Αγροτικά

Επί ποδός οι αγρότες στη Μεσσηνία

Δυναμικές, αναμένονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίες κλιμακώνονται στην κατεύθυνση της διεκδίκησης μέτρων ανακούφισης και ενάντια σε εκείνα, που όπως επισημαίνουν, τους κάνουν ακόμη πιο φτωχούς, μην μπορώντας να συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητα. Η μείωση του αφορολογήτου, ο ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, οι κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών, είναι μερικά μόνο από αυτά, με τον αγροτικό κόσμο, να βγαίνει για μια ακόμη φορά στο δρόμο.

Ήδη, οι πρώτες κινητοποιήσεις, πραγματοποιήθηκαν και στη Μεσσηνία, με πολλούς παραγωγούς να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Συλλόγου της Μεσσήνης, στο οποίο συμμετείχαν ενεργά και οι αγρότες από το Χανδρινού, οι οποίοι την Κυριακή στις 7:30 το βράδυ, προγραμματίζουν νέα συνάντηση στο χωριό, καλώντας όλους τους αγρότες της Πυλίας, να λάβουν μέρος. «Συνεχίζουμε συσκέψεις και περιοδείες σε όλα τα χωριά της περιοχής, καθώς τα προβλήματά μας είναι πολλά και ο μόνος δρόμος, είναι ο αγώνας», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος, δίνοντας και τη διάσταση των πολλών καταστροφών που  σημειώθηκαν στην περιοχή, χωρίς να τηρηθεί καμία δέσμευση για ουσιαστική αποζημίωση. «Πρώτη μέρα και δεκάδες συνάδελφοι συμμετείχαν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στη συγκέντρωση», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου της Μεσσήνης Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος και διοργάνωσε την κινητοποίηση. «Έγινε πλούσια συζήτηση για τα προβλήματά μας  και αποφασίστηκε οργανωμένα, καθημερινά να έρχονται τρακτέρ από όλα τα χωριά του Δήμου Μεσσήνης για ενίσχυση και κλιμάκωση του αγώνα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρχονται με τα μηχανήματά τους καθημερινά και συντεταγμένα να αποφασίσουμε για τις επόμενες κινήσεις μας», ανέφερε ο κ. Θεοδωρακόπουλος, επισημαίνοντας πως ο Σύλλογος, θα συμμετάσχει και στη μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της έκθεσης «Agrotika», στις 3 του μηνός.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΖΗΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ

Τη στήριξή της στους παραγωγούς, δηλώνει και η Λαϊκή Ενότητα, χαιρετίζοντας με ανακοίνωσή της, τον αγώνα των αγροτών και χαιρετίζοντας τα αιτήματά τους. «Οι αγρότες και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι για  μια ακόμη χρονιά αναγκάστηκαν να βγουν στους  δρόμους για να αγωνιστούν για την επιβίωση τους και την ανατροπή των αντιαγροτικών νεοφιλελευθέρων μνημονιακών πολιτικών», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το κόμμα, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για τη

χειρότερη μνημονιακή χρονιά για τους αγρότες, καυτηριάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της δεύτερης και τρίτης αξιολόγησης και καταθέτοντας τα αιτήματά της.

 

  • Κατάργηση όλων μνημονιακών μέτρων που έχουν ψηφιστεί στα πλαίσια του1ου , 2ου και 3ου μνημονίου.
  • Αφορολόγητο  μέχρι  τα  12.000 ευρώ  στο  καθαρό εισόδημα και αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τα 12.000 ευρώ.
  • Ύπαρξη ακατάσχετου  λογαριασμού  και  για τους αγρότες.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση των αυξήσεων στον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο .Φτηνό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, χαμηλό ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Κατάργηση του  νόμου που αυστηροποίησε το  θεσμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.
  • Ευρεία σεισάχθεια στα χρέη και τα κόκκινα δάνεια των  μικρομεσαίων αγροτών και ουσιαστικές ρυθμίσεις στους  υπόλοιπους  αγρότες.
  • Μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και  καταναλωτή.
  • Στήριξη και ενίσχυση των σποροπαραγωγικών κέντρων και των Αγροτικών Ινστιτούτων.
  • Χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτών μέσα από μια νέα δημόσια ΑΤΕκαι
  • Εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για τα βασικά αγροτικά προϊόντα με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας.

 

Η Λαϊκή Ενότητα, αναπτύσσει και μια σειρά από συνολικότερες προϋποθέσεις για την ελάφρυνση γενικότερα των πολιτών, στο πλαίσιο μιας ανατρεπτικής πορείας και καλεί όλους τους αγρότες, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους, «σε καθολικό και ενωτικό αγώνα και σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες για να ανατραπούν τα μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές οι οποίες οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή τη συντριπτική πλειοψηφία  όχι  μόνο  των αγροτών αλλά όλη σχεδόν τη κοινωνία».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button