Αγροτικά

Εμπορική διένεξη Βρυξελλών-Ουάσινγκτον

Η κυβέρνηση Τραμπ προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ισχυριζόμενη ότι οι επιδοτήσεις που λαμβάνει η Ισπανία πλήττουν την ελαιοπαραγωγή της Καλιφόρνιας και έτσι επέβαλε δασμούς. Σημειωτέον ότι η Ισπανία αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγέα λαδιού και ελιάς στον κόσμο. Στις ΗΠΑ, οι εξαγωγές ελιάς ανήλθαν στα 67,6 δισ. δολάρια το 2017. Οι Βρυξέλλες αντιτείνουν ότι τα τελευταία 30 χρόνια συνεχώς αναθεωρούν την κοινή αγροτική πολιτική τους, ώστε να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους κανόνες ανταγωνισμού που θέτει ο ΠΟΕ.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, η Ε.Ε. πρέπει να απαντήσει στην Ουάσιγκτον με σαφή τρόπο. Aλλιώς θα δημιουργήσει αρνητικό προηγούμενο, δίνοντας το έναυσμα σε άλλες χώρες να επιβάλουν μονομερώς δασμούς στα αγροτικά της προϊόντα, όπως το κρασί και το βόειο κρέας. «Αν η Ε.Ε. δεν προχωρήσει σε αντίμετρα ή δεν κερδίσει ξεκάθαρα την υπόθεση στον ΠΟΕ, τότε θα είναι σαν να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για νέα μονομερή κινητοποίηση», υπογράμμισε ο Χοσούκ Λι Μακιγιάμα, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στις Βρυξέλλες. Ισως ορισμένοι ισχυριστούν ότι η εμπορική διένεξη Ε.Ε. – ΗΠΑ επισκιάσει τις επιδοτήσεις των ελαιοπαραγωγών. Η εμπορική διένεξη μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει σοβαρές συνέπειες. Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε στις ισπανικές ελιές δασμούς 27,02% ως αντιστάθμισμα στις επιδοτήσεις, αλλά και ξεχωριστούς δασμούς, επειδή στην αμερικανική αγορά πωλούνται φθηνότερα από όσο οι άλλες. Συνολικά, οι δασμοί φθάνουν ανά περίπτωση και το 44,48%. Η Ισπανική Ενωση Ελαιοπαραγωγών πιέζει τις Βρυξέλλες να κινηθούν κατά της Ουάσιγκτον στον ΠΟΕ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button