Εκπαίδευση

Δωρεάν πρόσβαση για 80.000 παιδιά σε παιδικούς σταθμούς

allhleggyi_r_7


«Καμία οικογένεια που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας δεν θα μείνει φέτος χωρίς voucher, χάρη στα οποία θα φιλοξενηθούν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς καθώς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), χωρίς να πληρώνουν τροφεία», διαβεβαίωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τα βασικά σημεία του νέου συστήματος υλοποίησης της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής», αναφορικά με τις προϋποθέσεις και την διαδικασία εγγραφής των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς/ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, ο Ειδικός γραμματέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) του Υπουργείου Οικονομίας, Γιώργος Ιωαννίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Θεόδωρος Γκοτσόπουλος.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί τόνισαν ότι με το νέο σύστημα:

  • επιτυγχάνεται κοινωνικά δικαιότερη μοριοδότηση για την εγγραφή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, καθώς διασφαλίζεται ότι το σύνολο των οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχιας θα λάβουν την σχετική ενίσχυση (αξία τοποθέτησης/voucher).
  • περιορίζονται δραστικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθόσον δεν απαιτείται πλέον έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μειώνεται το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της κατάργησης των εγγυητικών επιστολών.
  • καταργείται ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο οι δομές μπορούν να δεχτούν voucher μόνο για το 70% της δυναμικότητάς τους.
  • απλοποιούνται οι διαδικασίες υλοποίησης/πληρωμής και διασφαλίζεται η μηνιαία καταβολή των δόσεων.
  • το voucher δεν συνδέεται με συγκεκριμένη θέση σε κάποια δομή αλλά ακολουθεί τον δικαιούχο, δηλαδή, ο γονέας έχει το δικαίωμα να αλλάξει παιδικό σταθμό/ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ χωρίς να χάνει το voucher.

Υπογραμμίστηκε δε ότι το κόστος της δράσης έχει προϋπολογισθεί στα 175 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 95 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο ποσό από εθνικούς πόρους, ενώ έχει ήδη υπάρξει μέριμνα να διατεθούν και επιπλέον χρήματα από εθνικούς πόρους, εφ’ όσον χρειαστεί, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ο ανασχεδιασμός της δράσης εντάσσεται στη συνολική λογική καινοτομιών που εισάγονται στο ΕΣΠΑ 2014-20 για εξορθολογισμό και ελάφρυνση του συστήματος, διεύρυνση των δικαιούχων, απλοποίηση των διαδικασιών και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button