητάνε και είναι λιγότερες οι θέσεις που δίνονται».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά νομικές σχολές, κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, «φαίνεται πως θα έχουν ίσως ένα “κλικ” ανόδου των βάσεών τους σε σχέση με πέρσι», ανέφερε ο κ. Κάτσικας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button