Αγροτικά

Ελαιοπαραγωγοί εναντίον κτηνοτρόφων για επιδρομές ζώων

Απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι δηλώνουν αρκετοί αγρότες, κυρίως ελαιοπαραγωγοί, στις επαρχίες Τυρνάβου και Γόννων του Δήμου Τεμπών από την αδιαφορία κτηνοτρόφων που διατηρούν μονάδες με βοοειδή κι άλογα στην περιοχή παραβιάζοντας συστηματικά όμως την υποχρέωσή τους για επιτήρηση και φύλαξη των ζώων τους, με αποτέλεσμα αυτά να εισέρχονται στα κτήματά τους και να προξενούν ζημιές στα δέντρα, στο καρπό τους και το αρδευτικό σύστημα.

Ήδη παραγωγοί των Γόννων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας μήνυση κατά συγκεκριμένου κτηνοτρόφου, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται λύση στο πρόβλημα, δεν δόθηκε. Η γραφειοκρατία και το ασαφές νομοθετικό πλαίσιο, σχετικά με την αρμόδια υπηρεσία που θα επιλαμβάνεται των επιδρομών των ζώων στις καλλιέργειες ή στο πλαίσιο της προληπτικής πολιτικής θα μεριμνά για την αποφυγή αυτών των επιδρομών, αποτελούν τροχοπέδη στην προστασία της περιουσίας των αγροτών. Διότι μπορεί το δικαστήριο να τιμωρεί τους παραβάτες, τα θύματα όμως δεν αποζημιώνονται οικονομικά, παρά μόνο ηθικά.

Όπως αναφέρουν στην «Ε» ελαιοπαραγωγοί των Γόννων, «αυτή η ιστορία με τα ζώα των επιτήδειων κρατάει χρόνια. Είναι άπειρες οι φορές που προσφύγαμε και στη Δικαιοσύνη, πλην όμως το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο. Είτε αρνούνται ότι είναι δικά τους τα ζώα είτε υπόσχονται ενώπιον δικαστών κι εισαγγελέων ότι θα φροντίσουν να μην ξαναγίνει. Δεν προλαβαίνουμε να ξαναφυτέψουμε δέντρα ή να αποκαταστήσουμε το αρδευτικό σύστημα και ξανά τα ίδια. Άλλες ζημιές, άλλα δένδρα. Δηλαδή πρέπει να δουλεύουμε εμείς χωρίς αντίκρισμα για να πλουτίζουν αυτοί; Αγελάδια κι άλογα βρίσκονται σχεδόν επί μονίμου βάσεως στα κτήματά μας και βόσκουν τα βλαστάρια των δένδρων που κάηκαν και ξαναβλασταίνουν καθώς και το πράσινο φύλλωμα όσων δεν κάηκαν ολοσχερώς με αποτέλεσμα να επιτείνουν τη ζημιά μας και να μας αποθαρρύνουν από τα να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε.

Σημειώνουμε ότι η περιοχή που βρίσκονται τα κτήματά μας είναι απομακρυσμένη από κατοικημένες περιοχές και είναι πολύ δύσκολο να την εποπτεύουμε συνεχώς. Σε κάθε επίσκεψη όμως καθενός από μας η διαπίστωση είναι πάντα η ίδια. Αγέλες ανεπιτήρητων ζώων μέσα στα κτήματά μας να βόσκουν ανενόχλητα. Οδηγούμαστε μοιραία σε παραίτηση, αφού είμαστε απροστάτευτοι από το οργανωμένο κράτος. Από τις διάφορες υπηρεσίες στις οποίες απευθυνόμαστε, Περιφερειακές και Δημοτικές (Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής, ΟΠΕΚΕΠΕ κ.λπ) χάνοντας άπειρες εργατοώρες, ο μόνος «αρμόδιος» είναι ο Δήμος, εν προκειμένω ο Δήμος Τυρνάβου, που έχει εκ του νόμου υποχρέωση να συγκεντρώνει τα ανεπιτήρητα ζώα, δεν έχει όμως πόρους και προσωπικό να το κάνει. Το Αστυνομικό Τμήμα Ραψάνης επίσης δηλώνει ανεπάρκεια μέσων και προσωπικού για να ανταποκρίνεται κάθε φορά που το καλούμε, λαμβανομένου υπόψη και του απομακρυσμένου της περιοχής. Από τα δικαστήρια, εκτός από συστάσεις και ισάριθμες υποσχέσεις ότι δεν θα ξαναγίνει, υπάρχουν ακόμη κάποια πρόστιμα. Το Δασαρχείο διαμήνυσε ότι δεν ξαναπάει να καταγράψει το γεγονός, οι διάφορες υπηρεσίες της Περιφέρειας είτε δεν είναι αρμόδιοι είτε δεν έχουν προσωπικό. Προσωπικό δεν έχει ούτε ο Δήμος Τυρνάβου και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα άλογα δεν υπάρχει και η εξειδικευμένη τεχνική να τα πιάσουν. Το βέβαιο είναι ότι γι’ αυτά τα ζώα κάποιοι παίρνουν ή έπαιρναν μέχρι πρόσφατα επιδοτήσεις. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι ιδιοκτήτες τους και να μην ελέγχονται γι’ αυτό» αναρωτιόνται αγανακτισμένοι οι παραγωγοί.

Ενδεχομένως η συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου των θυμάτων σε επίπεδο νομού ή ακόμη και Θεσσαλίας να ευαισθητοποιήσει τους αρμοδίους ή ακόμη και τους βουλευτές του νομού, ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της λεηλασίας των περιουσιών τους.

Πηγή: Γιώργος Ρούστας, eleftheria.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button