ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Διαμαρτυρίες για αδέσποτα στο χώρο του ΟΣΕ στην Κυπαρισσία

IMG_7432


Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, το οποίο πρωτίστως είναι πρόβλημα των ανθρώπων της Τριφυλίας, έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πολλές είναι οι διαμαρτυρίες, όπως τελευταία στην Κυπαρισσία. Περίοικοι του χώρου του ΟΣΕ διαμαρτύρονται ότι εκεί έχουν βρει καταφύγιο αδέσποτα που έχουν σχηματίσει αγέλες και επιτίθενται.
Πριν από δύο χρόνια, με απόφαση του δημάρχου Τριφυλίας, συγκροτήθηκε επιτροπή για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων του Δήμου Τριφυλίας. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «έργο της ανωτέρω τριμελούς επιτροπής είναι η μέριμνα για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή στον ιδιοκτήτη τους.
Επιπλέον η επιτροπή έχει την ευθύνη συγκρότησης συνεργείου από άτομα εκπαιδευμένα και έμπειρα στο χειρισμό παραγωγικών ζώων, προκειμένου να προχωρούν στην περισυλλογή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων. Αν διαπιστωθεί από τη σήμανση των ζώων που περισυλλέγονται ότι έχουν ιδιοκτήτη, εφόσον μετά την παρέλευση δέκα ημερολογιακών ημερών από την περισυλλογή τους ο ιδιοκτήτης δεν αιτηθεί την επιστροφή τους, περιέχονται στην ιδιοκτησία του Δήμου. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αιτηθεί την επιστροφή του εντός του δεκαήμερου, τα ζώα επιστρέφονται αφού ο ιδιοκτήτης τους καταβάλει στο Δήμο 10 ευρώ ανά ημέρα διατήρησης κάθε ζώου στη δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση. Στον ιδιοκτήτη ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου που ταυτοποιείται από τη σήμανση του ζώου επιβάλλονται πρόστιμα, δηλαδή 50 ευρώ ανά ζώο για αιγοπρόβατα και 150 ευρώ ανά ζώο για βοοειδή. Το πρόστιμο βεβαιώνεται από την τριμελή επιτροπή, ενώ επιβάλλεται και εισπράττεται από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου».
Σύμφωνα με το νόμο για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό,  «οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων»!
Ο Δήμος Τριφυλίας οφείλει να φέρει σε πέρας τις θεσμικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία! Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τα αδέσποτα και μόνο ό,τι μπορούν και κάνουν εθελοντές στην Τριφυλία, χωρίς καμία απολύτως συνδρομή της Δημοτικής Αρχής.
Πολλά είναι δε στην περιοχή τα κρούσματα με φόλες ασυνείδητων, με τη δράση τους να είναι ανεξέλεγκτη. Όπως έχουμε τονίσει, λύση δεν είναι η ευθανασία, ούτε η κακοποίηση, ούτε και η με οιονδήποτε τρόπο θανάτωση – δολοφονία των ζώων (φόλες). Και αυτό πρέπει να το αντιληφθεί και η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και η τοπική κοινωνία.
Του Ηλία Γιαννόπουλου στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button