Οικονομία

Για λίγους οι 120 δόσεις στην Εφορία. Τι προσφέρεται σε κάθε οφειλέτη

Μετά την εξειδίκευση από το υπουργείο Εργασίας των λεπτοµερειών εφαρµογής των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταµεία, υπογράφηκε πριν από λίγες µέρες από την υφυπουργό Οικονοµικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, και η απόφαση για την αντίστοιχη ρύθµιση που αφορά τα χρέη προς την Εφορία.

Όπως και στην πρώτη περίπτωση, δικαίωµα υπαγωγής έχουν, µεταξύ άλλων, φυσικά πρόσωπα µε εισόδηµα από επιχειρηµατική δραστηριότητα που δεν έχουν ωστόσο πτωχευτική ικανότητα, µια κατηγορία η οποία εµπεριέχει και τους αγρότες.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από 1ης Φεβρουαρίου 2018 και µέχρι την τελευταία µέρα του έτους αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δηµοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), µέσω του Taxisnet. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο φορολογούµενος να παρουσιάζει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε τουλάχιστον µία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις (ή, εφόσον τηρεί διπλογραφικό σύστηµα, να έχει θετική καθαρή θέση) και οι οφειλές του, σε περίπτωση που ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, να µην είναι µεγαλύτερες από το οκταπλάσιο των ετήσιων καθαρών εσόδων του.

Επιπλέον, όπως και για τα χρέη προς τα Ταµεία, θα πρέπει να έχει κάνει έναρξη εργασιών στην εφορία. Αυτό σηµαίνει ότι επαγγελµατίες που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους αυτοµάτως αποκλείονται. Εφόσον θέλουν να διευθετήσουν τις οφειλές τους µέσω του µηχανισµού, θα πρέπει απαραιτήτως να ανοίξουν και πάλι τα βιβλία τους.

Στη ρύθµιση µπορούν να υπαχθούν οφειλέτες µε χρέη (σ.σ. βεβαιωµένα έως 31/12/2016) έως 50.000 ευρώ αποκλειστικά προς το Δηµόσιο ή έως 50.000 ευρώ προς το σύνολο των πιστωτών εκ των οποίων τουλάχιστον το 85% να είναι προς το Δηµόσιο. Το «κούρεµα» µπορεί να φτάσει το 85% για τις οφειλές από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσµης καταβολής και το 95% για τα πρόστιµα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση. Οι δε δόσεις µπορούν να ανέλθουν στις 120, µε ελάχιστο πληρωτέο ποσό τα 50 ευρώ.

Στην πράξη, βεβαίως, λίγοι είναι οι οφειλέτες που θα «δουν» τα χρέη τους να ρυθµίζονται σε 120 δόσεις, αφού ο αριθµός των τελευταίων, όπως και το ύψος τους, είναι αντιστρόφως ανάλογος των κερδών. Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει ότι η κάθε δόση δεν µπορεί να είναι µικρότερη από το 2,75% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

Παράδειγµα

Έστω, για παράδειγµα, οφειλέτης µε χρέος 15.000 ευρώ:

  • Εφόσον έχει ζηµίες και στις τρεις τελευταίες χρήσεις µένει εκτός ρύθµισης.
  • Εφόσον τα κέρδη του είναι 5.000 ευρώ, το χρέος του θα ρυθµιστεί σε 109 δόσεις των 137,5 ευρώ.
  • Εφόσον τα κέρδη του είναι 8.000 ευρώ, το χρέος του θα ρυθµιστεί σε 68 δόσεις των 220 ευρώ
  • Εφόσον τα κέρδη του είναι 10.000 ευρώ, το χρέος του θα ρυθµιστεί σε 55 δόσεις των 275 ευρώ.

Τι προσφέρεται σε κάθε οφειλέτη

Στα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδηµα από επιχειρηµατική δραστηριότητα και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, µεταξύ αυτών και οι αγρότες, προσφέρονται οι ακόλουθες ρυθµίσεις:

  • Για οφειλές έως 3.000 ευρώ, ρύθµιση σε έως 36 µηνιαίες δόσεις, χωρίς καµία διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Ωστόσο, εάν το 33% του εισοδήµατος επαρκεί για την εξόφληση σε λιγότερες δόσεις, ο αριθµός των τελευταίων µειώνεται αναλόγως.
  • Για οφειλές από 3.001 έως 50.000 ευρώ, ρύθµιση σε έως 120 µηνιαίες δόσεις µε διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσµης καταβολής, καθώς και του 95% των οφειλών από πρόστιµα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση. Για οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ ο λόγος του χρέους προς το εισόδηµα πρέπει να είναι µικρότερος ή ίσος του 8. Σε κάθε περίπτωση, µε την ένταξη στη ρύθµιση «παγώνουν» διώξεις και κατασχέσεις, ωστόσο το Δηµόσιο διατηρεί το δικαίωµα να προχωρά σε συµψηφισµούς και να εγγράφει υποθήκες για να διασφαλίσει την είσπραξη της οφειλής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button