Ελλάδα

Είμαστε σε ετοιμότητα λένε οι σεισμολόγοι. Να μην μπαίνουμε σε παλιά σπίτια

Είμαστε σε ετοιμότητα -τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας- αλλά θεωρώ ότι οι σεισμοί θα μείνουν σ’ αυτό περίπου το επίπεδο και δεν θα έχουμε περαιτέρω προβλήματα», δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Χρειάζεται κάποια προσοχή, να μην μπαίνουμε σε σπίτια παλιά, αλλά θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει έντονη ανησυχία στον κόσμο» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Λέκκας.

«Από τις 00:13 έχουμε την αλλεπάλληλη εκδήλωση σεισμικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Δοϊράνης και της Κερκίνης. Είναι φαινόμενα που δεν ξεπερνούν τους 5 βαθμούς. Κυμαίνονται γύρω στο 4 και το κορυφαίο ήταν 4,8. Είναι φαινόμενα που γίνονται αντιληπτά και στην περιοχή της Κερκίνης και της Δοϊράνης αλλά και της Θεσσαλονίκης γιατί έχουμε μια ανώμαλη κατανομή των εντάσεων κι έτσι ο κόσμος θεωρώ πως δικαιολογημένα έχει ανησυχήσει από το φαινόμενο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Έχουμε να κάνουμε με ρήγματα κυρίως Ανατολής-Δύσης, ρήγματα που οριοθετούν το όρος Μπέλες προς τα νότια, ρήγματα τα οποία ενεργοποιούνται και μας δίνουν αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Θεωρώ ότι όλο αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί 1-2 μέρες τουλάχιστον διότι, αν κοιτάξουμε πίσω μας και δούμε το σεισμικό ιστορικό της περιοχής, θα διαπιστώσουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που δίνει τέτοιους σεισμούς, τέτοιες ακολουθίες και υποθέτουμε πως και τώρα έτσι θα εξελιχθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Σκορδίλης: Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή αν ο σεισμός στο Κιλκίς ήταν ο κύριος

Να περιμένουμε να δούμε και να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά της σεισμικής διέγερσης προτού προβούμε σε εκτιμήσεις για το αν ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ στην περιοχή του Κιλκίς ήταν ο κύριος, συνέστησε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.

Ερωτηθείς αν ο σεισμός που σημειώθηκε ήταν ο κύριος, ο κ. Σκορδίλης απάντησε πως “κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό απόλυτα αυτή τη στιγμή” και συνέστησε: “Να περιμένουμε λίγο -τουλάχιστον ένα 24ωρο- να δούμε τα χαρακτηριστικά αυτής της ακολουθίας”.

Αυτή τη στιγμή -εξήγησε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ- “μαζεύουμε ήδη στοιχεία και προχωρούμε στην ανάλυση της σεισμικής διέγερσης, αλλά για να έχουμε εμείς πρώτα πληροφορίες θα πρέπει να μας δώσει η φύση αυτές τις πληροφορίες. Όσο περισσότερους μικροσεισμούς απ’ αυτή τη διέγερση έχουμε, τόσο περισσότερο συμπαγής είναι η εικόνα που παίρνουμε”.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, “οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι ο χώρος όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός δεν φαίνεται να έχει δώσει στο παρελθόν κάποιο μεγάλο γεγονός” και δεν συνδέεται με γνωστούς μεγάλους σεισμούς στην περιοχή, όπως του 1931, με επίκεντρο το Βαλάντοβο (μέγεθος 6,7 Ρίχτερ).

“Δεν συνδέεται άμεσα ούτε μ’ εκείνο το περιστατικό ούτε με τη σεισμική δραστηριότητα που είχαμε το 1978 εδώ, στην περιοχή των λιμνών, ούτε με άλλους μεγάλους σεισμούς του χώρου. Ανήκει, όμως, στην ίδια μεγάλη σεισμική ζώνη, που είναι γνωστή ως σερβομακεδονική ζώνη, μια ζώνη με βορειοδυτική-νοτιοανατολική διεύθυνση, που περνάει μέσα από την Ελλάδα ερχόμενη βόρεια από τα Βαλκάνια, περνώντας σχεδόν παράλληλα με τον ποταμό Αξιό προς τα δυτικά και τον Στρυμώνα προς τα δυτικά. Είναι μια ζώνη που κατά καιρούς δίνει διάφορα ισχυρά γεγονότα και είναι η πλέον ενεργή σεισμικά ζώνη του βορειοελλαδικού χώρου”.

Επανέλαβε δε πως εκείνο στο οποίο εστιάζουν τώρα οι σεισμολόγοι είναι να υπάρξουν κάποιες πληροφορίες “σχετικά με τη συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα”, δηλαδή να υπάρξουν πληροφορίες σχετικά με το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό αυτόν, γιατί απ’ αυτά τα στοιχεία θα γίνει δυνατή η εκτίμηση “κατά πόσον ο χώρος που έχει διεγερθεί δικαιολογεί κάποια ανησυχία ενός πιθανά ισχυρότερου σεισμού ή αν ο χώρος που διεγέρθηκε δικαιολογεί την εκδήλωση ενός σεισμού της τάξης του ίδιου μεγέθους μ’ αυτόν που έχει ήδη γίνει”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button