Πανελλαδικές 2015: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για βάσεις, μηχανογραφικό

 

panelladikesplati_463086928


 

Ένα ακόμη μάθημα απομένει για να τελειώσουν και τυπικά οι πανελλήνιες εξετάσεις, μετά τη ιστορία (θεωρητική κατεύθυνση) και φυσική (θετική και τεχνολογική κατεύθυνση) και το μυαλό όλων βρίσκεται στις βάσεις 2015.

Ύστερα και από τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας την προσεχή Τρίτη 2 Ιουνίου, οι μαθητές θα διαγωνιστούν στα ειδικά μαθήματα που απαιτούνται για τις σχολές που στοχεύουν να περάσουν με ημερομηνία έναρξης την 17η Ιουνίου.  Στη συνέχεια,  οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, υπολογίζοντας τα μόρια που συγκέντρωσαν, και να περιμένουν από τα μέσα έως τα τέλη Αυγούστου, όπου και θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2015.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας αναμένεται να σημειώσουν πτώση, μετά τα δύσκολα θέματα που «έπεσαν» στα Αρχαία Ελληνικά και τα Μαθηματικά, που θεωρούνται μαθήματα βαρύτητας.
Υπενθυμίζεται, παράλληλα, πως όσοι δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν στην κανονική περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων (Μαϊου- Ιουνίου) λόγω κωλύματος, θα έχουν την δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες αρχίζουν την Τρίτη 9/6/2015 και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 16/6/2015.

Tι πρέπει να γνωρίζετε για το μηχανογραφικό δελτίο

Στα μέσα Ιουνίου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικών Λύκείων (ΕΠΑΛ), στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση- δήλωση του Φεβρουαρίου, θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου. Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο Λύκειο τους εξυπηρετεί.
Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου. Το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο θα έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Απρίλιο.
Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους. Οι υποψήφιοι (οι μαθητές και οι αντίστοιχοι απόφοιτοι) θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

newsit