Ελλάδα

Εντυπωσιακή μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα το 2017

Μειωμένες στο μισό εμφανίζονται οι από θαλάσσης προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, από τα οποία προκύπτει εντυπωσιακή αποκλιμάκωση και των αντίστοιχων ροών προς την Ελλάδα, οι οποίες μεταξύ 2016 και 2017. Ο ΔΟΜ καταμέτρησε συνολικά 171.635 αφίξεις με πλωτά μέσα το 2017 έναντι 363.504 αφίξεων το 2016.

Όπως σχολιάζει το Reuters, σημαντικό  για τον περιορισμό των ροών είναι το σφράγισμα της κύριας ανατολικής μεσογειακής οδού ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Άγκυρας – ΕΕ.

Αντιθέτως πιο αργή ήταν η μείωση  στην άλλη οδό πρόσβασης των μεταναστών, δηλαδή τη διαδρομή Βορείου Αφρικής – Ιταλίας, αλλά και εκεί καταγράφεται αποκλιμάκωση: «Μπορούμε με σιγουριά να σας διαβεβαιώσουμε ότι οι αφίξεις με πλωτά μέσα στην Ιταλία ήταν κάτω από 120.000, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος την τελευταία τριετία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ανάλογα μπορούν να ειπωθούν και για την Ελλάδα με 29.595 αφίξεις, σίγουρα τις λιγότερες τα τελευταία χρόνια», (ποσοστό 82,9%) πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΔΟΜ, στην Ελλάδα έφθασαν με πλωτά  μέσα περίπου 29.595 μετανάστες έναντι 173.614 το 2016.

Άλλοι 21.663 έφθασαν στην Ισπανία και 1.067 στην Κύπρο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία.

Οι αυξημένες περιπολίες αλλά και οι διαμάχες μεταξύ των γκρουπ των διακινητών, συνεισέφεραν στη γενική πτώση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων στη θάλασσα, αν και αυτός δεν είναι ακόμη οριστικός, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν 3.116 θανάτους το 2017 έναντι 5.143 καταγεγραμμένων για το 2016.

«Θεωρούμε όλα αυτά ως εξαιρετικά θετικές εξελίξεις», σχολίασε ο κ. Μίλμαν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι Αφρικανοί μετανάστες εξακολουθούν να  αναχωρούν για την Ευρώπη από τις ακτές όπου ο ΔΟΜ συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης:

«Τα πλοία συνεχίζουν να διασώζουν καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες κάθε ημέρα, που προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική και επιχειρούν μέσω Λιβύης να καταφθάσουν στην  Ευρώπη».

Περίπου 20.000 Αφρικανοί επέστρεψαν στις πατρίδες τους πέρυσι υπό το πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Πηγή: kathimerini

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button