Ελλάδα

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Στις πυρόπληκτες περιοχές οι ριπές των ανέμων ήταν οι μεγαλύτερες της τελευταίας 8ετίας

Θυελλώδεις δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι καταγράφηκαν από το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στην Ανατολική Στερεά και την Αττική, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που προσεγγιστικά υπολογίζεται από τις 12 το πρωί ως και τις 10 το βράδυ της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι το ΕΑΑ μέσω της υπηρεσίας του meteo.gr και με τη χρήση του πυκνού δικτύου 48 μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί εντός της Αττικής, κατέγραφε σε πραγματικό χρόνο τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους που επικρατούσαν στην περιοχή την Δευτέρα 23/07.

Όπως διακρίνεται και στον χάρτη του ΕΑΑ, οι ριπές ανέμου έφτασαν στα 100-120 km/h σε αρκετές περιοχές της Αττικής, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας οι ριπές ξεπέρασαν τα 60 km/h.

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Καταγράφηκαν θυελλώδεις άνεμοι σε Ανατολική Στερεά και Αττική

Είναι αξιοσημείωτο ότι στους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ σε Ισθμό, Αγ. Θεοδώρους, Καπαρέλλι Βοιωτίας, Πάρνηθα, Πεντέλη, Ανω Λιόσια, Νέο Κόσμο, οι ριπές ανέμου που καταγράφηκαν την Δευτέρα 23/07 ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί καλοκαιρινούς μήνες κατά την τελευταία οκταετία, που έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν οι συγκεκριμένοι σταθμοί, στους περισσότερους δε από αυτούς και ανεξάρτητα διεύθυνσης ανέμου. Σημειώνεται ότι οι δυτικοί άνεμοι δρουν ως καταβάτες στις ανατολικές περιοχές της Αττικής και έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας (καταγράφηκαν θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 37-38°C σε πολλούς σταθμούς ανατολικά) και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες ταχύτατης εξάπλωσης πυρκαγιών.

Επιπλέον το ΕΑΑ, από την πρώτη εμφάνιση της πυρκαγιάς στην Κινέττα, εφάρμοσε το εξαιρετικά σημαντικό πιλοτικό πρόγραμμα πρόγνωσης εξάπλωσης πυρκαγιάς, το WRF-SFIRE, το οποίο αποτελεί εξειδικευμένο σύστημα που αναπτύσσεται στο ΕΑΑ/meteo.gr, σε συνεργασία με τον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Το WRF-SFIRE παρέχει τη δυνατότητα πρόγνωσης της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, παρέχοντας υπερ-υψηλής ανάλυσης προγνώσεις του ανεμολογικού πεδίου, της ταχύτητας εξάπλωσης, της έντασης και της περιμέτρου της πυρκαγιάς, με λεπτομερές χρονικό βήμα 15 min. Η εφαρμογή του WRF-SFIRE είναι δυνατή σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, παρέχοντας τη δυνατότητα 24ώρης πρόγνωσης εξάπλωσης μέσα σε περίπου 1 ώρα από την ενεργοποίηση του συστήματος και πρόκειται να δοθεί στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για χρήση μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίηση του (το προσεχές εξάμηνο). Σε βίντεο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του WRF-SFIRE για την μεγάλη πυρκαγιά της Κινέττας, στη δυτική Αττική. https://www.youtube.com/watch?v=odeoHR1gspY

Τέλος το ΕΑΑ παρέχει την σημαντικότατη υπηρεσία ανίχνευσης και παρακολούθησης πυρκαγιών “FireHub” του Κέντρου Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND για την Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών. Το κέντρο BEYOND ανίχνευσε αμέσως την πυρκαγιά στην Κινέττα αλλά και αυτές που ξεκίνησαν από το Νταού Πεντέλης και παρακολούθησε την εξέλιξή τους, με χρονικό βήμα 5 λεπτών της ώρας και με 500 μ. χωρική ανάλυση. Στα πλαίσια της υπηρεσίας “FireHub” υπάρχει αγαστή συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής αλλά επιπλέον παρέχεται και ελεύθερη πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: http://195.251.203.238/seviri/

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button