Αγροτικά

Βιοακουστική αντιμετώπιση του δάκου

ελιες


Το ίδρυμα CITOLIVA και η INOLEO (οργάνωση επιχειρήσεων ανάπτυξης τεχνολογιών για τον ελαιοκομικό τομέα) στην Ισπανία ανέπτυξαν ένα πρωτοπόρο σύστημα βιοακουστικής και εξ αποστάσεως διάγνωσης της προσβολής του ελαιώνα από δάκο. Πρόκειται για μια τεχνολογία που σε λίγα χρόνια μπορεί να είναι κομμάτι της καθημερινότητας, δίνοντας απάντηση στις ανάγκες της ελαιοκομίας.

Η τεχνολογία αυτή βασίζεται σε μια επανασχεδιασμένη παγίδα τύπου McPhail που περιλαμβάνει οπτικο-ηλεκτρονικό αισθητήρα δάκου και σύστημα επικοινωνίας χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μέσω του συστήματος επικοινωνίας, οι προειδοποιήσεις για πληθυσμούς δάκου σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορούν άμεσα να είναι διαθέσιμες σε μια διαδικτυακή πύλη. Η έγκαιρη προειδοποίηση θα διευκολύνει την καταπολέμηση του εντόμου και θα μειώσει τυχόν βλάβες στον καρπό της ελιάς και στην παραγωγή ελαιολάδου. Στα οφέλη συμπεριλαμβάνεται και η στοχευμένη και ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, σε εργαστηριακές συνθήκες, οι αισθητήρες είχαν 91% επιτυχία στον εντοπισμό του είδους Batrocera oleae, ενώ το σύστημα επικοινωνίας, είχε ποσοστά επιτυχίας πάνω από 95% στην σωστή και έγκαιρη μετάδοση της προσβολής στο σύστημα (περίοδος δοκιμής 200 ημερών).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button