Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Εργαστήρι σεναριογραφίας στην Costa Navarino

1


Η Faliro House του Χρήστου Β. Κωνσταντακόπουλου (The Founder, Ο Αστακός, Chevalier) και το Sundance Institute διοργάνωσαν το πρώτο Faliro House | Sundance Institute Mediterranean Screenwriters Workshop, με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Το εργαστήριο, που έλαβε χώρα στην Costa Navarino από τις 27 έως τις 30 Ιουνίου 2016, είχε ως στόχο την υποστήριξη ανερχόμενων σεναριογράφων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
 Από την Ελλάδα επελέγησαν το Grassland της Γιάννας Δελατόλα, το Tunes του Πάνου Κορώνη και το Slip/Glistra της Ιζαμπέλας Κωνσταντινίδου. Την Ιταλία εκπροσώπησαν το My Daughter των Laura Bispuri και Francesca Manieri και το Rite of Spring των Matteo Botrugno και Daniele Coluccini. Από την Πορτογαλία συμμετείχαν το Dry Ground Burning της Joana Pimenta και το Patrick του Gonçalo Waddington. Τέλος, από την Ισπανία επελέγη το Libertad της Clara Roquet.

Οι 10 σεναριογράφοι δούλεψαν για τέσσερις μέρες στα σενάριά τους, μέσω εντατικών ομαδικών και ατομικών συναντήσεων σε ένα περιβάλλον που ευνοούσε τη δημιουργικότητα και την ελεύθερη σκέψη. Σύμβουλοι υπήρξαν η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη (Chevalier, Attenberg), συνιδρύτρια του workshop, ο επίσης αναγνωρισμένος σεναριογράφος/σκηνοθέτης Ritesh Batra (The Lunchbox) και οι σεναριογράφοι και επί χρόνια σύμβουλοι στα προγράμματα του Sundance, Erin Cressida Wilson (Secretary) και Bill Wheeler (Queen of Katwe).
Την 5η και τελευταία μέρα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τη σεναριογράφο, σκηνοθέτη και ηθοποιό Julie Delpy (Lolo, Before Midnight) για τη δημιουργική της μέθοδο και να παρακολουθήσουν ένα masterclass από τον σκηνοθέτη Richard Linklater (Everybody Wants Some!!, Boyhood).
Ο Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που συνεργαστήκαμε με το Sundance Institute και που είχαμε την ευκαιρία να φέρουμε στην Ελλάδα την πολύτιμη εμπειρία του, στη διεξαγωγή εργαστηρίων σεναριογραφίας. Ευχόμαστε το εργαστήριο να αποτελέσει σημαντικό εφαλτήριο για νέους δημιουργούς, στην περιοχή της Μεσογείου. Ευχαριστώ τη συνοδοιπόρο μου σε αυτή την πρωτοβουλία, Αθηνά Τσαγγάρη, τον Paul Federbush και τους συνεργάτες του από το Sundance Institute για την εμπιστοσύνη και τη φιλία τους, καθώς και τους συμβούλους και συμμετέχοντες σεναριογράφους, για την συμμετοχή τους. Ευχαριστώ επίσης θερμά την Costa Navarino, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και την Aegean Airlines για το όραμα και τη στήριξή τους.»
Ο Paul Federbush, International Director του Feature Film Program στο Sundance Institute, δήλωσε: «Το Faliro House | Sundance Institute Mediterranean Screenwriters Workshop αποτελεί για το Sundance Institute μια μεγάλη ευκαιρία να υποστηρίξει ανερχόμενους κινηματογραφιστές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Οι σεναριογράφοι που επελέγησαν εκφράζουν τον δυναμισμό και τον πλούτο του κινηματογράφου της Μεσογείου. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τον Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο και την Αθηνά Τσαγγάρη, οι οποίοι μοιράζονται το όραμά μας για την υποστήριξη νέων κινηματογραφιστών και φιλοξενούν το εργαστήριο στη μοναδική Costa Navarino. Νοιώθουμε, επίσης, εξαιρετική ευγνωμοσύνη προς τους θαυμάσιους creative advisors μας, Erin Cressida Wilson, Bill Wheeler και Ritesh Batra, για την έμπνευση και τη συνολική συμβολή τους στο εργαστήριο.»
Οι σεναριογράφοι (και τα σενάριά τους) που επελέγησαν και συμμετείχαν στο Faliro House | Sundance Institute Mediterranean Screenwriters Workshop 2016 είναι οι:
GRASSLAND (Ελλάδα) / Γιάννα Δελατόλα
Η Γιάννα Δελατόλα ζει στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους και εργάζεται ως μοντέρ σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ. Είναι κάτοχος MFA στον Κινηματογράφο από το Tisch School of the Arts.
SLIP/GLISTRA (Ελλάδα) / Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου
Η Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά και έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη και σκριπτ στον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς και ως μεταφράστρια, δραματουργός και συγγραφέας θεατρικών έργων. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει μία ταινία μικρού μήκους.
TUNES (Ελλάδα) / Πάνος Κορώνης
Ο Πάνος Κορώνης γεννήθηκε το 1968 στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια Ελλήνων της Αιγύπτου. Ξεκίνησε τις κινηματογραφικές σπουδές του στην Αθήνα και συνέχισε στο Λονδίνο και το Λος Άντζελες, όπου εργάστηκε σε διαφημιστικές παραγωγές και αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του Space Theater, μιας underground θεατρικής ομάδας. Σήμερα ζει στην Αθήνα, όπου σκηνοθετεί διαφημιστικά, ντοκιμαντέρ και θεατρικές παραστάσεις.
MY DAUGHTER (Ιταλία) / Laura Bispuri και Francesca Manieri
Η Laura Bispuri ζει και εργάζεται στη Ρώμη. Η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, Sworn Virgin, έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα της Berlinale το 2015. Στη συνέχεια, η ταινία προβλήθηκε και βραβεύτηκε σε πολλά φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους στα Tribeca Film Festival, Hong Kong Film Festival, San Francisco Film Festival και International Festival of Krakow.
Η Francesca Manieri σπούδασε σεναριογραφία στο Centro Sperimentale di Cinematografia στη Ρώμη, από όπου αποφοίτησε το 2007. Έκτοτε έχει γράψει τα σενάρια για πολλές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, σε συνεργασία με κινηματογραφιστές όπως οι Laura Bispuri, Massimo Gaudioso, Giuseppe Piccioni και Daniele Vicari.
RITE OF SPRING (Ιταλία) / Matteo Botrugno και Daniele Coluccini
Οι σκηνοθέτες Matteo Botrugno και Daniele Coluccini ζουν στη Ρώμη. Ξεκίνησαν να εργάζονται ως μουσικοί σε avant-garde projects. Στη δουλειά τους ερευνούν πολλαπλά κοινωνικά ζητήματα, από την έμφυλη ταυτότητα έως τα προβλήματα περιθωριοποίησης στα προάστια μεγάλων αστικών κέντρων όπως της Ρώμης.
LIBERTAD (Ισπανία) / Clara Roquet
Η Clara Roquet είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτης από την Ισπανία. Συνυπογράφει το σενάριο της ταινίας 10.000km (με τον σκηνοθέτη Carlos Marques). Πρόσφατα έγραψε ένα σενάριο για τον σκηνοθέτη Jaime Rosales και αυτή την περίοδο διασκευάζει το μυθιστόρημα της Milena Busquets, También esto pasará, με τον Daniel Burman. Η μικρού μήκους ταινία της, El Adiós, έκανε πρεμιέρα στο TIFF και αγοράστηκε από το HBO. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Columbia.
DRY GROUND BURNING (Πορτογαλία) / Joana Pimenta και Adirley Queirós
Η Joana Pimenta είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος από τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, ενώ σήμερα ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταινίες της έχουν προβληθεί, μεταξύ άλλων, στα New York Film Festival, Toronto Film Festival, Indielisboa και Mar del Plata. Διδάσκει στο Department of Visual and Environmental Studies του Πανεπιστημίου Harvard και στο πρόγραμμα BFA in Film του Πανεπιστημίου Rutgers. Είναι fellow των Film Study Center και Sensory Ethnography Lab.
Ο Adirley Queirós σπούδασε κινηματογράφο στο UnB (Universidade de Brasília) και από το 1978 ζει στη Ceilândia, στην περιφέρεια της Μπραζίλια. Πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο Adirley είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους. Η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του, White Out Black In, απέσπασε πάνω από 20 βραβεία στη Βραζιλία και διεθνώς, και προβλήθηκε μεταξύ άλλων στη Viennale, στο Lincoln Center, στο Ficunam και στο Rotterdam.
PATRICK (Πορτογαλία) / Gonçalo Waddington και João Leitão
Ο Gonçalo Waddington είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στην τηλεόραση. Το Patrick θα είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.
Ο João Leitão είναι παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών και ταινιών μικρού μήκους. Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, Capitão Falcão, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Gonçalo Waddington, έκανε πρεμιέρα στο IndieLisboa International Film Festival.
 Faliro House
Η Faliro House ιδρύθηκε το 2008 από τον Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40 ταινίες, μεταξύ των οποίων είναι και οι: The Founder του John Lee Hancock, Little Men του Ira Sachs, Midnight Special του Jeff Nichols, Chevalier της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, Ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου, Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, Before Midnight του Richard Linklater, Το μικρό ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη, Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά και Only Lovers Left Alive του Jim Jarmusch. Στις προσεχείς ταινίες της Faliro House περιλαμβάνονται οι: The Names του Alex Ross Perry, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Don DeLillo, Voyage Of Time του Terrence Malick, Park της Σοφίας Εξάρχου, The Tunnels του Paul Greengrass, Μεμβράνη του Γιάννη Βεσλεμέ, Stranger Here Myself σε σενάριο της Έμμας Δοξιάδη, Οίκτος του Μπάμπη Μακρίδη, Η Μπαλάντα Της Τρύπιας Καρδιάς του Γιάννη Οικονομίδη και Love Me Not του Αλέξανδρου Αβρανά.
Sundance Institute
Το Sundance Institute είναι ένα διεθνές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1981 από τον Robert Redford. Μέσω των προγραμμάτων του Feature Film Program και των υπόλοιπων προγραμμάτων καλλιτεχνικής ανάπτυξης για σκηνοθέτες, σεναριογράφους, παραγωγούς, συνθέτες και θεατρικούς συγγραφείς, το Sundance Institute επιδιώκει την ανακάλυψη και υποστήριξη ανεξάρτητων καλλιτεχνών του κινηματογράφου και του θεάτρου στις Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνώς, καθώς και τη γνωριμία του κοινού με το έργο τους. Το Ινστιτούτο προωθεί την ανεξάρτητη αφήγηση με στόχο να ενημερώσει, να εμπνεύσει και να φέρει κοντά διαφορετικούς πληθυσμούς από ολόκληρο τον κόσμο.
Διεθνώς αναγνωρισμένο για το Sundance Film Festival, το Sundance Institute έχει υποστηρίξει ταινίες όπως οι Beasts Of The Southern Wild, Whiplash, Fruitvale Station, Amreeka, An Inconvenient Truth, Spring Awakening, I Am My Own Wife, Light in the Piazza και Angels in America.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button