Τοπικά Νέα

Η «επίσημη ομολογία» από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο – Επί 40 χρόνια λειτουργεί η παράνομη χωματερή στο Αλιμάκι!

Την παραδοχή ότι η χωματερή στο Αλιμάκι είναι παράνομη για 40 χρόνια περίπου, εξέφρασε μετά την σκληρή κριτική δημοτικών συμβούλων στο Δ.Σ. Τριφυλίας της Δευτέρας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Παναγιώτης Τσίγγανος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίγγανος ανέφερε ότι και τος έξι Δήμους της Τριφυλίας τους κυβέρνησαν διαχρονικά όλες οι παρατάξεις όπου μοναδική επιλογή ήταν η μέθοδος των ΧΑΔΑ από την δεκαετία του ’80 στην Ελλάδα, διότι δεν έγινε τίποτα καθώς κανείς δήμαρχος ή κοινωνία δεν ήθελε να πληρώσει…αφού τα σκουπίδια ήταν τσάμπα. Υποστήριξε ότι “φτάσαμε στο Αλιμάκι που καίγεται όπως συνέβη τον Δεκέμβριο του 2016 που έκαιγε για 20 ημέρες περίπου, οπότε αν φτάσουμε στη λογική να το κλείσουμε που θα πάμε τα απορρίμματα τελικά;”. Παράλληλα ο κ. Τσίγγανος υποστήριξε ότι “σε 10 μήνες από σήμερα ο εργολάβος θα αναλάβει τη προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων πληρώνοντας τον Φλεβάρη το ποσό που αναλογεί στο Δήμο” για να υπογραμμίσει ότι “να πούμε τίμια ότι είναι μια παράνομη ΧΑΔΑ εδώ και 40 χρόνια, η οποία ακόμα και αν την κλείσει ο εισαγγελέας πρέπει να πληρώσουμε καθώς οποιαδήποτε άλλη λύση πλην του ΧΑΔΑ όντως κοστίζει”.

Απαντώντας γιατί ο Δήμος δεν προχώρησε στο τοπικό σχέδιο, εξήγησε ότι οι ΟΤΑ περιμένουν το σχέδιο κεντρικής διαχείρισης “ώστε να ξεκινήσουν οι Δήμοι τη συγκρότηση σημείων τοπικής διαχείρισης των σκουπιδιών”.

Η πρώην Αντιδήμαρχος κα. Μαρία Πανουσιοπούλου συμπλήρωσε ότι, “κάτι σίγουρα ο Δήμος δεν έπραξε σωστά σε ότι αφορά την αποκομιδή των σκουπιδιών” λέγοντας ότι “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν καθώς πριν λήξει η σύμβαση με τα απορριματοφόρα όφειλαν οι υπηρεσίες του Δήμου να εξασφαλίσουν την συνέχιση της αποκομιδής με μισθωμένα ή νέα οχήματα με αποτέλεσμα να είναι γεμάτοι οι κάδοι” καταλήγοντας ότι δεν “είμαστε καν σε περίοδο καλοκαιριού στη περιοχή μας”.

Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Στάθης Ανδρινόπουλος είπε ότι “υπάρχει σοβαρό θέμα καθαριότητας στο Δήμο με τον ΧΑΔΑ στο Αλιμάκι αμφιβάλλοντας αν μπορεί να λειτουργήσει στην κατάσταση που είναι, επίσης πόλεις και χωριά βρωμάνε λόγω της αδυναμίας αποκομιδής των σκουπιδιών, με εξαίρεση ορισμένα κεντρικά σημεία πόλεων” κάνοντας αναφορά στην εικόνα των Φιλιατρών “που είναι σε άθλια κατάσταση μέχρι την παραλιακή ζώνη” αλλά και το “θλιβερό περιστατικό τα σκουπίδια των Γαργαλιάνων να εναποτίθεται στο παλιό αμαξοστάσιο της πόλης” εκτιμώντας ότι “πρέπει να αναζητηθούν λύσεις” για να επισημάνει ότι “αν η Δημοτική αρχή είχε προσεγγίσει τις προτάσεις της μείζονας αντιπολίτευσης που έγιναν 4 χρόνια τώρα ώστε να δρομολογηθούν κάποιες εφικτές λύσεις”.

Για το ίδιο θέμα η εκπρόσωπος της ριζοσπαστικής κίνησης κα. Τσούλου τόνισε ότι “σε μια νέα οικονομία που προάγει πολιτικές κομποστοποίησης, διαχείρισης υπολειμμάτων, ανακύκλωσης, αποκέντρωσης με εναλλακτικές μορφές διαχείρισης ο Δήμος που προσφέρει είναι ένα Αλιμάκι με τοξικό νέφος με περιβαλλοντικό πρόβλημα, σκουπίδια, επιλεκτική συγκομιδή σε πόλεις κάνοντας χρονική ανασκόπηση από τη πλευρά του Δήμου λέγοντας ότι είναι σε αδιέξοδο” για να προσθέσει ότι “η Δημοτική αρχή δεν διαχειρίστηκε το τοπικό σχέδιο με δημιουργία πράσινων σημείων, ανακύκλωση, κομποστοποίηση” αναφέροντας παραδείγματα άλλων Δήμων με απορριματοφόρα που κινούνται με βιομάζα όπως και ενέργειες διαχείρισης υπολειμμάτων. Εξήγησε ότι “όλα αυτά δεν απασχολούν το Δήμο διότι απαιτεί πάνω από όλα όραμα το οποίο απλά δεν υφίσταται”.

Ο Επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Σαράντος Κουκούμης υποστήριξε ότι ο Δήμος παραμένει άτολμος “κάνοντας απαράδεκτη πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων που είναι επιζήμια για την υγεία του λαού ή δεν πίστεψε σε τίποτα περιμένοντας μόνο την λύση του ΣΔΙΤ στην περιφέρεια καθώς η λύση που προτάθηκε έχει περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα πέρα από το κόστος ανά τόνο”. Επισήμανε ότι “κάθε λίγο τα απορριμματοφόρα είναι ζημιάρικα ενώ καθυστερούν οι επισκευές στα συνεργεία με αποτέλεσμα ή με το φιάσκο που έγινε με την διαδικασία αγοράς των 2 απορριμματοφόρων όπου η διαδικασία με τον διαγωνισμό διεξαγόταν ταυτόχρονα σε 2 υπηρεσίες του Δήμου”.

Σκληρή κριτική εξέφρασε από την μείζονα αντιπολίτευση ο κ. Σωτήρης Μπακούρος για το θέμα λέγοντας ότι “είμαστε ευχαριστημένοι άραγε από την άσκηση αρμοδιοτήτων σε όσα έγιναν στο Δήμο μας” επικρίνοντας τον Δήμαρχο για την διαχείριση του στόλου των μηχανημάτων ή εργαλείων του Δήμου σε εβδομαδιαία βάση, ιδίως σε ότι αφορά την καθημερινότητα του πολίτη τόσο για τα απορρίμματα, την καθαριότητα και την ευπρεπή εικόνα του Δήμου.

Ο Δημήτρης Κουτσούλης καυτηρίασε το γεγονός πως ενώ πρόσφατα έπιασε μια μεγάλη φωτιά στην παράνομη χωματερή στο Αλιμάκι, η οποία έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων στην Τριφυλία, ο Δήμαρχος δεν έκανε καμία αναφορά για το θέμα αυτό θέλοντας να το υποβαθμίσει.
Μάλιστα, ο κ. Κουτσούλης ανέφερε πως ενώ η παράνομη χωματερή παραμένει «κλειστή» από την ημέρα που έπιασε φωτιά… παρόλα αυτά την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, περίπου στις 9.30, είδε με τα μάτια του απορριμματοφόρο του Δήμου να πηγαίνει προς την χωματερή γεμάτο με σκουπίδια! Όπως ο ίδιος ανέφερε, το απορριμματοφόρο συνοδευόταν από δύο αυτοκίνητα, χωρίς ωστόσο να προσέξει εάν ήταν και αυτά του Δήμου.

Ο κ. Κουτσούλης ανέφερε πως πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα το οποίο γίνεται σε βάρος της υγείας των κατοίκων αναφέροντας πως σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό για κάθε τέσσερις ημέρες που γίνονται καύσεις σκουπιδιών στον αέρα σημαίνει 14% αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε μια δεκαετία.
Αναφέρθηκε στο γεγονός πως ενώ άλλοι δήμοι έχουν φροντίσει για την διαχείριση των απορριμμάτων και έχουν κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Τριφυλίας δεν έχει κάνει το παραμικρό έως τώρα, για να καταλήξει ότι “αναρωτιόμαστε που πήγαν τα μεγαλεπήβολα σχέδια που ξεκίνησε η Δημοτική αρχή με τα σάρωθρα, τα GPS, την διαχείριση στόλου οχημάτων”. Τέλος, έκανε λόγο για την περισυλλογή των νάιλον θερμοκηπίων που καίγονται στην ύπαιθρο κάθε άνοιξη καθώς δεν έγινε ποτέ συλλογική διαχείριση.

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας τόνισε ότι “το γεγονός μπορούσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα καθώς από επιλογή διακόπηκε οποιαδήποτε αποκομιδή στην περιοχή του Αλιμακίου, αφού στόχος ήταν να μηδενιστεί το πρόβλημα έστω και σε βάρος της αποκομιδής των σκουπιδιών” για να προσθέσει ότι “προέχει η προστασία του χώρου χωρίς να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και ίσως αποτελεί μήνυμα στο αδιέξοδο που βρίσκεται το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων μέχρι να τρέξει το ΣΔΙΤ”. Συμπλήρωσε ότι “στις 25/5 υπογράφεται το ΣΔΙΤ με όλους τους συμβαλλόμενους προχωρώντας με ημερομηνία λήξης για την υλοποίηση του προγράμματος με 69,3 ευρώ ο τόνος συν ΦΠΑ ενώ χρήματα που δόθηκαν στους Δήμους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, οι ΟΤΑ ζήτησαν τα ποσά αυτά να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά στην ανάπτυξη συστημάτων ανακύκλωσης” ώστε να γίνουν οι περιβόητοι σταθμοί μεταφόρτωσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button