Αγροτικά

Η Ελλάδα στους τρεις πρώτους εξαγωγείς ρυζιού στην Τουρκία

Περίπου το 13% των εισαγωγών δημητριακών και ρυζιού της Τουρκίας προέρχονται από την Ελλάδα

Στις τρεις πρώτες θέσεις εξαγωγέων δημητριακών και ρυζιού προς την Τουρκία, ήταν η Ελλάδα, το 2016. Ειδικότερα, κατείχε την 3η θέση σε εξαγωγή ρυζιού και σιταριού και την πρώτη σε εξαγωγή μειγμάτων αλεύρων για την παρασκευή προϊόντων. Το ποσοστό της, σε σχέση με το σύνολο των τουρκικών εισαγωγών δημητριακών και ρυζιού, είναι σημαντικό και απέφερε στη χώρα -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- 29.956.700 ευρώ (σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία 29.047.051 ευρώ) σε συνολική αξία εισαγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων στην Τουρκία ύψους 221.122.494 ευρώ.

Δηλαδή, περίπου 13% των εισαγωγών δημητριακών και ρυζιού της Τουρκίας προέρχονται από την Ελλάδα και το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί.

Αυτά σημειώνονται σε έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη με θέμα «Τουρκικη αγορά ζύμης, αρτοσκευασμάτων και ρυζιού». Στην έκθεση αναφέρεται: «Οι κύριοι εξαγωγείς ρυζιού στην Τουρκία είναι: Ιταλία, Ρωσία, Αίγυπτος, Ινδία και ΗΠΑ, ενώ και η Ελλάδα εξάγει ρύζι στην Τουρκία. Κύριοι εισαγωγείς ρυζιού από Τουρκία είναι: Γεωργία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Ισραήλ, Ιράκ και Συρία. Σημειώνεται ότι οι χώρες που εισάγουν ρύζι από την Τουρκία διαφοροποιούνται ανά τα έτη, που σημαίνει ότι το τουρκικό ρύζι δεν έχει εδραιωθεί στην παγκόσμια αγορά.

Το 2016 υπήρξε μεγάλη αύξηση εισαγωγής σιτηρών από την Ελλάδα, η οποία μειώθηκε κατά πολύ το 2017. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι οι εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία είχαν διαταραχθεί από τον Οκτώβριο του 2016 και αποκαταστάθηκαν το 2017.

Το 2017, όμως, παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση της εξαγωγής ελληνικού ρυζιού προς την Τουρκία, φτάνοντας τα 22.717.704 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Investment Support and Promotion Agency of Turkey, στην Τουρκία οι πιο αναπτυσσόμενοι κλάδοι είναι αυτοί των αναψυκτικών, των παιδικών τροφών και των αρτοσκευασμάτων, καθώς και τα δημητριακά για πρωινό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button