Αγροτικά

Δασικοί Χάρτες: Ξεκαθαρίζουν οι καλλιεργούµενες εκτάσεις

Επανεξετάζονται 681.000 στρέµµατα αναδασωτέων

Σειρά προβληµάτων αποκάλυψε η διαδικασία για την ανάρτηση των δασικών χαρτών µέσα στο 2017. Εκτάσεις που ήταν ανέκαθεν αγροτικές και είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες, εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα που είχαν δασωθεί και καλλιέργειες οι οποίες επιδοτούνταν, ενώ ήταν πάνω σε ένα υπόβαθρο δασικών εκτάσεων, είναι µερικά µόνο από τα σηµαντικά ζητήµατα που αναδύθηκαν. Για το υπουργείο Περιβάλλοντος, «το 2017 είναι έτος-σταθµός για τη δασική πολιτική της Ελλάδας», αλλά για τους χιλιάδες παραγωγούς ήταν µία χρονιά γεµάτη ανησυχία και αγωνία σχετικά µε το µέλλον των επιδοτήσεων και των καλλιεργειών τους. Η «ΥΧ», µε διαρκή ρεπορτάζ, παρακολουθούσε τη διαδικασία, αποκαλύπτοντας τα µεγάλα προβλήµατα που οι Έλληνες παραγωγοί αντιµετώπιζαν, αλλά και τις αλλεπάλληλες παρατάσεις, τις νέες εγκυκλίους και τις αποφάσεις.

Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάµελλο, άλλο ένα σηµαντικό θέµα ήταν και τα πρόδηλα σφάλµατα και η εξαγορά και η έγκριση επέµβασης σε εκτάσεις που είχαν παλαιότερα δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα και ήταν ενταγµένες στο ΟΣΔΕ.

«Εξασφαλίστηκαν και διασφαλίστηκαν όλες οι επιδοτήσεις σε αυτή την προσπάθεια, µόνο µε την υποβολή αίτησης και τοπογραφικού και µειώθηκε το κόστος της αλλαγής χρήσης ή της παραχώρησης της κυριότητας µέχρι και 83% µε 100 δόσεις, δέκα χρόνια αποπληρωµή για τον αγρότη, για να µπορέσει να ασκήσει πραγµατικά ένα επάγγελµα, το οποίο χρειαζόµαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά στο απολογιστικό της χρονιάς. Όπως εξήγησε, µεταξύ άλλων, επιτράπηκαν οι µικροεγκαταστάσεις στις εκτάσεις αυτές και «διευκρινίστηκαν πολλά ζητήµατα για την υποχρέωση αναδάσωσης, ώστε ο πολίτης να µπορεί να συµβάλει στο δασικό ισοζύγιο και µε άλλη διαδικασία στο περιβαλλοντικό».

Προβλήµατα 

  • Εκτάσεις που ανέκαθεν ήταν αγροτικές και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες (ΑΝ σε ΑΑ)
  • Εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που έχουν εκχερσωθεί (ΔΑ)
  • Εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα που έχουν δασωθεί (ΑΔ)
  • Καλλιέργειες που επιδοτούνται σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις

Παραδείγµατα 

Για παράδειγµα, όπως αποκαλύφθηκε, το 13,02% της έκτασης του Νοµού Ηλείας ήταν αναδασωτέα και τώρα είναι ΑΑ, δηλαδή «Άλλη χρήση». Επί µία δεκαετία, υπήρχε µια αδικία στον νοµό. Αγρότες καλλιεργούσαν νοµίµως και πιθανώς αµφισβητούνταν η επιδότησή τους, στις περιοχές που είχαν κηρυχθεί σε ένα ευρύτερο περίγραµµα ως αναδασωτέες, µετά τις πυρκαγιές. Επίσης, στην Ηλεία, σχεδόν 2% της έκτασης είναι στην κατηγορία «Εξαγορά ή αλλαγή χρήσης», δηλαδή καλλιεργούνταν σε παλαιότερη, είτε ιδιωτικού είτε δηµόσιου χαρακτήρα, δασική έκταση εν γένει.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης υπάρχει ένα ποσοστό 1,6% στη διαδικασία των αντιρρήσεων και των αποδεκτών πρόδηλων. Στην Κοζάνη, το 10,28% της έκτασης είναι σε διαδικασία αντίρρησης και το 5,1% αποδεκτών πρόδηλων.

Στα Ιωάννινα, οι αντιρρήσεις φτάνουν τις 16.415, που αντιστοιχούν στο 5,2% περίπου της έκτασης, και στη Λάρισα φθάνουν τις 14.215, δηλαδή το 3,5% της έκτασης.

Από το τµήµα που αναρτήθηκε στη Φθιώτιδα, το 40,5% της έκτασης είναι σε αντίρρηση και το 3% περίπου σε αιτήσεις εξαγοράς. Δηλαδή, ήταν και σε καλλιέργεια και σε επιδότηση.
«Τα δάση ταυτόχρονα είναι εισόδηµα και έλειπαν από το εισόδηµα της χώρας µας», τόνισε ο κ. Φάµελλος. «Ήταν παράδοση για την Ελλάδα και εµείς διώξαµε τον πολίτη και τον αγρότη από τα δάση µε αυτή την αποσπασµατική και αθηνοκεντρική ανάγνωση, πολλές φορές, της πολιτικής. Τα δάση µπορούν να προσφέρουν µέχρι 1% του ΑΕΠ και πρέπει να επιστρέψουν στην οικονοµική παραγωγή», σηµείωσε.

Μερική κύρωση στο 31,39% της χώρας 

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι δασικές εν γένει εκτάσεις που κυρώνονται αποτελούν το 60,15% των αναρτηµένων περιοχών, ενώ οι µη δασικές το 33,45%.
Το ποσοστό της µερικής κύρωσης (δηλαδή η κύρωση του δασικού χάρτη για τον οποίο δεν έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις ή δεν είναι περίπτωση αποδεκτού πρόδηλου σφάλµατος, ή δεν έχει γίνει αίτηση εξαγοράς ή χρήσης ή δεν είναι έκταση αναδασωτέα σε ανέκαθεν µη δασικού χαρακτήρα έκταση) στο σύνολο της έκτασης της χώρας ανέρχεται στο 31,39%.
Οι συνολικές αντιρρήσεις είναι 134.000. Η συνολική έκταση των αντιρρήσεων επί των αναρτηµένων είναι στο 3,75%, δηλαδή 1,6 εκατ. στρέµµατα περίπου. Το ποσοστό των προδήλων επί των αναρτηµένων είναι 1,02%. Η έκταση αναδασωτέων που επανεξετάζονται ως προς το υπόβαθρο και ως προς τη νόµιµη καλλιέργεια, που προηγούνταν του λόγου για τον οποίο κηρύχθηκαν αναδασωτέες είναι 1,54% (680.996 στρέµµατα) και οι εκτάσεις που πρέπει να εξαγοραστούν περιορίστηκαν στα 183.584 στρέµµατα, που αντιστοιχούν στο 0,41% των δασικών χαρτών.

ΠΑΑ 

Σηµειώνεται ότι έχει ζητηθεί τεχνική βοήθεια, όπως προβλέπεται, από το ΥΠΑΑΤ για να ανοίξουν όλα τα έργα, όπως η δάσωση και το αγροδασικό, µέσα στο 2018, συνολικής δαπάνης 301.268.200 ευρώ. Τις επόµενες εβδοµάδες, προκηρύσσονται τα έργα για δηµόσιους φορείς που αφορούν:

  • Μέτρο 8.3 «Πρόληψη ζηµιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συµβάντων» – 59,2 εκατ. ευρώ.
  • Μέτρο 8.4 «Αποκατάσταση ζηµιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συµβάντων» – 101,7 εκατ. ευρώ.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button