ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Η μάντρα στην Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας

DSC01331


Το “stop” που σήμανε η Αρχαιολογική Υπηρεσία στις εργασίες που ξεκίνησε η δημοτική Αρχή Τριφυλίας στη γκρεμισμένη (από τη Θεομηνία του Σεπτεμβρίου) πετρόχτιστη μάντρα στο «μπαλκόνι» της ιστορικής Αρκαδιάς, στην Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας, τέθηκε από το Δημήτρη Κουτσούλη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας. Θυμίζουμε πως οι εργασίες ξεκίνησαν με χωματουργικά μηχανήματα τη Δευτέρα 8 Μαΐου. Την ίδια κιόλας μέρα σταμάτησαν με παρέμβαση στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού. Όπως μας είπαν κάτοικοι της Πάνω Πόλης, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού παρενέβησαν επειδή η δημοτική Αρχή Τριφυλίας, χωρίς εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις προχώρησε σε επεμβάσεις με χωματουργικά μηχανήματα.
Σημειώνεται πως, η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας σε ένα μεγάλο μέρος της έχει ανακηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός (ΦΕΚ 1159/Β/29-12-1979) και αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 347/Β/10-4-1998).
Για την αποκατάσταση της πετρόχτιστης μάντρας, όπως μας είπαν, στην προτέρα της μορφή και όπως πρέπει σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί – στο πλαίσιο της μελέτης ανάπλασης στην περιοχή της Παλιάς Πόλης Κυπαρισσίας – και η οποία έχει εγκριθεί από το τεχνικό συμβούλιο Μνημείων, απαιτούνταν υποβολή σχετικού αιτήματος έγκρισης – αδειοδότησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού που είναι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Αίτημα για έγκριση – αδειοδότηση στις ως άνω υπηρεσίες δεν είχε υποβληθεί τη Δευτέρα 8 Μαΐου και γι’ αυτό και οι υπηρεσίες παρενέβησαν και σταμάτησαν τις εργασίες.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, ο Δημήτρης Κουτσούλης έθεσε θέμα για τη μάντρα και το “stop” της Αρχαιολογίας λέγοντας ότι, «έχει γίνει αυτός ο μαντρότοιχος το γιοφύρι της Άρτας! Ήταν και στη μελέτη σχετικά με την ανάπλαση της Άνω Πόλης, αν δεν κάνω λάθος. Στο προηγούμενο συμβούλιο είπαμε να φτιαχτεί κι ο μαντρότοιχος. Και μάλιστα, είχαμε πει και είχατε παρουσιάσει και στα social media ότι, με βάση τις υπογραφές οι οποίες “έπεσαν” απ’ την αρχαιολογική υπηρεσία είναι όλα έτοιμα προκειμένου να ξεκινήσει το έργο. Και ξαφνικά, πάμε να ξεκινήσουμε το μαντρότοιχο, εν μέσω θερινής περιόδου και πριν το πανηγύρι της Αγίας Τριάδος στην περιοχή, και η Αρχαιολογική Υπηρεσία έρχεται και λέει ότι “σταματάμε”. Τι να πω γι’ αυτό; Εντύπωση μου κάνει…». Απάντηση, ωστόσο, δεν πήρε από τη δημοτική Αρχή Τριφυλίας. Κατά το εορταστικό τριήμερο της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος χιλιάδες επισκέπτες της Κυπαρισσίας, με επίκεντρο των θρησκευτικών τελετών τον ιστορικό Ι.Ν. Αγίας Τριάδος στην Πάνω Πόλη, αντικρίζουν με απορία και θλίψη τη γκρεμισμένη μάντρα και τις τάβλες και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα ώστε να μη σημειωθεί ατύχημα πέφτοντας κανείς στη γκρεμίλα…

Του Ηλία Γιαννόπουλου στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button