Ελλάδα

Εξαρθρώθηκε σπείρα που ανατίναζε ΑΤΜ -Λεία πάνω από 300.000 ευρώ, πώς «χτυπούσαν»

Πολυμελή σπείρα, που ανατίναζε ATM με τη μέθοδο PLOFKRAAK, της διοχέτευσης αερίου, εξαρθρώθηκε και συνελήφθησαν 10 μέλη της σε διάφορε περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Πρόκειται για τρεις Ελληνες, ηλικίας 25, 30 και 36 ετών, και πέντε Μολδαβούς, από 20 έως 29 ετών. Η αστυνομία εκτιμά ότι η λεία τους ξεπερνά τα 300.000 ευρώ και σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων κλοπών κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση, της πλαστογραφίας, των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς καθώς και για παραβάσεις σχετικές με τις εκρήξεις, τις εκρηκτικές ύλες και του νόμου περί όπλων.

Από την μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, έχει εξακριβωθεί η συμμετοχή των κατηγορούμενων σε δέκα περιπτώσεις εκρήξεων σε ΑΤΜ, από τον περασμένο Ιούνιο, στις περιοχές Χολαργού, Νέου Ψυχικού, Γλυφάδας, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου, Μελισσίων, Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, Αρκίτσας και Λιβανατών Φθιώτιδος καθώς και στο Βαθύ Αυλίδος Εύβοιας. Παράλληλα, εξιχνιάστηκαν τέσσερις κλοπές αυτοκινήτων από τις περιοχές των Εξαρχείων, Αγίας Βαρβάρας, Θρακομακεδόνων και Θεσσαλονίκης, καθώς και μία κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας.

Οι δύο πυρήνες

Η σπείρα είχε δύο πυρήνες, τον επιχειρησιακό- με τους Μολδαβούς- και τον υποστηρικτικό, με δράστες που διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα. Ο συνδετικός κρίκος ήταν ένας Μολδαβός, που ήταν παρών σε κάθε επίθεση. Σε αυτές μετείχαν και άλλοι δύο, που εναλλάσσονταν κάθε φορά και έρχονταν από το εξωτερικό για αυτόν τον λόγο.

Ο επιχειρησιακός αρχηγός της οργάνωσης που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού ήταν ένας 23χρονος Μολδαβός. Εκανε αυτοψία του ΑΤΜ που είχε επιλέξει ως στόχο η σπείρα και συχνά έπειτα από το «χτύπημα» διέφευγε για σύντομο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της επιχειρησιακής ομάδας.

Ο 36χρονος Ελληνας ήταν ο αρχηγός του υποστηρικτικού πυρήνα της οργάνωσης. Διέμενε μόνιμα στην Ελλάδα, διέθετε τα διαμερίσματά του στην Καλλιθέα για να μένουν τα υπόλοιπα μέλη και φρόντιζε για να εξασφαλίζει τα απαιτούμενα μέσα στην ομάδα. Ο ίδιος είχε συνήθως τον ρόλο του τσιλιαδόρου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κατόπτευε τα σημεία πριν από την διάπραξη των διαρρήξεων.

Πώς δρούσαν

Η σπείρα επέλεγε ΑΤΜ σε πλατείες ή σε απομακρυσμένα σημεία, χωρίς κάμερες, αλλά και μηχανήματα σε διάφορα καταστήματα. Τις ημέρες πριν από το «χτύπημα» παρακολουθούσαν το σημείο, ενώ την ίδια ημέρα περνούσαν από εκεί για να βεβαιωθούν ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Στη συνέχεια, μετέβαιναν με τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα, το ένα που μετέφερε την υποστηρικτική ομάδα και το δεύτερο, συνήθως κλεμμένο, την επιχειρησιακή ομάδα.

Οι δράστες, που είχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων, την στιγμή της επίθεσης πλησίαζαν το όχημα με την όπισθεν στο ΑΤΜ και ένας εξ αυτών στρέβλωνε, με τη χρήση λοστού ή βαριοπούλας, τη θύρα εξαγωγής χρημάτων με σκοπό να δημιουργήσει μεγαλύτερο άνοιγμα. Στη συνέχεια και μέσω σωλήνα που ήταν συνδεδεμένος με φιάλες οι οποίες βρίσκονταν στο πορτ-μπαγκάζ, διοχέτευε αέριο στο εσωτερικό του ΑΤΜ και με τη δημιουργία σπινθήρα προκαλούσε την έκρηξη στο μηχάνημα, από το οποίο οι δράστες αφαιρούσαν τις κασετίνες με τα χρήματα.

Ολα αυτά, φορώντας γάντια και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους.

Στα σπίτια των μελών της σπείρας και σε άλλους χώρους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία πιστόλια και περίστροφο κρότου, τρία όπλα απομιμήσεις, απομίμηση χειροβομβίδας, το χρηματικό ποσό των 16.060 ευρώ, αυτοσχέδιο εργαλείο διοχέτευσης αερίου στα ΑΤΜ, διαρρηκτικά εργαλεία, κοσμήματα και τέσσερα αυτοκίνητα.

Ακόμη, τα δύο αρχηγικά μέλη, έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για κλοπές, ενώ ο 25χρονος Έλληνας έχει κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, κλοπές και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button