Ρωμανιάς: Στα 200-300 η κύρια σύνταξη αν εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

 

syntaxi_708


Τη δυσοίωνη εκτίμηση για την κύρια σύνταξη, σε περίπτωση που εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, έκανε ο Γιώργος Ρωμανιάς.

Αν ίσχυε αυτό που ζητούσαν οι δανειστές, αίτημα που αποσύρθηκε το τελευταίο διάστημα, η κύρια σύνταξη θα διαμορφωνόταν στα 200-300 ευρώ, ανέφερε ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μιλώντας στο Mega.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό και χαρακτήρισε ευχάριστη εξέλιξη το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να έχουν υποχωρήσει οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών για αυτό το ζήτημα. Ο κ. Ρωμανιάς όμως αποκάλυψε ότι το σχετικό αίτημα είχε κατατεθεί και εγγράφως πρόσφατα.

Σχετικά με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, εξήγησε ότι πρόκειται για νομοθετημένη διάταξη και ότι η τροπολογία που δρομολογεί την κατάργησή της έχει ήδη διαβιβαστεί, αναγνώρισε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή οι επικουρικες «δεν βγαίνουν» λόγω του PSI.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, αν συνεχιστεί η εφαρμογή της ρήτρας για τις επικουρικές τότε αυτές θα μειώνονται τέσσερις φορές το χρόνο, μέχρι να μηδενιστούν σε περίπου 2 χρόνια και 8 μήνες.

Σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ανέφερε πως ήδη για όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 αυτά τα όρια έχουν διαμορφωθεί στα 67 για πλήρη και στα 62 για μειωμένη.

Αυτό που, όπως είπε, προτείνει η κυβέρνηση είναι μόνο για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 να ενταχθούν στα ίδια όρια ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα ισχύσει από το 2025 και μετά.