Τοπικά Νέα

Ενενήντα πέντε νέες περιοχές στο δίκτυο Natura – Οι προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 στην Μεσσηνία [εικόνες]

 

kardia-sapientza


Εγκρίθηκε η αναθεώρηση του εθνικού καταλόγου περιοχών.

Eγκρίθηκε ο νέος εθνικός κατάλογος περιοχών του δικτύου Natura 2000, ύστερα από την υπογραφή κοινής απόφασης του αν. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου και του αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του έργου της «εποπτείας», το οποίο μεταξύ άλλων, είχε ως βασική υποχρέωση, την αξιολόγηση των υφιστάμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 και την πρόταση νέων περιοχών για την καλύτερη κάλυψη των προστατευτέων αντικειμένων κατατέθηκαν προτάσεις για συνολικά 183 περιοχές – Τόποι Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) και Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα (ΖΕΠ) –  προς ένταξη στο δίκτυο Natura 2000. Τελικώς επιλέχθηκαν (βάσει επιστημονικών κριτηρίων και μετά από διαβούλευση), 95 συνολικά περιοχές, οι οποίες καλύπτουν, κατ΄ αρχάς, τις βασικές υποχρεώσεις της χώρας, σχετικά με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ολοκλήρωση του δικτύου Natura 2000.

«Η ένταξη νέων περιοχών στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό δίκτυο Natura 2000, αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την ολοκλήρωση του πλαισίου προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος» δήλωσε ο αν. υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος.

Οι νέες περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000, αφορούν κυρίως στο θαλάσσιο χώρο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η συνολική θαλάσσια έκταση που εντάσσεται πλέον στο δίκτυο, καλύπτει περίπου το 22% των εθνικών χωρικών υδάτων, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 6,12% των χωρικών υδάτων που ήταν ήδη ενταγμένο σε αυτό.

Οι περιοχές του δικτύου Natura 2000 στη Μεσσηνία

kyparissiakos_kynigi

Στο δίκτυο αυτό είναι ενταγμένες οι Θίνες Κυπαρισσίας (τμήμα της παράκτιας ζώνης της δυτικής Πελοποννήσου με αμμοθίνες ύψους έως και 10 μέτρων και τόπος αναπαραγωγής της Caretta – caretta), το φαράγγι του Νέδωνα (με τη βαθιά στενή χαράδρα του μήκους 9 χλμ και τις παραδεισένιες μικρές λίμνες του) αλλά και ο Ταΰγετος και η Λαγκάδα Τρύπης (από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας, όπου στο κεντρικό τμήμα του βρίσκουν καταφύγιο περίπου 160 ελληνικά ενδημικά φυτά).

5973745ecee21

Λαγκάδα-Τρύπης


Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα νησάκια Σαπιέντζα και Σχίζα με το ακρωτήριο Ακρίτας (ενταγμένα στο δίκτυο Natura), τα οποία με τις νήσους Βενέτικο, Αγία Μαριανή, συνιστούν τις Μεσσηνιακές Οινούσσες στα ανοιχτά της Μεθώνης, όπου συναντάται και το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου με βάθος 5.121 μέτρα και διεξάγονται οι έρευνες του πειράματος «Νέστωρ».

pylos-xrysi-akti

Το δίκτυο Natura συμπληρώνουν η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (μαζί με τον κόλπο του Ναυαρίνου και τη Σφακτηρία) που αποτελεί το νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό των αποδημητικών πουλιών των Βαλκανίων και η θαλάσσια περιοχή του Στενού Μεθώνης.

Νησος-Σχιζα

Η θαλάσσια αυτή περιοχή περιλαμβάνει τις ακτές από το ακρωτήριο Κολυβρί έως το Χοντρό Κάβο καθώς και τις βόρειες πλευρές της Σαπιέντζας, ο βυθός της οποίας αποτελεί top προορισμό για καταδύσεις χάρη στην εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα αλλά και στα εντυπωσιακά, διάσπαρτα ναυάγια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button