ΕκπαίδευσηΤοπικά Νέα

Επιμορφωτική ημερίδα εκπαιδευτικών στην Κυπαρισσία

4


Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας επιμορφωτική ημερίδα εκπ/κών Π.Ε με θέμα: «Ρητορική τέχνη και διδασκαλία της επιχειρηματολογίας: από τη θεωρία στην πράξη».

Την ημερίδα οργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος Π.Ε 6ης Εκπ/κής Περιφέρειας Μεσσηνίας Δρ.Θεοφανεία Σιούτη. Εισηγήτρια ήταν η κα Φωτεινή Εγγλέζου Δρ.Διδακτικής Γλώσσας,διδάσκουσα στο Μ.Π.Σ Ρητορική : Θεωρία και πράξη (ΕΚΠΑ),πρόεδρο του Ινστιτούτου Ρητορικών και επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδος (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε).

Κύριος στόχος της ημερίδας ήταν να αναδείξει τη ρητορική τέχνη ως εργαλείο ανάπτυξης της προφορικής έκφρασης και των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των σύγχρονων μαθητών μέσα από μια ποικιλία τεχνικών και δράσεων που μπορούν να εφαρμοστούν στη τάξη.Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες οι εκπ/κοί μοιράστηκαν την αξία της εκφραστικής ανάγνωσης, τη γοητεία του αυθόρμητου λόγου, τη δύναμη της πειστικής επιχειρηματολογίας. Αξιοποιώντας τη σκέψη, τη δημιουργικότητα, το κέφι και τη σαφήνεια στην έκφραση, οι επκαιδευτικοί υποδύθηκαν ποκίλους ρόλους, υποστήριξαν με επιχειρήματα τις απόψεις τους, αντάλλαξαν ιδέες στο πλαίσιο διαλογικών συζητήσεων,διαφώνησαν, ανασκεύασαν αντεπιχειρήματα.

Μέσα από την ημερίδα η κ.Σιούτη είπε ότι αναδείχθηκε πως η χρήση της ρητορικής στη σύγχρονη εκπ/ση έχει τη δύναμη να μετατρέψει ένα συμβατικό μάθημα σε μια δυναμική και ζωντανή μαθησιακή διαδικασία στην οποία οι μαθητές μπορούν να εμπλακούν ενεργητικά με ανανεωμένο ενδιαφέρον για την αξία και τη δύναμη των λέξεων, των προτάσεων και συνολικότερα του γλωσσικού μαθήματος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button