Ελλάδα

Εύβοια: Βρέθηκε αρχαίος θησαυρός μεγάλης αρχαιολογικής, ιστορικής και εμπορικής αξίας

Αρχαίος ενεπίγραφος μαρμάρινος λίθος βρέθηκε και κατασχέθηκε, το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή Βαθύ Ευβοίας, από κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής,.

Ειδικότερα, ο λίθος εντοπίστηκε στην αρχή αδιέξοδου δρόμου, όπου ήταν επιμελώς κρυμμένος, ανάμεσα σε λίθους και εντός σάκου μεταφοράς αγροτικών προϊόντων.

Ο προϊστάμενος του  Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκίδας αποφάνθηκε ότι πρόκειται για επεξεργασμένο αρχαίο ενεπίγραφο μαρμάρινο λίθο (διαστάσεων 50 Χ 22 εκ.) που φέρει αρχαία ελληνική επιγραφή και διακόσμηση φύλλων ακάνθου, Ελληνιστικών ή πρώιμων Ρωμαϊκών χρόνων, χώρου αρχαίου ιερού ή αρχαίας αγοράς, που εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Έτσι, χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό εύρημα του οποίου η απόδοση του κειμένου μπορεί να παράσχει σημαντικότατα τεκμήρια για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Το εύρημα πρόκειται να παραδοθεί για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών.

Προανάκριση, για την συλλογή επιπλέον στοιχείων και τον εντοπισμό του δράστη, διενεργείται από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button