Καλοστημένη απάτη για να ξαφρίζουν οικονομίες.Θύμα 82χρονη στην Καβάλα

 

peripoliko603_319136677


Θύμα απάτης έπεσε 82χρονη στη Νέα Πέραμο Καβάλας, από την οποία δύο άγνωστοι πήραν 15.000 ευρώ, ποσό που δήθεν προοριζόταν ως νομική υποστήριξη στο γιο της που υποτίθεται ότι κρατείτο ως υπαίτιος θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος. Το περιστατικό ερευνάται από τις Αστυνομικές Αρχές και εξετάζεται εάν συνδέεται με τη δράση κυκλώματος επιτήδειων που το τελευταίο διάστημα, ακολουθώντας την ίδια τακτική, πέτυχε (ή αποπειράθηκε) να εξαπατήσει ηλικιωμένους ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη και ενδεχομένως να επεκτείνει τώρα την εγκληματική του δραστηριότητα σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Η 82χρονη κατήγγειλε ότι άγνωστη γυναίκα, προσποιούμενη τη δικηγόρο, ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της, αξιώνοντας το παραπάνω χρηματικό ποσό για να αποφυλακίσει το γιο της, που δήθεν είχε συλληφθεί, συνέπεια θανατηφόρου τροχαίου που προκάλεσε. Η καταγγέλλουσα πείστηκε να συναντηθεί με συνεργό της υποτιθέμενης δικηγόρου, στον οποίο θα γινόταν η παράδοση των χρημάτων. Μάλιστα, το ραντεβού δόθηκε στο σπίτι της ηλικιωμένης, όπου εμφανίστηκε ο άγνωστος άνδρας, κι αφού εισέπραξε τα χρήματα, διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα του γιου της θα τακτοποιείτο άμεσα. Σύντομα όμως αποδείχθηκε ότι επρόκειτο περί απάτης, την οποία ερευνά ο Αστυνομικός Σταθμός Νέας Περάμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας.

Η μεθοδολογία παραπέμπει σε κύκλωμα που τους τελευταίους μήνες «χτύπησε» στη Θεσσαλονίκη, επιλέγοντας ως θύματα ηλικιωμένους. Ως «εγκέφαλός» του φέρεται άτομο που βρίσκεται στη Βουλγαρία, απ’ όπου εντοπίζονται τα θύματα, ενώ τα μέλη του παριστάνουν συνήθως τους γιατρούς ή τους δικηγόρους και αφαιρούν μεγάλα χρηματικά ποσά με το πρόσχημα ότι ο γιος ή η κόρη του θύματος είτε τραυματίστηκε σε τροχαίο και χρειάζεται ιατρική μέριμνα είτε προκάλεσε τροχαίο ατύχημα και επομένως χρήζει νομικής υποστήριξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν εξαπατηθεί με τον παραπάνω τρόπο και μόνο στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον 15 ηλικιωμένοι, ενώ τα κέρδη που αποκόμισε το κύκλωμα προσεγγίζουν τα 100.000 ευρώ. Το ίδιο διάστημα έχουν καταγγελθεί στην ίδια πόλη περισσότερες από 40 απόπειρες εξαπάτησης ηλικιωμένων, ενώ έγιναν μέχρι πρόσφατα τέσσερις συλλήψεις, τριών Ελλήνων κι ενός Βούλγαρου, που εκτιμάται ότι είχαν στρατολογηθεί από την εγκληματική οργάνωση.

Στο μεταξύ, μία 22χρονη ταυτοποιήθηκε ως «πρωταγωνίστρια» απάτης μέσω Διαδικτύου, με θύμα έναν 34χρονο, ο οποίος αγόρασε δίκυκλη μοτοσικλέτα την οποία δεν «είδε» ποτέ. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ορεστιάδας.

Ειδικότερα, η νεαρή γυναίκα φέρεται ότι είχε αναρτήσει το προηγούμενοι διάστημα αγγελία σε ιστοσελίδα του Διαδικτύου σχετικά με την πώληση μοτοσικλέτας. Το 34χρονο θύμα, αφού ήρθε σε επικοινωνία με την κατηγορούμενη, πείστηκε να καταθέσει σε τραπεζικό της λογαριασμό 400 ευρώ για την αγορά του δικύκλου. Σύμφωνα όμως με τη δικογραφία που σχηματίστηκε και υποβλήθηκε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Ορεστιάδας, η συμφωνημένη αγοραπωλησία ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.

news247