ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Ενότητα και αυτόνομη πορεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων αποφάσισαν τα μέλη!

1


Σε συναινετικό κλίμα και με χαρακτηριστικό στοιχείο την ΟΜΟΦΩΝΙΑ διεξήχθη η χθεσινή γενική συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων στη Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης.

Λίγες μέρες μετά το «ναυάγιο» της πώλησης των εγκαταστάσεων σε Αμερικάνο επενδυτή τα μέλη του Α.Σ. Γαργαλιάνων κλήθηκαν χθες να αποφασίσουν για το μέλλον του συνεταιρισμού. Αρχικά ο πρόεδρος τους Α.Σ. κ. Προσηλιακός ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το οριστικό «ναυάγιο» της πώλησης των εγκαταστάσεων, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε ορισμένα μέτρα προκειμένου να γίνει περιορισμός των λειτουργικών εξόδων, σε μια νέα αρχή-προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να «κρατηθεί» ο Συνεταιρισμός σε πλήρη λειτουργία. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο που θα γίνει η αποπληρωμή ενώ εξελέγη και μια τριμελής Επιτροπή Ελέγχου, αποτελούμενη από ένα μέλος του Δ.Σ. και δύο συνεταίρους, προκειμένου να εποπτεύει τη γενικότερη λειτουργία του εργοστασίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Α.Σ. Γαργαλιάνων κ. Προσηλιακός στην έναρξη της γενικής συνέλευσης ανέφερε το πως έφτασε στο ναυάγιο η συμφωνία. Μάλιστα ανέφερε το γεγονός πως ενώ λίγες ημέρες μετά την απόφαση πώλησης του συνεταιρισμού βρέθηκαν στους Γαργαλιάνους εκπρόσωποι των αγοραστών και ζήτησαν αν μπορούν να πάρουν ορισμένα γραφεία και υπολογιστές για να τα εγκαταστήσουν στο οίκημα, ξαφνικά εξαφανίστηκαν και στις 10 Οκτωβρίου έστειλαν εξώδικο.

Ο κ. Προσηλιακός ανέφερε πως,

 «Εμείς καλούμαστε να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή, να πληρωθεί ο κόσμος σιγά σιγά. Θα έχουμε μια πολύ αυστηρή λειτουργία του εργοστασίου με ένα αυστηρό μνημείο περικοπών και εξόδων του συνεταιρισμού.

  1. Κλείσιμο γραφείου Συνεταιρισμού και μεταφορά του στο ελαιουργείο.
  2. Μείωση των λειτουργικών εξόδων με περικοπές μισθών, μείωση προσωπικού(από τα 110.000 ευρώ στα 40.000 το χρόνο)
  3. Θα υπάρξει πώληση παγίων τα οποία δεν χρησιμοποιούνται (φορτηγό, βυτίο, κα.) με ένα κέρδος περίπου στις 50.000 ευρώ.

Τελειώνοντας το πρόγραμμα του ΟΕΦ που έχουμε θα υπάρξει μια επιστροφή χρημάτων από μια εγγυητική της τάξεως των 52.000 ευρώ Οπότε από όλα αυτά το ποσό φτάνει περίπου τις 180.000. Ο συνεταιρισμός θα λειτουργήσει, με τις 2 από τις 3 μονάδες, η τρίτη μονάδα θα είναι στην εφεδρεία προκειμένου να μειωθεί το κόστους λειτουργίας του εργοστασίου.

Το δάνειο τους συνεταιρισμού, μαζί με τους τόκους, φτάνει τις 850.000 ευρώ και γίνεται προσπάθεια ρύθμισης για 15 χρόνια.

Στους παράγωγους που οφείλει χρήματα ο Συνεταιρισμός το δικαίωμα θα είναι 0% και θα αφαιρείται από το χρέος (περίπου στο 10% μαζί με την μεταφορά ελαιόλαδου, 7% χωρίς μεταφορά). Θα υπάρξει συμφωνητικό μεταξύ του Συνεταιρισμού και των παράγωγων όπου θα υπάρχει αναδοχή χρέους, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση το χρέος να παραγραφεί, θα είναι έντοκο και θα είναι 1% παραπάνω από το επιτόκιο καταθέσεων. Σε μια τετραετία θα έχει αποπληρωθεί ο παράγωγος. Θα υπάρξει συνεργασία με έμπορο για την εμπορία του ελαιόλαδου, καθώς ο συνεταιρισμός θα σταματήσει την εμπορία του. Ο παράγωγος θα πληρώνεται απευθείας από τον έμπορο. Για ότι λάδι υπάρχει στην αποθήκη θα υπάρξει μια τριμελή επιτροπή για να ελέγχει την αποθήκη για όλο το χρόνο».

Σε ενδεχομένη παραγωγή 1000 τόνων το κέρδος είναι 300.000 το οποίο θα μοιραστεί σε όλους όσους οφείλονται χρήματα.

 

Επανεγγραφές συνεταίρων χωρίς να πληρώσουν.

 

Τι γίνεται με τα 231.000 της προκαταβολής;

Σε ερώτηση από τους συνέταιρους για το τι πρόκειται να συμβεί με τα χρήματα της προκαταβολής, απάντηση έδωσε ο δικηγόρος που βρισκόταν στο πάνελ κ. Ευάγγελος Παπαγιανούλας λέγοντας πως, «θεωρώ ότι ο συνεταιρισμός στις διαπραγματεύσεις που έκανε με τον υποψήφιο επενδυτή κινήθηκε αποτελεσματικά και από την άποψη αυτή ελπίζω ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να βγει νικητής και να κερδίσει αυτή τη μάχη, ωστόσο δεν χειρίζομαι την υπόθεση αυτή. Σε ότι αφορά τους παράγωγους δεν κινδυνεύουν οι παραγωγοί, καθως οι παραγωγοί μετρά από πρακτικό που θα υπάρξει, το λάδι τους θα βρίσκεται σε ασφάλεια. Η λειτουργία του εργοστασίου δεν μπορεί να μπλοκαριστεί, γιατι δεν υπάρχει μια διαδικασία σφράγισης. Μπορεί να υπάρξουν αλλά ζητήματα, τα οποία και αυτά δεν τα βλέπω πιθανά, οι παραγωγοί δεν κινδυνεύουν από κάτι τέτοιο».

Ο αγρότης Ηλίας Μπουντουβάς στην τοποθέτησή του ανέφερε πως όλα όσα άκουσε από τον την εισήγηση του προέδρου τον βρίσκουν σύμφωνο, εξηγώντας ταυτόχρονα πως οι δρόμοι που υπάρχουν όσον αφορά το μέλλον του συνεταιρισμού είναι τρεις, με τους δύο πρώτους να απορρίπτονται, πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως, «ο πρώτος είναι η πώληση, που όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, κανένας μαζί με τις κτιριακές εγκαταστάσεις δεν θα δώσει πάνω από 1.500.000 ευρώ με τα 800.000 ευρώ να πηγαίνουν στην τράπεζα. Η πώληση όπως υποστηρίζαμε από την αρχή είναι μια λύση που δεν θα δώσει τα λεφτά στους παράγωγους και απορρίπτεται. Η δεύτερη λύση είναι ότι μπορεί να ξεκινήσουν αγωγές οι αγρότες για να πάρουν τα χρήματά τους. Σε αυτές τι περιπτώσεις το κράτος ορίζει εκκαθαριστή οπού πρόκειται για μεγάλη σε διάρκεια διαδικασία, που παίρνει 3-5 χρονιά. Κάτι που σημαίνει ότι το μαγαζί θα έχει γίνει ερείπιο και ο κόσμος θα αργήσει αν πάρει τα χρήματά του. Αρά και αυτή η λύση είναι απορριπτέα. Αν οι παραγωγοί οδηγηθούν σε αγωγές σημαίνει χρεοκοπία. Ο τρίτος τρόπος είναι η σωτήρια εκ των έσω, με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των παραγωγών. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος, με το νοικοκύρεμα θα κερδηθούν 200.000 ευρώ […] Κάνω έκκληση σε όλο τον κόσμο, πιστεύω ότι όλοι στους Γαργαλιάνους έχουμε αντιληφθεί τι σημαίνει η αξία του συνεταιρισμού».

Από την πλευρά της η οικονομολόγος κα. Βούλα Πουλοπούλου επεσήμανε το γεγονός ότι θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική προσπάθεια και να αυξηθεί ταυτόχρονα όσο το δυνατόν η παραγωγή. Η ιδία ανέφερε πως, «επιπλέον μπορώ να βοηθήσω και να κινηθώ ώστε να μπορεί ο συνεταιρισμός να έχει κάθε διευκόλυνση με την στήριξη των παραγόντων που ασχολούνται με την εποπτεία των συνεταιριστικών οργανώσεων», σημειώνοντας πως ακόμη και οι τράπεζες αν διαπιστώσουν ότι όλα πάνε καλά σιγουρά η συμπεριφορά τους θα αλλάξει απέναντι στον συνεταιρισμό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button