Ο Τσίπρας καθησυχάζει τους Ευρωπαίους: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της

 

tsipras708_16


Με δήλωσή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος πως η Ελλάδα θα φτάσει σε συμφωνία με την ΕΕ και καθησυχαστικός ως προς τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Ο δημοσιογράφος του αμερικανικού πρακτορείου σχολιάζει πως ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί σήμερα να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους πιστωτές της Ελλάδας, έπειτα από μια εβδομάδα κατά την οποία παρατηρήθηκε μαζική ρευστοποίηση σε ομόλογα και μετοχές, η οποία προκλήθηκε από την εξαγγελία του πως επιθυμεί να τερματίσει τη συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του στο Bloomberg δηλώνει: «Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ».

Παράλληλα τονίζει ότι «χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο -μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους».

Παρατίθεται ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού:

Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.

Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.

Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη.

Επιμέλεια: Στέλλα Γκαντώνα