Αγροτικά

Επίθεση των ΗΠΑ σε φρέσκα φρούτα από την Κίνα

Μέσα στην λίστα των 194 σελίδων με τα κινεζικά προϊόντα που μπήκαν στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον τν προηγούμενη εβδομάδα, στον επόμενο γύρο του εμπορικού πολέμου που διαδραματίζεται εδώ και μερικούς μήνες αλλά φούντωσε για τα καλά τις τελευταίες εβδομάδας, συγκαταλέγονται σκόρδα, ξηροί καρπού, μήλα, αχλάδια και κρεμμύδια, προϊόντα που προκαλούν πονοκέφαλο στους κινέζους εξαγωγείς.

Οι νέοι δασμοί στις εισαγωγές ως γνωστόν θα αγγίξουν τα 200 δις δολάρια, εκ των οποίων τα περίπου 221 εκατ. δολάρια προκύπτουν από τα προαναφερθέντα προϊόντα. Ειδικότερα, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια απέφεραν στην Κίνα έσοδα της τάξης των 130,4 εκατ. δολάρια, ενώ οι ξηροί καρποί προσθέτουν στο θετικό εμπορικό ισοζύγιο της ασιατικής χώρας με τις ΗΠΑ, περί τα 64 εκατ. δολάρια.

Αυτή η κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ, έρχεται ως απάντηση στους ανταποδοτικούς δασμούς που επέβαλε η Κίνα στις 6 Ιουλίου, αμέσως μετά δηλαδή από τα 50δις δασμούς που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ την ίδια ημέρα, στις εξαγωγές φρούτων των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, στο Μεξικό, οι καταναλωτές έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν  την διαφορά στο καλάθι τροφίμων τους, έπειτα από την απόφαση της χώρας τους να απαντήσει με δασμούς σε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα στην αρχική κίνηση των ΗΠΑ να χτυπήσουν τις εισαγωγές χάλυβα και άνθρακα από ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο.

Έτσι, η τιμή για ένα  κιλό μήλα έχει αυξηθεί κατά 15-30% από τον Ιούνιο στον Ιούλιο, ενώ τα μικρόκαρπα φρούτα όπως τα βατόμουρα, γνώρισαν αύξηση από 50 μέχρι 80%. «Στο τέλος της ημέρας μπορώ να κάνω και χωρίς φρούτα. Δεν είναι νερό, άρα δεν μπορώ να θεωρήσω πως αυτό είναι κάποιο επιπλέον κόστος», σχολίασε η Γιουνουέν Οσεγκουέρα, νοικοκυρά, σε σχετικό ρεπορτάζ της μεξικανικής έγκριτης εφημερίδας, El Financiero, υπονοώντας πως οι δασμοί αυτοί επηρεάζουν κυρίως παραγωγούς, εισαγωγείς και εξαγωγείς, αλλά είναι στο χέρι των καταναλωτών το κατά πόσο θα επηρεαστούν οικονομικά και οι ίδιοι.

agronews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button