Δήμος Πύλου - ΝέστοροςΤοπικά ΝέαΧώρα

Δωρεάν μετρήσεις για το σακχαρώδη διαβήτη αύριο στην Πύλο, την Παρασκευή στη Χώρα

exetash-diavitis-700x336


Την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις νεότερες εξελίξεις γύρω από την παγκόσμια «μάστιγα» του Σακχαρώδη Διαβήτη και να κάνουν ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (GHbA1c), θα έχουν την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 οι κάτοικοι της Πύλου και της Χώρας Μεσσηνίας, στο Ινστιτούτο «Νέστωρ» (Παλαιό Γυμνάσιο) και στο Κινηματοθέατρο Rex αντίστοιχα!

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία ανήκει στον Σύλλογο Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία», ο οποίος  δραστηριοποιείται στο χώρο του Σακχαρώδη Διαβήτη από το 1998 και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.).

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, ο Σύλλογος αναλαμβάνει συχνά σημαντικές πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη. Μια από αυτές είναι το Ενημερωτικό Πρόγραμμα «Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη: Υψώνουμε Ασπίδα Προστασίας» για το 2017, το οποίο συντονίζει συνολικά ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών(Ε.Κ.Π.Α.) Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα διενεργούνται ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (GHbA1c), καθώς και ενημερωτικές διαλέξεις, διεξάγεται από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο 2017 σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Αυτές περιλαμβάνουν την Καλαμάτα (2 Ιουνίου), την Πύλο (15 Ιουνίου), τη Χώρα (16 Ιουνίου), τον Μελιγαλά (27 Ιουλίου), καθώς και την Καρδαμύλη, τη Μεσσήνη, την Κυπαρισσία, τους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά (εντός του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου).

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 2 Ιουνίου 2017 στην Καλαμάτα, ενώ οι επόμενες δύο θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017, στην Πύλο και τη Χώρα. Και τις δύο ημέρες, στις 16:00 – 19:00 θα διενεργηθούν ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στους κατοίκους των δύο πόλεων, ενώ στις 19:00 – 21:30 θα διεξαχθεί το ενημερωτικό πρόγραμμα.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κατά τη διάρκειά του, στην Πύλο θα δοθούν οι διαλέξεις «Σακχαρώδης Διαβήτης: μια σύγχρονη μάστιγα», από τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη και «Ο διαβητικός ασθενής πριν και μετά το χειρουργείο», από τον χειρουργό, επιμελητή Χειρουργικής Κλινικής, γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας Παναγιώτη Γιαννόπουλο, ενώ στη Χώρα θα προστεθεί και η διάλεξη «Διαβήτης και Καρδιά», από τον συντονιστή διευθυντή του Α’ Παθολογικού Τμήματος του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά, Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Ανδρέα Μελιδώνη, με την ενεργή συμμετοχή του κοινού.

Τις εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί να ευλογήσουν και να προσφωνήσουν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στην Πύλο, καθώς και ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας  Χρυσόστομος στη Χώρα, κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών των επισήμων προσκεκλημένων, εκπροσώπων όλων των τοπικών αρχών.

Ο Π. ΧΑΛΒΑΤΣΙΩΤΗΣ

xalvatsiotis

Όπως τονίζει ο κ. Χαλβατσιώτης, «η νόσηση από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προληφθεί. Κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν καταναλωτικές, διατροφικές και φαρμακευτικές συνήθειες, αλλά και την περιβαλλοντική επιρροή, πρόκειται να διαδραματίσουν μελλοντικά σημαντικό ρόλο στη μείωση των παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία. Η δράση όλων μας στοχεύει στη συνεχή ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης γύρω από τη σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων στη χώρα μας».

Το συνολικό Πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους Καλαμάτας, Πύλου – Νέστορος, Οιχαλίας, Δ. Μάνης, Μεσσήνης και Τριφυλίας, τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.),του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.),της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button