ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Επίσκεψη του Ινδού υπουργού Γεωργίας σε μεγάλη μονάδα ελαιόλαδου στην Καλαμάτα

Άνοιγμα στην αγορά της Ινδίας επιχειρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη

«Άνοιγμα» στην αχανή αγορά της Ινδίας επιχειρεί να κάνει το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή την επικείμενη τριήμερη επίσκεψη του Ινδού υπουργού Γεωργίας, Σρι Ράντα Μόχαν Σινγκ, στη χώρα μας την ερχόμενη Τετάρτη.

«Η Ινδία είναι μια χώρα που θέλουμε να κατευθυνθούμε. Είναι η δεύτερη σε πληθυσμό χώρα στον κόσμο, με 1,3 δισ. ανθρώπους, ενώ πρόκειται για την τρίτη και, μάλιστα με ανοδικές τάσεις, αγροτική χώρα παγκοσμίως» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών είναι ελλειμματικό για τη χώρα μας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σαφής τάση συρρίκνωσης.

Άνοδο παρουσιάζουν οι εξαγωγές στα φρούτα, τα λαχανικά, το βαμβάκι, το λάδι και τη σταφίδα. Αντίθετα, τα κυριότερα προϊόντα που εισάγονται από την Ινδία είναι τα ψάρια, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, το κακάο, ο καφές, το τσάι, τα μπαχαρικά, οι ζωοτροφές και ο καπνός.

«Μπορούμε να έχουμε αύξηση των εξαγωγών π.χ. στα γαλακτοκομικά, στα φρούτα και στα λαχανικά. Φαίνεται ότι γνωρίζουν την μεσογειακή κουζίνα και γνωρίζουν ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι ποιοτικά», δήλωσε σχετικά ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε «από την άλλη πλευρά μπορούν και αυτοί να μας δώσουν τροπικά φρούτα όπως το μάνγκο, τα οποία ήδη εισάγουμε από αυτούς αλλά και από άλλες χώρες. Μπορούμε να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά».

Επίσης, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η αύξηση στο μερίδιο των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών που κάνει η Ινδία, όπως π.χ. το ακτινίδιο και το πορτοκάλι, προϊόντα τα οποία παράγει και η Ελλάδα.

Κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψής του, πέρα από τη συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ. Σινγκ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ενώ θα έχει και την ευκαιρία θα γνωρίσει τον ελληνικό πολιτισμό κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Κατά τη δεύτερη μέρα, θα επισκεφτούν μαζί με τον κ. Αποστόλου μεγάλη μονάδα ελαιόλαδου στην Καλαμάτα, όπου και θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και με επιχειρηματίες του χώρου. Στη συνέχεια, θα μεταβούν στη Νεμέα, σε οινοποιείο και θα συναντηθούν με οινοπαραγωγούς.

Τέλος, την Παρασκευή, όπου θα είναι και τελευταία μέρα παραμονής του Ινδού υπουργού Γεωργίας στη χώρα μας, θα γίνει συνάντηση με επιχειρηματίες, από τον χώρο των φρούτων, των λαχανικών και των ξηρών καρπών στην πρεσβεία της Ινδίας.

με πληροφφορίες από newsbeast.gr

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. Για γέλια. Το ινδό ήρθε μόνο για να δει και να ακούσει. Αυτά που θα του πουν τα “τσιράκια των ιταλών” και οι “τρακτερατζήδες μανατζερς”, θα είναι όπως πάντα μπαρούφες και λόγια του αέρα και όπως είναι το νορμάλ δεν θα γίνει τίποτα και γιαυτό σαν γατόνι το ινδό δεν θα μασήσει.
    Η αγορά της Ινδίας είναι ήδη “consolidated industry” όπως λένε στα καφενεία ή στις συνελεύσεις, οι “τρακτερατζήδες μανατζερς”. Η Ισπανοί και Ιταλοί έχουν ρίξει πολλά εκατομύρια για να μπουν στην αγορά. Η Ινδία, βλέπωντας τα υπερκέρδη που αποκομίζουν οι εταιρίες (τιμες κυμαίνονται 8-12ευρώ το λίτρο στο super market) θέλει να γίνει η ίδια παραγωγός χώρα καθώς έχει τεράστιο πλυθησμό και εκτάσεις.Έχουν γίνει ήδη πολυχρονες έρευνες για τις ποικιλίες δέντρων, εδάφη, περιοχές και κλίμα. Mια περιφέρεια που έχει επιλεχθεί είναι το Rajasthan, με έκταση τριπλάσια της Ελλάδος,καθώς η Ελλάδα είναι η τρίτη παραγωγός χώρα παγκόσμια, όπως χαρακτηριστικά φέρνουν ως παράδειγμα σε επιστημονικά συνέδρια οι Ιταλοί και Ισραηλινοί επιστήμονες, οι οποίοι στοχευμένα θέλουν να ελέγξουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της παραγωγής στην Ινδία. Σε μερικά χρόνια έρχεται δυνατός παίχτης στην ελαιοπαραγωγή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button