Τοπικά Νέα

Ερχεται «τσουνάμι» πλειστηριασμών στην Μεσσηνία

201706081915063193


Τσουνάμι πλειστηριασμών αναμένεται να…..καταρρακώσει την μεσαία τάξη καθώς από την Δευτέρα ισχύουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με περιουσίες σε Μεσσηνία να βγουν στο σφυρί τους επόμενους μήνες.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να σκάσουν…στις αναρτήσεις περιουσιακά στοιχεία από την Τριφυλία τα οποία εκτός από κατοικίες θα περιλαμβάνουν αγροτικές εγκαταστάσεις ή εκμεταλλεύσεις καθώς δεν θα προστατεύεται ούτε η πρώτη κατοικία για μεγάλα χρέη πάνω από 100.000 ευρώ. Οπότε δεν αποκλείεται να ακουστούν εκπλήξεις και μάλιστα ηχηρές, καθώς μετά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ήρθε η σειρά της ακίνητης περιουσίας, καθώς ο μεγάλος φόβος είναι αν εκτός από τους μεγάλους οφειλέτες που δεν πλήρωναν ποτέ, έρθει η σειρά των οικονομικά αδύνατων στην πράξη ακόμα και εγγυητές δανείων που είναι πλέον εκτιθεμένοι.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού τύπου και της εφημερίδας μας από τον Οκτώβριο ήταν σε εκκρεμότητα 35 πλειστηριασμοί ακίνητης περιουσίας ως τον Απρίλιο του 2018 στα ειρηνοδικεία της Μεσσηνίας. Με βάση τα στοιχεία της ιστοσελίδας της Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης Πλειστηριασμών «Ε.Τ.Α.Α. – Τ.Α.Ν» τέλη Σεπτεμβρίου 2017 υπήρχαν αναρτημένοι 3.670 πλειστηριασμοί για ολόκληρη την Ελλάδα και ανάμεσά σε αυτούς 35 αφορούν την Μεσσηνία (Ειρηνοδικείο Καλαμάτας: 30, Κυπαρισσίας: 0, Πλαταμώδους στη περιοχή Γαργαλιάνων:2 και Πύλου:2. Γεγονός είναι πως η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προκαλεί έντονη ανησυχία σε ιδιοκτήτες, πόσο μάλλον αν γίνουν και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΘΥΕΛΛΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η ΚΡΙΣΗ άγγιξε την Τριφυλία καθώς παρά την αυξημένη παραγωγή του πρωτογενούς τομέα συμβάλλοντας καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας, την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί οι πτωχεύσεις κυρίως εμπορικών επιχειρήσεων και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι φορείς.
Μιλώντας για το θέμα από τον Αύγουστο του 2016 στην εφημερίδα μας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας κ. Αιμιλιανός Σελκός είχε τονίσει ότι τα στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν αρχικά ότι έχουμε αύξηση στις αιτήσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας αλλά και στην περιφέρεια των Γαργαλιάνων όπου το πρόβλημα φαίνεται να έχει διογκωθεί. Οι αιτήσεις υπαγωγής από τότε μέχρι φέτος έχουν αυξηθεί, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι όταν ανακοινωθούν εκποιήσεις περιουσιών στην περιοχή, πιθανόν να πέσουμε από τα σύννεφα.
Τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες απέφευγαν τους πλειστηριασμούς τόσο για κοινωνικούς λόγους όσο και για καθαρά οικονομικούς, φοβούμενες ότι θα πλημμύριζε η αγορά με χιλιάδες ακίνητα, βουλιάζοντας περαιτέρω τις τιμές. Ωστόσο, για τις τράπεζες οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτελούν το μέσο για να μειώσουν κατά 40 δις. ευρώ το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, το 2008 καταγράφηκαν 272 πλειστηριασμοί και εκθέσεις αναγκαστικής κατάσχεσης κινητών και ακινήτων. Το 2009 εκτοξεύθηκαν στις 374 και το 2010 έγιναν 347. Το 2011 το πρόγραμμα πλειστηριασμών και εκθέσεων αναγκαστικής κατάσχεσης του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας περιλάμβανε 272 εγγραφές, ενώ για το 2012 μέχρι πριν λίγο καιρό έχουν καταγραφεί 123, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Αναγνώστης μας έλεγε μάλιστα ότι οι οφειλές προς την ΔΕΗ των αγροτικών εγκαταστάσεων είναι μεγάλες, με κίνδυνο θερμοκήπια να μένουν χωρίς ρεύμα, αν και υπάρχει κι εκεί δυνατότητα ρύθμισης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button