Αγροτικά

Για το επόμενο δεκαήμερο μετατίθεται το άνοιγμα της “πλατφόρμας” για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη, στη διάρκεια των επαφών που είχαν οι αγρότες με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη.

Ο Υφυπουργός βρέθηκε στο Ηράκλειο μετέχοντας στο συνέδριο (8-9 Ιουνίου) που διεξήχθη στον Προφήτη Ηλία. Ενώ επισκέφτηκε τη Μεσσαρά και συνομίλησε και εκεί με εκπροσώπους των αγροτών.

Τα προβλήματα τη φετινή χρονιά είναι πάρα πολλά για τους αγρότες της Κρήτης, με τους ίδιους να αγωνίζονται να επιβιώσουν. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση, η φορολογία, η λειψυδρία, οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται στις τιμές των προϊόντων -με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του λαδιού – έχουν φέρει τους αγρότες σε απόγνωση.

Με αυτά τα δεδομένα, η επίσκεψη του Υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη και του προέδρου του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ, ηταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τεθούν όλα επί τάπητος και από κοντά.

Η ατζέντα των αγροτών είναι γεμάτη, με τους ίδιους μετα  τη συνάντηση τους να περιμένουν από την πλευρά του Υφυπουργού, να ενεργήσει άμεσα για τη στήριξη τους.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στα «κόκκινα» δάνεια, λέγοντας πως μέχρι τις 20 Ιούνη θα είναι έτοιμη και θα ξεκινήσει να λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διαδικασία της ρύθμισης τους

Μια διαδικασία την οποία αναμένουν χιλιάδες αγρότες, αν και έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις για την κριτήρια και την εφαρμογή της διαδικασίας σε πρακτικό επίπεδο. Από την πλευρά του ο κ. Κόκκαλης, για μια ακόμη φορά έκανε λόγο για ενα μέτρων που θα εφαρμοστεί με κοινωνικά κριτήρια ακ ιθα έχει οφέλη για τους αγρότες.

Οπως έχει επισημάνει από τις 24 Μάη το ekriti.gr έχει καθυστερήσει η διαδικασία της πλατφόρμας λόγω της μη βεβαίωσης των αγροτικών χρεών από τον ΟΓΑ.Αυτό που περιμένουν οι αγρότες είναι να δουν στην πράξη τα οφέλη που  – έχει προαναγγείλλει το Υπουργείο – θα υπαρχουν για τους αγρότες. Συμφωνα με τις δηλώσεις από το Υπουργείο η διαδικασία προβλέπει διαγραφή όλων των τόκων, ακόμη και διαγραφή κεφαλαίου.

Με ευκαιρία αυτή την χρονική καθυστέρηση, οι αγρότες που ήδη έχουν κάνει την έρευνα τους για να δουν κατά πόσο είναι ωφέλιμο να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία, εχουν τονίσει πως για να αποτελέσει ουσιαστικό στήριγμα για τον αγροτικό κλάδο, θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές.

Χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Καμπιτάκης, μέλος της ΟΑΣΝΗ, σημειώνει πως για να φτάσει κάποιος να έχει όφελος ως και 60%, όπως έχει ειπωθεί από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα πρέπει να μην έχει ουσιαστικά ούτε κεφάλαιο, ούτε ιδιαίτερα εισοδήματα.

Πηγή: Ανδρέας Κριτσωτάκης, ekriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button