Αγροτικά

Επεκτείνεται μέχρι και το 2023 το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων

Επεκτείνεται έως το 2023 το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων σύμφωνα με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Επιπλέον σύμφωνα με όσα αναφέρει το θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηρίζεται το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων αυτό ξεκίνα από το 2019.

Το ύψος των κονδυλίων για κάθε αμπελουργική περίοδο ανά παραγωγό και Περιφερειακή Ενότητα θα προκύψουν σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2019-2023.
Ολόκληρη η ΥΑ του Εθνικού «Προγράμματος Στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2019-2023
Να σημειωθεί ότι σε σχέση με το πρόγραμμα που ενεργοποιήθηκε τη σεζόν 2017 -2018 δεν υπάρχει κάποια αλλαγή,  ενώ όπως επισημαίνεται στην υπουργική απόφαση, οι εκτάσεις που εντάσσονται στην αναδιάρθρωση και μετατροπή καθώς και το ύψος των κονδυλίων για κάθε αμπελουργική περίοδο ανά παραγωγό και Περιφερειακή Ενότητα θα προκύψουν σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2019-2023,όπως κάθε φορά ισχύει.

Το πρόγραμμα καλύπτει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δράσεις:

α) την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων, συμπεριλαμβανομένου και του επανεμβολιασμού.

β) την μετεγκατάσταση των αμπελώνων.

γ) τις βελτιώσεις των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων που συνδέονται με το στόχο του προγράμματος. Οι δράσεις αναλύονται σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα πρέπει να επιφέρουν σημαντικές τροποποιήσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα στον αμπελώνα.

Μέτρα: Οι ανωτέρω αναφερόμενες δράσεις περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:

α) Εκρίζωση – αναφύτευση, που επιμερίζεται σε: i. εκρίζωση ii. προετοιμασία εδάφους iii. αναφύτευση (Βάσει άδειας αναφύτευσης σύμφωνα με το άρθρο 66 του Καν.(Ε.Ε,) αριθμ. 1308/2013).

β) Φύτευση αμπελώνων που περιλαμβάνει: i. προετοιμασία εδάφους ii. φύτευση

γ) Επανεμβολιασμός (για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων)

δ) Βελτίωση ορισμένων τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων που αναλύονται σε: i. υποστύλωση ii. κατασκευή αναβαθμίδων Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής, δεν καλύπτει την κανονική ανανέωση των αμπελώνων που φτάνουν στο τέλος του κύκλου της φυσικής τους ζωής. Ως κανονική ανανέωση των αμπελώνων που προσεγγίζουν το τέλος της φυσικής τους ζωής, νοείται η αναφύτευση του ίδιου αγροτεμαχίου με την ίδια ποικιλία σύμφωνα με το ίδιο σύστημα αμπελοκαλλιέργειας.

Μορφές οικονομικής στήριξης: Η στήριξη για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής μπορεί να λαμβάνει μόνο τις ακόλουθες μορφές:

Συμβολή στο κόστος των μέτρων της αναδιάρθρωσης και μετατροπής που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου.

Αποζημίωση των δικαιούχων του προγράμματος για την απώλεια εισοδήματος την οποία έχουν υποστεί λόγω εφαρμογής των μέτρων α)ΐ και γ) της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.

Μη επιλέξιμες δαπάνες: Οι δαπάνες που συνδέονται με τις ακόλουθες ενέργειες δεν είναι επιλέξιμες:

α) την καθημερινή διαχείριση αμπελώνα.

β) την προστασία έναντι ζημιών από θηράματα, πτηνά ή χαλάζι.

γ) την κατασκευή αναμοφρακτών και τοίχων για την προστασία από τον άνεμο.

δ) τις ιδιωτικές οδούς και τα αναβατόρια.

ε) την αγορά αγροτικών οχημάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button