Ιστορική κακοκαιρία στην Ευρώπη από την Παρασκευή – Ανεμοθύελλα θα σαρώσει την Ελλάδα

 

ANEMOTHYELLA_513_355


Σαρωτική, ιστορική κακοκαιρία θα πλήξει την Ευρώπη το Σαββατοκύριακο με ανεμοθύελλες,  χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες. Οι άνεμοι στην Ελλάδα θα φτάσουν τα 11 μποφόρ προέβλεψε ο Τάσος Αρνιακός.

Σχηματίζεται ένα τεράστιο βαρομετρικό χαμηλό σε ολόκληρη την Ευρώπη η οποία θα υποστεί για 10 με 12 μέρες μεγάλες καιρικές μεταβολές, με βροχές στα πεδινά, χιονοπτώσεις στις κεντρικές και βόρειες περιοχές κυρίως στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία. Στις νοτιότερες περιοχές και στη Μεσόγειο περιμένουμε κυρίως ισχυρούς δυτικούς – νοτιοδυτικούς ανέμους που θα φτάσουν τα 8 και τα 9 μποφόρ, αλλά στο Αιγαίο και το Ιόνιο τα 10 και τα 11 μποφόρ την Παρασκευή, το Σάββατο και λιγότερο την Κυριακή.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία φαίνεται οτι το Σαββατοκύριακο θα έχουμε ισχυρούς ανέμους, νοτιοδυτικούς που θα φτάσουν τα 9 και τοπικά τα 10 και 11 μποφόρ κυρίως στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Επίσης σοβαρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας αλλά από 1.000 μέτρα υψόμετρο και πάνω καθώς οι νοτιάδες θα επιτρέψουν να υπάρξει χιονόστρωση σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οπως δήλωσε στο Newsit o μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός «αυτοί οι σαρωτικοί άνεμοι που θα επηρρεάσουν την Ελλάδα οφείλονται σε μια ιστορική καταιγίδα που θα πλήξει ολόκληρη την Ευρώπη η οποία θα συνοδεύεται από σοβαρές χιονοπτώσεις. Αναμένεται να παραλύσει σχεδόν όλη η κεντρική και ανατολική Ευρώπη ενώ ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά και θα υπάρξουν χαμηλές θερμοκρασίες με πολικές τιμές».

Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από την κακοκαιρία είναι η Καλαμάτα, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Νάξος, η Ικαρία, η Σάμος, η Χίος, η Κως, η Κάρπαθος και η Ρόδος.