Εκαναν χρυσές δουλειές φτιάχνοντας κονσέρβες με σαρδέλες -Η αντιγραφή που έφερε την επιτυχία [εικόνα]

 

konserva-708


Χιλιάδες ήταν οι απόγονοι των ηττημένων συμμάχων στη Μάχη της Καλλίπολης – η μάχη που σηματοδότησε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και τον 20ο αιώνα- που επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα τη βορειοδυτική Τουρκία.

Αφορμή η επέτειος των 100 χρόνων από την έναρξη της πολύνεκρης αυτής μάχης. Οι περισσότεροι εκ των επισκεπτών Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί των οποίων χιλιάδες πρόγονοι σκοτώθηκαν και ετάφησαν στα ατέλειωτα συμμαχικά νεκροταφεία της περιοχής.

Σε ανάμνηση του γεγονότος, ένα εργοστάσιο αλιπάστων στην περιοχή των Δαρδανελίων πακετάρισε παστές σαρδέλες, σε κουτιά όμοια με αυτά που βρέθηκαν 100 χρόνια πριν και χρησιμοποιούνταν από τους ηττημένους Αυστραλούς καιΝεοζηλανδούς στρατιώτες, που πήραν μέρος στην Μάχη της Καλλίπολης. Οι κονσέρβες διατέθηκαν σε μεταλλικά κουτιά τοποθετημένα σε χάρτινη συσκευασία με το χάρτη της περιοχής.

Η πρώτη παρτίδα -περί τις 50.000 κονσέρβες- έγινε ανάρπαστη την περασμένη βδομάδα, οπότε και διοργανώθηκε από τη νικήτρια Τουρκία ο επίσημος εορτασμός για την 100ή επέτειο και τα Δαρδανέλια κατακλύσθηκαν από ξένους τουρίστες, απογόνους αυτών που πήραν μέρος στην μάχη. Κάθε κουτί, της πρώτης τουλάχιστον παρτίδας, πουλήθηκε προς πέντε τουρκικές λίρες, δηλαδή περί τα 1,7 ευρώ!