ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Εκπροσώπηση Δήμου Τριφυλίας στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Τέλλο Άγρα στην Καρυδιά Πέλλας [εικόνες]

 

8


Με σεβασμό και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 στις 6 το απόγευμα οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του απαγχονισμού των Μακεδονομάχων Εθνομαρτύρων Άγρα και Μίγκα στις Τοπικές Κοινότητες Άγρα και Καρυδιάς Έδεσσας.

Στις εκδηλώσεις μνήμης για τους Μακεδονομάχους Τέλλο Άγρα και Αντώνη Μίγκα που πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στο μνημείο που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Καρυδιά Πέλλας, συμμετείχε ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Π. Κατσίβελας, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Ι. Κατσούλα και μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων μαζί με το χορευτικό τμήμα το οποίο συμμετείχε στις εκδηλώσεις.

Στις εκδηλώσεις εκτός από τους Δημάρχους Τριφυλίας κ. Κατσίβελα και Έδεσσας κ. Γιάννου, παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ ο οποίος με συνοδεία τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, Βουλευτές του νομού Πέλλας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι Συλλόγων και Οργανώσεων και αρκετός κόσμος.

Το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προς τιμήν του Τέλλου Άγρα από το Σύλλογο Μεσσηνίων «Ο Καπετάν Άγρας» παρουσία της αντιπροσωπείας των Τοπικών Αρχών του Δήμου Τριφυλίας που είχαν μεταβεί στην Βόρεια Ελλάδα.

Στις 11 το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε Ημερίδα – Αφιέρωμα προς τιμήν των Εθνομαρτύρων Τέλλου Άγρα και Αντώνη Μίγκα, Αίθουσα των εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης Πέλλας και Αλμπωίας (Ψηλό Βράχο). Στην ημερίδα χαιρετισμούς απεύθυναν οι :Δημήτριος Γιάννου, Δήμαρχος Έδεσσας,  Παναγιώτης Κατσίβελας, Δήμαρχος Τριφυλίας, Αθανάσιος Καραθανάσης, και ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Α.Π.Θ., Πρόεδρος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Έγινε προβολή βίντεο από τα στάδια συντήρησης του αυθεντικού τμήματος της ιστορικής καρυδιάς όπου κρεμάστηκαν οι Μακδεονομάχοι. Στη συνέχεια ομιλίες ανέπτυξαν οι :  Αρχιμανδρίτης π. Παντελεήμων Καραλάζος, ο κ. Ιωάννης Παπαλαζάρου, δάσκαλος-συγγραφέας  και ο κ. Αντώνιος Παππού, Σχολικός Σύμβουλος.

Το απόγευμα της Κυριακής στις 6 μ.μ. πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στο Μνημείο θυσίας Τ. Άγρα- Α.Μίγκα στην Καρυδιά Έδεσσας  με επιμνημόσυνη δέηση στο Εκκλησάκι των Νεομαρτύρων με χαιρετισμούς του: Δημάρχου Έδεσσας, κ. Δημήτρη Γιάννου, του Δημάρχου Τριφυλίας, κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας διάβασε ο κ. Δημήτρης  Γιουματζίδης. Στη συνέχεια ακούστηκαν ποιήματα και δρώμενα από το Δημοτικό Σχολείο και του Νηπιαγωγείο της Καρυδιάς. Ποίημα απήγγειλε ο κ. Χασαπίδης Κων/νος ενώ ο κ.Παρασκευάς Σαββαϊδης εκπρόσωπος των Φίλων Μουσείου του  Μακεδονικού Αγώνα και  μέρους του Ιδρύματος Μουσείου του Μακεδονικού αγώνα ανέπτυξε επίκαιρη ομιλία  Ακολούθηκε κατάθεση στεφάνων και σιγή ενός λεπτού και τραγουδήθηκε από το άγημα της ΙΙας Μεραρχίας Πεζικού ο Εθνικός μας Ύμνος.

Μετά το πέρας οι επίσημοι και αρκετός κόσμος μετέβησαν στη κεντρική πλατεία του χωριού της ξεναγήθηκαν στο  «Μουσείο Τ.Άγρα, Α.Μίγκα και γηγενών Μακεδονομάχων» Καρυδιάς και ακολούθησε παρουσίαση χορευτικών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυδιάς και το Μορφωτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων.

1

2

3

4

5

6

7

8

 

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button