Αγροτικά

Η Νεφέλη έπνιξε την αγροτική Ηλεία . . .

Ανυπολόγιστες οι ζημιές στις καλλιέργειες- Μεγάλο πλήγμα στην βιομηχανική τομάτα, κηπευτικά, σταφίδα, καρπούζι

Του Γιάννη Σπυρούνη

Το χειρότερο καλοκαίρι τους διανύουν οι αγρότες της Ηλείας. Τα χτυπήματα του καιρού φαίνεται πως θα αποδειχθούν τελειωτικά και ενώ μπροστά μας υπάρχουν κι άλλες ημέρες με κακοκαιρία. Από το βράδυ της Κυριακής οι καλλιέργειες δέχονται συνεχόμενα χτυπήματα και οι αγρότες δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια τους, ούτε να περισώσουν ότι μπορούν από τους κόπους τους, ούτε να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί…

Σύμφωνα με πληροφορίες σε πολλές περιοχές του νομού, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα, οι καλλιέργειες βρίσκονται μέσα στο νερό. Η κατάσταση είναι τραγική όποια και αν είναι η εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες. Αν η «Νεφέλη» επιμείνει θα βυθίσει ακόμα περισσότερα τους αγρότες στην απόγνωση. Αν πάλι βελτιωθεί η εικόνα του καιρού οι πιθανές υψηλές θερμοκρασίας που θα επικρατήσουν θα «βράσουν» τα φυτά και τους καρπούς.

Από τον Πύργο, το Κατάκολο, το Σκουροχώρι, το Κορακοχώρι, τα Δουνέικα, τον Καρδαμά, την Αμαλιάδα, την Πηνεία, τη Γαστούνη, τον Κόροιβο, τη Δάφνη, τον Αμπελόκαμπο, έως και το Κουρτέσι και τη Βουπρασία, τα μηνύματα δεν είναι καθόλου καλά. Καλλιέργειες με βιομηχανική τομάτα, καρπούζι, καλαμπόκι, πεπόνι, πιπέρι, κηπευτικά βρίσκονται μέσα στο νερό, ενώ σε περιοχές με σταφίδα το πρόβλημα είναι επίσης μεγάλο. Η παρατεταμένη κακοκαιρία, η δεύτερη που πλήττει μέσα σε λίγες ημέρες το νομό, δεν αφήνει ελπίδες στους παραγωγούς. Αλλά γενικότερα για τις καλλιέργειες οι καιρικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει από τον Απρίλιο με τις υψηλές θερμοκρασίες πρώτα και την κακοκαιρία μετά, περισσότερο «τρελαίνουν» τα φυτά και δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης ασθενειών που θα καταρρακώσουν την παραγωγή, όπως για παράδειγμα το «αστεράκι» στο καρπούζι.

Όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, σήμερα πιθανότατα θα υπάρξει συνάντηση με εκπρόσωπο του ΕΛΓΑ στην Πάτρα για να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ σε προγραμματισμένο ραντεβού με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κόκκαλη στην Αθήνα την Πέμπτη, πέραν της ατζέντας θα συζητηθούν και οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας στην παραγωγή.

tomata plimm2

tomata plimm3

tomata plimm4

tomata plimm6

tomata plimm7

Πηγή

ilialive.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button