Αστυνομικά

Ελεύθεροι για τα 154 χασισόδεντρα στην Οιχαλία

Ελεύθεροι να γυρίσουν στις οικογένειές τους είναι από χθες ο Ελληνας κτηνοτρόφος και οι τρεις Αλβανοί βοσκοί, οι οποίοι ήταν στη δούλεψή του, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους κήρυξε αθώους για την καλλιέργεια χασισοφυτείας με 154 δενδρύλλια στην αγροτική περιοχή “Αγιος Γεώργιος”, στο χωριό Οιχαλία.

Ο Ελληνας και οι δύο από τους τρεις Αλβανούς είχαν προφυλακιστεί πέρυσι τον Ιούλιο και έμειναν 6 μήνες στη φυλακή, αν και ενδιάμεσα προέκυψαν στοιχεία για την ενοχή δύο ομοεθνών τους, οι οποίοι το… έσκασαν για την Αλβανία λίγο μετά την εύρεση της εν λόγω φυτείας και μιας ακόμα στην ευρύτερη περιοχή, με τα διπλάσια δέντρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι είχαν τη συμπαράσταση των συγχωριανών τους, οι οποίοι δεν πίστεψαν εξαρχής στην ενοχή τους. Με το άκουσμα της απόφασης, το… μισό χωριό που ήταν συγκεντρωμένο στο ακροατήριο ξέσπασε σε ζωηρά χειροκροτήματα. Πάντως, εκτός από τον έναν εκ των Αλβανών, έναν 37χρονο ο οποίος είχε μόλις δύο ημέρες στη χώρα όταν συνελήφθη και αθωώθηκε ομόφωνα, ο 50χρονος Ελληνας, ο 53χρονος Αλβανός και ο 22χρονος ομοεθνής του κηρύχθηκαν αθώοι κατά πλειοψηφία, καθώς μειοψήφησε η μία εφέτης.

Νωρίτερα πάντως και ο εισαγγελέας Βασίλης Παπαδάς πρότεινε την αθώωση όλων τους λόγω αμφιβολιών, αφού όπως είπε στην αγόρευσή του ο Ελληνας δεν θα μπορούσε να είχε δει τη φυτεία μέσα στον πυκνό καλαμιώνα (η φυτεία ήταν κρυμμένη μέσα σε καλαμιώνα βόρεια του στάβλου του), ενώ και οι ώρες που οι υπόλοιποι έφερναν τα πρόβατα στο στάβλο για άρμεγμα ήταν ελάχιστες μπροστά σε αυτές που είχε ο καλλιεργητής για να φροντίσει και να ποτίσει τα δέντρα, χωρίς να τον δει κανείς.

ΜΕ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΒΛΟΥ

Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν πέρυσι στις 15 Ιουλίου, όταν μετά από έρευνα στην περιοχή και αφού είχε πετάξει το ελικόπτερο, οι αστυνομικοί βρήκαν τη φυτεία η οποία ποτιζόταν με ένα λάστιχο συνδεδεμένο με αυτόματο σύστημα ποτίσματος (σταγονίδια), που κατέληγε στη βρύση του στάβλου. Το λάστιχο ήταν θαμμένο μέσα στον καλαμιώνα που συνόρευε με το κτήμα και τον στάβλο του Ελληνα κτηνοτρόφου για να μην φαίνεται. Οπως κατέθεσε χθες αστυνομικός, με δυσκολία ανακάλυψαν ένα μονοπάτι (ένα έμπειρο μάτι όπως επανέλαβε πολλές φορές στην κατάθεσή του, θα έβλεπε το άνοιγμα) το οποίο ξεκινούσε από τον πυκνό καλαμιώνα στην άκρη του κτήματος και κατέληγε 20 μέτρα πιο κάτω μέσα στη φυτεία. Οταν δε ξεδίπλωσαν το θαμμένο και σκεπασμένο με φύλλα και κλαδιά λάστιχο, αυτό έφτανε μέχρι τη βρύση στο στάβλο.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΞΑΔΕΛΦΟΥ

Ο ένας εκ των Αλβανών κατηγορουμένων, ο 22χρονος, είχε αποκαλύψει μερικές μέρες μετά από τη σύλληψή τους, με συμπληρωματική κατάθεση στις ανακριτικές αρχές -και αφού εισαγγελέας και ανακριτής είχαν διαφωνήσει πρωτύτερα για την προσωρινή κράτησή τους- ότι ο φυγόδικος ξάδελφός του τού είχε αποκαλύψει πάνω σε ένα μεθύσι του πως φύτεψε τα χασισόδεντρα κοντά στο στάβλο για να παίρνει νερό και θα γινόταν πολύ πλούσιος. Ο 22χρονος ισχυρίστηκε μάλιστα στην απολογία του χθες στο δικαστήριο ότι φοβόταν τον ξάδελφό του γιατί θα έκανε κακό στους γονείς του στην Αλβανία κι έτσι σιώπησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας είχε ανακαλύψει με τη βοήθεια ελικοπτέρου μια ακόμα φυτεία στην ευρύτερη περιοχή με 308 χασισόδεντρα. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ο φυγόδικος ξάδελφος του κατηγορουμένου και ένας ακόμα ομοεθνής του είχαν κατηγορηθεί για την εν λόγω φυτεία και συνδεθεί από την Αστυνομία και με την επίδικη.

ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΨΗ ΤΟΥ

Τον φυγόδικο ξάδελφο και κατηγορούμενο από τις αρχές για την επίδικη χασισοφυτεία είχε στη δούλεψή του παλαιότερα ο Ελληνας κτηνοτρόφος. Ο ίδιος ο κτηνοτρόφος χθες στην απολογία του ανέφερε πως ο φυγόδικος Αλβανός δούλεψε κοντά του ως βοσκός για 10 μήνες, μόλις τον προηγούμενο χρόνο. Οπως σημείωσε και ο εισαγγελέας, ο οποίος ρώτησε με λεπτομέρειες πού σταβλίζονταν, αρμέγονταν και βοσκούσαν τα πρόβατα εκείνη την περίοδο, ο φυγόδικος Αλβανός ήξερε πολύ καλά το πρόγραμμα των βοσκών και του κτηνοτρόφου, οπότε γνώριζε και τις ώρες που θα μπορούσε να περνά απαρατήρητος αν είχε αυτός βάλει τη φυτεία.

Ο 53χρονος Αλβανός κατηγορούμενος υποστήριξε στην απολογία του ότι και τα 25 χρόνια που ζει στην Ελλάδα δουλεύει σκληρά και οι εργοδότες του πάντα τον σέβονταν και τον εκτιμούσαν. Αρνήθηκε κάθε σχέση με την καλλιέργεια και είπε ότι θα έφευγε για δύο μήνες στην Αλβανία για να πάει στο μνημόσυνο της μητέρας του και να παντρέψει την κόρη του, αλλά τον συνέλαβαν και προφυλακίστηκε.

Ο 37χρονος Αλβανός ισχυρίστηκε ότι γι’ αυτό είχε έρθει στην Ελλάδα μετά από 2,5 χρόνια απουσίας στην πατρίδα του, για να αντικαταστήσει τον 53χρονο ομοεθνή του στη δούλεψη του Ελληνα κτηνοτρόφου και φυσικά δεν γνώριζε το παραμικρό για τη φυτεία. Ο συνήγορός του άλλωστε προσκόμισε στο δικαστήριο το διαβατήριο και άλλα έγγραφα που βεβαίωναν ότι είχε έρθει μόλις δύο μέρες πριν τη σύλληψή του.

Οσο για τον 22χρονο ομοεθνή τους, ο οποίος δεν αποκάλυψε εξαρχής όσα ήξερε για την εμπλοκή του φυγόδικου ξαδέλφου του, ο εισαγγελέας πρότεινε να γυρίσει η δικογραφία στον εισαγγελέα για να του ασκηθεί δίωξη για υπόθαλψη -όπως και διέταξε το δικαστήριο.

eleftheriaonline.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button