Πολιτιστικά - ΕκδηλώσειςΦιλιατρά

«Η δική μας Μαρία Κάλλας» στα Φιλιατρά

 

ΑΦΙΣΑ-ΚΑΛΛΑΣ-ΦΙΛΙΑΤΡΑ


Ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών με την παρουσία μελών της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα παρουσιάζει την ταινία «Η δική μας Μαρία Κάλλας», στα Φιλιατρά τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στον κινηματογράφο Cinelux.

Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία (Μ.Α) είναι ένας τριτοβάθμιος πολιτιστικός οργανισμός των απανταχού Μεσσηνιακών πολιτιστικών ομοσπονδιών και συλλόγων. Ιδρύθηκε το 1997 με την προτροπή του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Μέλη του βρίσκονται στις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη, Ρωσία και Ελλάδα.

Το 2013 η καθηγήτρια της υποκριτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, κυρία Maria Boudas Bakalis, ανέβασε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση Αθηνών, ένα δικό της μονόπρακτο το «La Maria.  Η Ζωή και οι έρωτες της Μαρίας Κάλλας». Τότε στη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία γεννήθηκε η ιδέα να γυριστεί μια ταινία για τη Μεσσήνια στην καταγωγή Μαρία Κάλλας (Καλογεροπούλου), προκειμένου να προβάλλουν τη  μεγάλη ντίβα και το ρόλο που διαδραμάτισε στο χώρο του λυρικού θεάτρου.

Το 2014 το Δ.Σ. της Αμφικτυονίας ανέθεσε τη  δημιουργία  ενός ντοκυμαντέρ με τίτλο  «Η δική μας Μαρία», στον Ελληνοσουηδό σκηνοθέτη, κύριο  Μπάμπη Τσόκα, μαθητή του Bergman, καθηγητή της Βασιλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου της Στοκχόλμης να δημιουργήσει μια ταινία – ένα δραματοποιημένο ντοκυμαντέρ για τη Μαρία Κάλλας με τίτλο «Η δική μας Μαρία Κάλλας».

Η επαφή με το Σύλλογο Αποφοίτων  του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας» οδήγησε στην απόφαση  να υποδυθεί την Κάλλας ένα μέλος του, η Μυρτώ Καμβυσίδη. Μέλη της Αμφικτυονίας και φίλοι της από την Ελλάδα και  το εξωτερικό βοήθησαν αποφασιστικά να γίνουν τα γυρίσματα στο Νεοχώριο Οιχαλίας, τόπο καταγωγής της Κάλλας, στο Μελιγαλά, στην Καλαμάτα, στην Αθήνα, στην Τρίπολη, στο Σκορπιό, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στο Μιλάνο και στη Βερόνα. Η ταινία είναι αποτέλεσμα 250 εθελοντών, έχει διάρκεια 95 λεπτών κι έχει ήδη προβληθεί στην Αμερική, τον Καναδά την Αγγλία και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Με ενέργειες της Αμφικτυονίας κηρύχτηκε το 2017 «Έτος Μαρίας Κάλλας» από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τα μηνύματα που βγαίνουν από την ταινία είναι:  Η Κάλλας είναι Ελληνίδα και η Ελλάδα συνεχίζει να γεννά διάσημες προσωπικότητες.  Επίσης η ταινία αποτελεί ένα διπλωματικό πολιτιστικό εργαλείο  για την Ελλάδα και αντιπαρατίθεται στην  προσπάθεια οικειοποίησης  της Κάλλας  από την Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και ανατάσσει την ψυχολογία των απανταχού ελλήνων και κυρίως των ομογενών μας. Κατά δεύτερο η ταινία είναι το αποτέλεσμα αυθόρμητης συμμετοχής διακοσίων πενήντα (250) προσώπων όλων εθελοντών. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα για την Ελλάδα. Τέλος η προσπάθεια αυτή στοχεύει στην καλλιτεχνική, πνευματική και τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Μεσσηνίας.

Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη και τα μέλη της Αμφικτυονίας.

Η προβολή της ταινίας γίνεται με την υποστήριξη του κινηματογράφου Cinelux.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button