Αγροτικά

Για προμελετημένο θάνατο της ΚΑΠ κάνουν λόγο 4 γαλλικές αγροτικές οργανώσεις

teftloeksagogeas_gallia


Σφοδρή ήταν η αντίδραση των τεσσάρων μεγαλύτερων αγροτικών οργανώσεων φυτικής παραγωγής της Γαλλίας στις προτάσεις που παρουσίασε προ ημερών η Κομισιόν για την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2020. Όπως έχουμε δει μέσα από το Agro24, Στην ανακοίνωσή της για το μέλλον της ΚΓΠ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε κάθε κράτος μέλος να καθορίσει τους κανόνες κατανομής και διαχείρισης των άμεσων ενισχύσεων προς τους αγρότες. Επομένως, η Επιτροπή περιορίζεται στην εποπτεία των εθνικών επιλογών.

Με κοινή δήλωσή τους, με τίτλο «ο προδιαγεγραμμένος θάνατος της ΚΑΠ», οι AGPB, η AGPM, η CGB και η FOP (σιτοκαλλιεργητές, καλαμποκοπαραγωγοί, τευτλοκαλλιεργητές και παραγωγοί ελαιούχων και πρωτεϊνούχων σπόρων) αναφέρουν τα εξής: «Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή προτείνει λιγότερη Ευρώπη και πάντα μεγαλύτερη επικουρικότητα ή μεγαλύτερη διακριτική εξουσία στα κράτη μέλη. Με αυτούς τους νέους κανόνες, τα περιβαλλοντικά πρότυπα και την κατανομή των ενισχύσεων γίνει μια εθνική αρμοδιότητα, όπου κάθε κράτος θα είναι ελεύθερο να ρυθμίζει την πίεση και να επικεντρωθεί ενισχύσεις σε ορισμένους τομείς ή περιοχές.

Η AGPB, η AGPM, η CGB και η FOP δεν μπορούν να δεχτούν αυτή την πραγματική επανεθνικοποίηση της ΚΓΠ για δύο κύριους λόγους. Το πρώτο είναι ότι θα οδηγήσει απαραίτητα σε επιδεινούμενες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην Ευρώπη. Το δεύτερο είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικές ανισότητες μεταξύ των Γάλλων παραγωγών ανάλογα με τις επιλογές που λαμβάνονται σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να είναι ανεπανόρθωτες για τους Γάλλους καλλιεργητές, που ήδη αντιμετωπίζουν, σε σύγκριση με μερικούς από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους, ισχυρότερους περιορισμούς στην παραγωγή και λιγότερα στηρίγματα που πλήττουν σοβαρά την ανταγωνιστικότητα. Βλέπουν επίσης τη σημαντική συμβολή τους στη δύναμη και τη διεθνή επιρροή της Γαλλίας, καθώς και στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική της συνοχή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Γάλλοι παραγωγοί μεγάλων καλλιεργειών αντιτίθενται σθεναρά σε αυτό το καταστρεπτικό όραμα των θεμελίων της ΚΓΠ και της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Καλούν την Επιτροπή και τη Γαλλία να επιστρέψουν στην πορεία της λογικής, του διαλόγου και της ευθύνης, συζητώντας με το γεωργικό τομέα για να συνενώσουν τις νέες πορείες ενός κοινού μέλλοντος.

Συνεπώς, οι παραγωγοί μεγάλων καλλιεργειών απαιτούν να επιβεβαιωθεί η φιλοδοξία τους να παράγουν περισσότερα, να παράγουν καλύτερα και να ζήσουν το έργο τους σε μια ενιαία Ευρώπη. Ζητούν ένα άλμα για την ΚΓΠ, η μόνη εγγύηση της ύπαρξης κοινών προτύπων και ομοιογενούς στήριξης: ενιαία αγορά, μοναδικοί κανόνες!»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button