Στα Paradise Papers το όνομα της Μαρέβας Μητσοτάκη. Τι απαντά η ίδια

marebakuriakos_823524576


Το όνομα της Μαρέβα Γκραμπόφσκι, συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται στα στοιχεία των Paradise Papers που ελήφθησαν από την γερμανική εφημερίδα SZ η οποία στη συνέχεια τα μοιράστηκε με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος» η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εμφανίζεται στα έγγραφα ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρίας με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική. Η υπεράκτια εταιρεία ήταν διαχειρίστρια ενός fund με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

«Ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου στον χρηματοοικονομικό τομέα, αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου, το οποίο είναι προσβάσιμο στον καθένα»

Η εταιρεία Εternia Capital Management  ιδρύθηκε στις 30 Μαρτίου του 2010 υπό την επίβλεψη της δικηγορικής εταιρείας Appleby η οποία καταγράφεται στα μητρώα των Κέιμαν. Μέτοχοι ήταν η ίδια και ένας παλιός της συνεργάτης από την εποχή που εργαζόταν στην Deutsche Bank. Ηταν η ίδια περίοδος που ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η σύνδεσή της κ Γκραμπόφσκι με την εταιρεία δεν είναι κάτι νέο καθώς η ίδια στο βιογραφικό της αναφέρει ότι το 2010 ίδρυσε την Eternia.

«Ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου στον χρηματοοικονομικό τομέα, αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου, το οποίο είναι προσβάσιμο στον καθένα» δηλώνει η ίδια στο Εθνος.

Δημοσιεύματα είχαν συνδέσει την κ Γκραμπόφσκι με μια άλλη Eternia Capital,την  Eternia Capital Advisors με έδρα την Ελβετία, μια συμβουλευτική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010 από τον Κωνσταντίνο Κυρκίνη, γνωστό από τη συμμετοχή του στο e-Food. O ίδιος εμφανίζεται σε αρχεία της Appleby ως το πρόσωπο επικοινωνίας για την Eternia Capital Management. Οπως δηλώνει στο Εθνος «η Advisors δεν έχει καμια ιδιοκτησιακή σχέση με την Eternia Capital Management με έδρα τα Κέιμαν».

Αναφορικά με την Εternia Capital Management η κ Γκραμπόφκι είπε: «με τα διαδικαστικά ησχολούμουν ελάχιστα, καθώς ούτε δικαίωμα υπογραφής είχα, ούτε συμμετείχα στο διοικητικό συμβούλιο».

Η εταιρεία διαχειριζόταν ένα fund το Voyager 360 LtD που ιδρύθηκε το 2010, ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοβαίο κεφάλαιο με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το αμοιβαίο είχε ως θεματοφύλακα την Goldman Sachs Execution & Clearing LP και ως συνεργαζόμενη τράπεζα την JP Morgan, γεγονός που διασφάλιζε την τήρηρη των κανόνων διαφάνειας.

Η Appleby απέσυρε τις υπηρεσίες της από την Eternia Capital  το 2012.

Το 2015 η εταιρεία διαγράφηκε από τα Μητρώα

Η Eternia Capital Management διαγράφηκε από τα εταιρικά μητρώα των Κέιμαν στις 30 Ιανουαρίου 2015, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε αρχεία της Appleby η εταιρεία το 2013 φαίνεται ότι χαρακτηρίζονταν «active entity», δηλαδή ενεργή, με μια σημείωση από δίπλα «non payment of fees», ότι δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη. Και για αυτό η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι -Μητσοτάκη δήλωσε άγνοια αφού από τον Ιούνιο του 2012 είχε δοθεί εντολή σε συνεργάτη της που επικοινωνούσε με την δικηγορική εταιρεία να προχωρήσει στην άμεση λύση της.

Από την δικηγορική εταιρεία Appleby δηλώθηκε πως ένας δικηγόρος με μικρό όνομα Σταύρος είχε επικοινωνήσει μαζί τους για ζητήματα της εταιρείας. Το «Έθνος» επικοινώνησε με τον Σταύρο Παπασταύρου ρωτώντας τον εάν γνωρίζει την Eternia Capital Management με έδρα τα Νησιά Κέιμαν και εάν είχε κάποια επαγγελματική σχέση με τους μετόχους της εν λόγω εταιρείας. Ο ίδιος απάντησε πως: «πρόκειται για εταιρεία πελάτη μου» και πως είχε επαγγελματική σχέση ως δικηγόρος με το fund Voyager 360 Ltd. (Πρέπει εδώ να τονίσουμε πως η εταιρεία της Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη διαχειριζόταν το παραπάνω fund που ιδρύθηκε το 2010)

Ο κ. Παπασταύρου συμπλήρωσε ότι: «Επειδή στο παρελθόν, ανυπόστατα μου είχε χρεωθεί η ιδιοκτησία εταιρειών πελατών μου με τις οποίες δεν είχα ουδεμία μετοχική σύνθεση, διευκρινίζω ότι δεν έχω οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση με τις παραπάνω εταιρείες»

Ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν μέλος του Δ.Σ μιας ανεξάρτητης συμβουλευτικής εταιρείας της MG Capital SA, μιας ανεξάρτητης συμβουλευτικής εταιρείας που είχε συστήσει η κ. Γκραμπόφσκι το 2007. Ο κύριος Παπασταύρου έμεινε στο Δ.Σ της MG έως τον Αύγουστο του 2002. Στη θέση του σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης. Το όνομα του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου είχε βρεθεί στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης είχε εντοπιστεί και στα Panama Papers. Περίεργες συμπτώσεις σε ένα θέμα που σίγουρα θα έχει ποικίλες πολιτικές αντιδράσεις.

 • Hastanapan .

  <> για να σε λένε Μαρέβα. Αν σε λέγαν Περιστέρα θα είχε γίνει τσι πτάνας σε όλα τα τσοντοκάναλα…Απλλλλά.

  • jimmy69

   Ρε σύντροφε το παράνομο ποιό είναι;;;

   • Hastanapan .

    ρώτα την ξαδέρφη να σου πει ρε σύντροφε που τα ξέρει όλα και αν δεν σου δώσει καμιά απάντηση τράβα σε κανένα γέρο που του κόβουν την σύνταξη τόσα χρόνια. Ίσως να έχει κάτι να σου πει αυτός για το παράνομο και το ηθικό.

    • jimmy69

     Bro καλημέρα, αυτή είναι απάντηση επιπέδου Πάνου Καμμένου και δεν σ΄έχω για τέτοιον!! Και σε ξαναρωτώ, η παρανομία που έγκειται;;;;

     • Hastanapan .

      κρίνεις και το επίπεδο των απαντήσεων τώρα?
      Μία με τον <> τώρα με την Μητσοτάκενα… Έχεις κανένα θέμα?
      Που είδες να γράφω για παράνομο ρε μαν θα με τρελάνεις?
      Για το ηθικό μέρος της περίπτωσης αναφέρθηκα, αν σου λέει κάτι αυτή η παράμετρος ή την πηδάς και συ όπως κάνουν τα καθίκια σε μας όλα αυτά τα χρόνια.

 • jimmy69

  Ρε συ θα με τρελάνεις , η Μητσοτάκαινα είχε την offshore apo to 2010 έως το 2012, τώρα αν εσύ την κατηγορείς για ένα νόμο που ψηφίστηκε το 2014 τι να σου πώ!!! Μιας και ξεκαθαρίσαμε το αν είναι παράνομο ή όχι να έρθουμε και στο ηθικό, ο Σταθάκης που ξέχασε να δηλώσει 33 ακίνητα και 1 εκ ευρώ είναι ηθικό;; Ή μήπως είναι ηθικό που μισός συριζα έχει τα λεφτά του που ανέρχονται σε εκ. ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού;;

  • Hastanapan .

   να μη μου πεις τίποτα bro δεν χρειάζεται.
   Δεν κάνεις τον κόπο ούτε να διαβάσεις αυτό που σου στέλνω.Ο νόμος δεν ψηφίστηκε το 14 αλλά το 16 για να διαπιστώσουμε για άλλη μια φορά, όσοι φυσικά θέλουν να το δουν,πια είναι τα λαμόγια που θέλουν να έρθουν πάλι για να μας σώσουν. Την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια την ώρα της ψηφοφορίας.
   Για τον Σταθάκη που γράφεις έχουν αποφασίσει τα αρμόδια όργανα για την αθώωσή του, εκτός και αν είσαι εισαγγελέας και γνωρίζεις κάτι που δεν γνωρίζουν αυτοί που τον έκριναν έτσι στις 30/3/16. Η αθώωση του Σταθάκη ήταν συνολική, καθώς αφορά τόσο το ποσό των 1.800.000 ευρώ, που δεν είχε καταθέσει αρχικά στη δήλωσή του το 2012 (για τη χρήση του 2011) και κατέθεσε με τροποποιητική δήλωση μετέπειτα όσο και τα περίπου 36 ακίνητα που δεν είχε επίσης δηλώσει και ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι τελούσαν υπό δικαστική διεκδίκηση από τη σύζυγό του.
   Ξέρεις όμως ρε μαν, η λάσπη μένει τελικά όσες συγγνώμες και να γράφουν μετά οι φυλλάδες σε κάτι μονόστηλα που δεν τα βλέπει σχεδόν κανείς. Πολλά τα θύματά τους όπως και οι συγγνώμες τους(Βαλαβάνη,Κατρούγκαλος,Παππάς,κτλ).
   Δυστυχώς όμως, απ ότι βλέπω, σε αυτά τα έντυπα είναι και η δική σου ενημέρωση γιατί στο τέλος πετάς και για κάποια εκατομμύρια πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ σε τράπεζες του εξωτερικού για να δέσεις την κομπόστα. Αδερφέ αυτά σε άλλους που τα πάνε αμάσητα, σε αυτούς που δεν βλέπουν το τι έκανε πχ ο Φίλης στο Παιδείας για ένα χρόνο αλλά το αν τον παίρνει για λίγο ο ύπνος στο έδρανο με το παθολογικό θέμα που έχει ο άνθρωπος. Τον ξέσκισαν κανονικά μέχρι και στα μεσημεράδικα.
   Μπήκαν στο χορό θα χορέψουν και αυτοί όπως και εμείς που μείναμε για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια με λάθη και παραλείψεις αν το θες.
   Κατεβάζουμε τον πήχη της πολιτικού διαλόγου και εμείς όταν φτάνουμε να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα, σε αυτό σίγουρα θα συμφωνήσουμε. Η κατάσταση όμως είναι τέτοια που για να <> ανάμεσα στα λαμόγια που κατέκλεψαν την χώρα τόσα χρόνια θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις και αυτές τις μεθόδους δυστυχώς.

   • jimmy69

    Καλημέρες bro!! Δεν μου απαντάς όμως , αφού η Μάρεβα δεν έκανε κάτι παράνομο τότε γιατί να είναι πιο ανήθικο από αυτό που έκανε ο Σταθάκης;; Που σημειωτέον ήταν και παράνομο……… Τώρα αν ο νόμος ψηφίστηκε το ΄16 επιβεβαιώνει αυτά που λέω!!! Τα άλλα που αναφέρεις είναι να ΄χουμε να λέμε, αλήθεια δεν μου είπες από την λίστα λανγκάρντ πόσα εισπράξαμε και πόσοι πήγαν φυλακή είπαμε;;;

    • Hastanapan .

     δες αδερφέ επειδή είμαι και κάποιας ηλικίας και έχω αρχίσει να κουράζουμε διάβασε δύο άρθρα που με εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό για το θέμα μας. Καλημέρα είπα δεν είπα…
     α/8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ///Η υποκρισία κομμάτων και ΜΜΕ στην «Yπόθεση Γκραμπόφσκι»///
     Του Γ. Λακόπουλου
     Ας πάμε λίγο πίσω- στο 2009. Ένας υπουργός του Κ. Καραμανλή παραδέχθηκε ότι έχει εξωχώρια εταιρία, όλως νόμιμη, και ισχυρίσθηκε ότι εφόσον κάτι είναι νόμιμο καλύπτει και τις απαιτήσεις της ηθικής.
     Οι συντονισμένοι “νταβατζήδες” της εποχής, άνοιξαν τους κρουνούς κατά του Καραμανλή ως τις εκλογές του 2009 με πρώτο θεμα στα κανάλια και τις εφημερίδες τους.
     Ήταν το μείζον θέμα της εποχής; Όχι βέβαια; Όπως δεν ήταν, όπως αποδείχθηκε, και το Βατοπέδι ή άλλα ανάλογης ποιότητας θέματα. Επελέγησαν τότε για να επιδεινωθεί η κατάσταση της χώρας -εξ αιτίας της διεθνούς κρίσης και της αστοχίας της τότε κυβέρνησης στην αντιμετώπισή της- ώστε να απομακρυνθεί ο Καραμανλής. Από το φόβο ότι θα επαναφέρει το θέμα του «βασικού». Γνωστά πράγματα και θλιβερά.
     Τα ίδια μέσα ενημέρωσης, οι ίδιοι πολιτικοί, τα ίδια πρόσωπα, που έσκιζαν τότε τα ιμάτιά τους κατά των υπουργών του Καραμανλή που ταύτιζαν το νόμιμο με το ηθικό. Βρίσκουν σήμερα ότι δεν τρέχει τίποτε με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του προέδρου της ΝΔ. Μερικοί δεν το αξιολογούν καν ως θέμα που μπορεί να αναφερθεί στα δελτία ειδήσεών τους. Και άλλοι υποβάλλουν την ιδέα ότι είναι… κυβερνητική κατασκευή.
     Παραπληροφορούν και συγκαλύπτουν, όταν όλοι ξέρουν ότι πρόκειται για μια παγκόσμια δημοσιογραφική επιτυχία στην οποία μετέχουν οι μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου. Ότι πρόκειται για δουλειά ενός εγκύρου διεθνούς δημοσιογραφικού δικτύου. Με στοιχεία που δεν αμφισβητεί κανένας.
     Τα ίδια ΜΜΕ εξυφαίνουν ένα δίκτυο προστασίας στη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν κανείς δεν την κατηγορεί για κάτι που την καθιστά ποινικά υπόλογη, ούτε την ελέγχει καμία δημόσια αρχή. Απλώς είχε δραστηριότητα που αποκαλύφθηκε χωρίς καμμιά αντίρρηση, ούτε εκ μέρους της. Έδωσε τις εξηγήσεις της και το θέμα θα έκλεινε εκεί, αν δεν έσπευδε η ΝΔ να κάνει τη συνήγορό της.
     Όμως σ’ αυτή την υπόθεση η εγκυρότητα και η ακρίβεια της οποίας δεν αμφισβητείται, το θέμα δεν είναι ποιος θα κληθεί στον έφορο ή στον εισαγγελέα. Δεν είναι νομικό και φορολογικό. Δεν κατηγορείται κανένα πρόσωπο, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τουλάχιστον, για παράβαση του νόμου. Κατηγορείται ένα φαινόμενο. Διεθνές, αλλά και με ελληνική όψη.
     Κάποιοι, που έχουν πολλά λεφτά από τις δραστηριότητές τους, αντί να τα καταθέσουν στο τραπεζικό σύστημα της χώρας τους ή στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, ή να τα επενδύσουν, τα στέλνουν σε φορολογικούς παραδείσους. Είναι νόμιμοι ως ιδιοκτήτες εξωχώριων εταιριών που τα διαχειρίζονται. Αλλά από εκεί και πέρα κανείς δεν ξέρει που κατευθύνονται αυτά τα λεφτά. Πού επενδύονται, τι κέρδη αποφέρουν και πώς φορολογούνται.
     Έτσι κι αλλιώς η φορολόγηση είναι χαμηλή σ’ αυτές τις χώρες- στοιχείο ανισότητας για τους υπόλοιπους πολίτες. Και γίνεται χαμηλότερη με τις περίπλοκες διαδικασίες και τους λαβύρινθους μετακινήσεων που δημιουργούν ειδικευμένες εταιρίες.
     Το θέμα δεν είναι να κρίνουμε τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη γιατί ενεπλάκη κάποια στιγμή σε διαδικασίες που τη συνδέουν με αυτούς τους προορισμούς- στους οποίους καταφεύγουν και πάσης φύσεως απατεώνες και εγκληματίες του πλανήτη. Άλλωστε δεν υπάρχει κάτι επιβαρυντικό σε βάρος της από νομική ή φορολογική άποψη.
     Το θέμα είναι πολιτικό. Να μιλήσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όχι για τη σύζυγό του. Για το φαινόμενο. Γι’ αυτές τις πρακτικές και τις μεθοδεύσεις. Να πει αν το εγκρίνει και τι πρέπει να γίνει. Να μιλήσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί για το το φαινόμενο, όπως έκανε ο Τσίπρας. Και να δουν κάποια ΜΜΕ και κάποιοι δημοσιογράφοι τον εαυτό τους στον καθρέφτη.
     Αποδέχονται ως φυσιολογική και θεμιτή αυτή την κίνηση κεφαλαίων; Δέχονται ότι δεν τρέχει τίποτε με αυτούς τους παράδεισους και όσους προσφεύγουν εκεί;
     Αν αυτό πιστεύουν, να το πουν και στο παγκόσμιο πολιτικό σύστημα που εξεγείρεται και ζητά ελεγχο και διαφάνεια- για όποιον και αν πρόκειται. Να το πουν στο Ευρωκοινοβούλιο που θα καταπιαστεί για μια φορά ακόμη με το φαινόμενο. Να το πουν στις μεγάλες εφημερίδες διεθνούς κύρους που το αναδεικνύουν.
     Αποτελεί τιμή για την ελληνική δημοσιογραφία ότι σ’ αυτό το δίκτυο της αλήθειας και των αποκαλύψεων μετέχει το «Έθνος», το ραδιόφωνο 247 και το site Newς247. Και αποτελεί ντροπή και υποκρισία για κόμματα, πολιτικούς και ΜΜΕ που όχι μόνο αποκρύβουν αυτή την επιτυχία, αλλά και προσπαθούν να απομακρύνουν από την επικαιρότητα το θέμα. Να κλείσουν τους προβολείς που αναπόφευκτα -όπως σε όλον τον κόσμο- πέφτουν σε όσους αναφέρονται στις αποκαλύψεις.
     Η εκδοτική δραστηριότητα και η δημοσιογραφία -αλλά και η πολιτική δράση -δεν μπορεί να συνδέονται με συσκότιση. Είναι συνυφασμένα με την ενημέρωση, την αποκάλυψη και την αλήθεια με τις αρχές της καθαρής πολιτικής και της προσωπικής ηθικής. Γι’ αυτό ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του αυτές τις μέρες…

     κ β/8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ///Στο διάβολο οι πλούσιοι///
     Του Γιάκομπ Αουγκστάιν*
     «Οι νέες αποκαλύψεις για τους φοροφυγάδες αποδεικνύουν ακόμα μια φορά ότι όποιος είναι πλούσιος και δεν θέλει να μοιραστεί τον πλούτο του δεν χρειάζεται να παρανομήσει, αφού οι νόμοι έχουν φτιαχτεί γι΄αυτόν. Έτσι, φόρους πληρώνουν τελικά μόνον οι βλάκες και οι φτωχοί.
     Τα «Paradise Papers» είναι ένας θησαυρός δεδομένων, τα οποία αξιολόγησε μια διεθνής ομάδα ερευνητικής δημσιογραφίας. Είναι ευτύχημα το γεγονός ότι υπάρχει ενός τέτοιου είδους δημοσιογραφία, που αποκαλύπτει τον κόσμο των πλουσίων, στον οποίο οι άνθρωποι είναι μεν φτωχοί σε ήθος, αίσθημα αλληλεγγύης και συναίσθηση καθήκοντος, αλλά πάρα πολύ πλούσιοι σε χρήμα και εξουσία, ενώ συγκριτικά με τον κόσμο αυτό, η ζωή των άλλων είναι μια πραγματική κόλαση.
     Η ανισοκατανομή πλούτου έχει λάβει, άλλωστε, εξωφρενικές διαστάσεις: 1.542 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν όλοι μαζί 6 τρισ. δολάρια. Έτσι η συγκέντρωση πλούτου είναι στο επίπεδο των αρχών του 20ου αιώνα.
     Υπάρχει κάτι ακόμα που λείπει από τον παράδεισο των πλουσίων: Oι τύψεις συνειδήσεως. Και τούτο, διότι όποιος είναι πλούσιος και δεν θέλει να μοιραστεί τον πλούτο του δεν χρειάζεται να παρανομήσει, αφού οι νόμοι έχουν φτιαχτεί γι αυτόν. Έτσι φόρους πληρώνουν τελικά μόνον οι βλάκες και οι φτωχοί. Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί: 13,4 εκατομμύρια ντοκουμέντα έγιναν αντικείμενο επεξεργασίας από 400 δημοσιογράφους επί μήνες έως ότου δημοσιοποιηθούν. Οι πηγές δεν κατονομάζονται, πρόκειται για κλοπή δεδομένων, για ανώνυμες πηγές, ή για κυβερνοεπίθεση;
     Αποκαλύπονται, πάντως, ως φοροφυγάδες 120 πολιτικοί από 50 χώρες, γερμανικές εταιρείες όπως η Siemens και η Allianz, μέλη της κυβέρνησης Τραμπ, κροίσοι και επιφανείς οικογένειες. Η εμφάνιση των ονομάτων στα «Paradise papers» δεν σημαίνει όμως κατ΄ ανάγκη ότι μπορεί κανείς να τους καταλογίσει κάτι παράνομο και ανήθικο. Το υλικό είναι πολύ σύνθετο, αλλα το θέμα απλό: πώς δηλαδή μπορεί κανείς να εξοικονομήσει φόρους. Όλες οι πρακτικές αποσκοπούν σε έναν και μόνο στόχο: να μην μοιραστούν οι πλούσιοι τα κέρδη τους με το κράτος. Το αστείο, δε, από τη σκοπιά των πλουσίων τουλάχιστον, είναι ότι πολλές από αυτές τις πρακτικές αυτές είναι απολύτως νόμιμες. Αυτό επιμένει να υποστηρίζει και το δικηγορικό γραφείο Appleby των Βερμούδων. Καθόλου παράδοξο αφού στην προκειμένη περίπτωση το σκάνδαλο δεν είναι η παράβαση κάποιου νόμου αλλά η ίδια η ύπαρξή του.
     Όλα αυτά είναι βέβαια γνωστά εδώ και καιρό. Ο καθένας το βλέπει, ο καθένας μπορεί να το εκφράσει και μολαταύτα η αγανάκτηση είναι περιορισμένη. Ακόμα και μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις δεν θα αλλάξει κάτι. Οι μηχανισμοί και ο αυτοέλεγχος δεν λειτουργούν. Το σκάνδαλο αποκαλύπτεται μεν, παραμένει δε. Επειδή η εξουσία είναι, εν τω μεταξύ, έτσι κατανεμημένη, ώστε να μην επιδέχεται πλέον διορθώσεων.
     Η ανισοκατανομή πλούτου έχει λάβει, άλλωστε, εξωφρενικές διαστάσεις: 1.542 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν όλοι μαζί 6 τρισ. δολάρια. Έτσι η συγκέντρωση πλούτου είναι στο επίπεδο των αρχών του 20ου αιώνα. Τότε οι Αμερικανοί βιομήχανοι αποκαλούνταν «βαρόνοι-ληστές» και η εποχή τους «επιχρυσωμένη», όχι χρυσή, διότι κάτω από τη λάμψη του πλούτου τους κρυβόταν η βρωμιά της πολιτικής και ηθικής σήψης.
     Τότε ο Αμερικανός πρόεδρος Τέοντορ Ρούζβελτ, είχε το θάρρος να τα βάλει με τον Τζον Ροκφέλερ της Standard Oil και να διαλύσει τον όμιλο. Κανένας σύγχρονος Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει τολμήσει μέχρι στιγμής να τα βάλει με τους κυρίους της Σίλικον Βάλεϊ, τους ψηφιακούς «βαρόνους-ληστές» των ημερών μας. Ούτε ο Μπάρακ Ομπάμα του οποίου η φήμη είναι μεγαλύτερη από αυτή που αξίζει».
     Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εξάλλου συμβουλεύσει τη γερμανική κυβέρνηση να φορολογήσει τους πλούσιους πολίτες περισσότερο, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ανισότητες. Αλλά ούτε η επόμενη κυβέρνηση πρόκειται να ανταποκριθεί σε αυτό το κέλευσμα. Ούτε φόρος περιουσίας πρόκειται να επιβληθεί, ούτε οτιδήποτε άλλο. Αλλά και η κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης θα είναι στην πραγματικότητα ακόμα ένα αντικοινωνικό φορολογικό μέτρο προς όφελος των πλουσίων, αλλά μήπως δεν είναι αυτοί που είχαν ψηφίσει την παρούσα κυβέρνηση;
     Το σύστημα είναι βαθιά άρρωστο. Είναι ανήθικο και αναξιοπρεπές. Η οργή αυξάνεται, αναζητά όμως τους λάθος στόχους. Το μίσος των εξαπατουμένων στρέφεται κατά των προσφύγων πολέμου και όχι κατά των προσφύγων του φόρου. Ο πλανήτης μας είναι ένας παράδεισος καθαρμάτων.

     *Ο Γιάκομπ Αουγκστάιν, είναι αρθρογράφος του Spiegel και γιος του ιδρυτή του εν λόγω γερμανικού περιοδικού

     • jimmy69

      Ρε man, τι ήταν πιο ανήθικο, το ότι ο μάρεβα είχε ποσοστό 50% σε offshor για φορολογικούς λόγους ή Σταθάκης που ξέχασε να δηλώσει 33 ακίνητα

     • Hastanapan .

      μέχρι να διαβάσεις αυτά που σου στέλνω δεν ξαναγράφω τίποτα για την πάρτη σου. Δεν θα με κάνεις εσύ να πάθω εγκεφαλικό αρκετά ασχολήθηκα μαζί σου.

     • jimmy69

      Τι να διαβάσω , τον νόμο που ψηφίστηκε το ΄16 ;; Σε είχα για πιο σπίρτο

     • Hastanapan .

      ;Όχι ρε μαν σταμάτα να διαβάζεις τις επικεφαλίδες αλλά το κείμενο τόσο απλό είναι γιατί με παιδεύεις δεν μπορώ να σε καταλάβω πραγματικά.
      Προσπαθείς να μου πεις ότι από τη στιγμή που είναι νόμιμο να βγάζει η ελίτ τα λεφτά της έξω και να μη φορολογείτε είναι όλα καλά. Ε δεν είναι μωρέ πως να το κάνουμε δηλαδή. Ποιοι έχουν φτιάξει αυτό το νόμο και ποιους προστατεύει θα το δούμε κάποια στιγμή ναι ή όχι? Θα πρέπει να το αλλάξουν αυτό ναι ή όχι? Αυτή θα έπρεπε να είναι η κουβέντα και όχι οι μπαρούφες που γράφεις για τον Σταθάκη και για όποιον Σταθάκη.
      Έχεις κολλήσει με τα 36 ακίνητα που δεν τα δήλωσε αν διάβαζες αυτό που σου έστειλα θα έβλεπες ότι δεν παίζει κάτι τέτοιο γιατί είχε δικαστική διαμάχη με την γυναίκα του και όταν εκδικάστηκε αυτή η υπόθεση τα δήλωσε. Μου βάζεις δηλαδή στο ίδιο πακέτο κάποιον που στη τελική δηλώνει αυτά που έχει εδώ φορολογείται εδώ με κάποια που της έφτιαξε άλλη μια οφσόρ ο Παπασταύρου για να μη πληρώνει μία. Το αρχικό μου ποστάρισμα το διάβασες πιο ήταν το ερώτημά μου? Αν στη θέση της Μητσοτάκενας ήταν η Τσίπρενα θα είχε γίνει ο κακός χαμός ναι ή όχι?.
      Θα βλέπαμε εκπομπές στα ΜΜΕ για ανήθικους φορολογικούς παραδείσους που κλέβουν τον ιδρώτα του απλού κοσμάκι ναι ή όχι? Τότε θα ερχόσουν εδώ και να έκανες προσπάθεια να με πείσεις ότι το νόμιμο είναι και ηθικό? ε δεν είναι ρε φίλε πως να το κάνουμε δεν είναι το γ@μ^%νο είτε το κάνει δεξιός είτε αριστερός δεν μπορεί να είναι.

     • jimmy69

      Να σου θυμίσω ότι πουθενά στον κόσμο, πλήν μερικών καθεστώτων τύπου Κιμ, δεν απαγορεύεται να βγάλεις τα χρήματα σου έξω αν είναι νόμιμα αποκτημένα και φορολογημένα. Τώρα αν εσύ ονειρεύεσαι ένα καθεστώς σαν ένα από αυτά έχεις θέμα!!

     • Hastanapan .

      τσίμπα ένα μπλόκ για να γουστάρς

     • jimmy69

      Ξεχειλίζεις από Δημοκρατία!!!!!