Τοπικά Νέα

Ιλαρά: Στα 112 τα κρούσματα στην Πελοπόννησο, κανένα νεώτερο στη Μεσσηνία

ilarassss


Συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς στην Πελοπόννησο, με τη Μεσσηνία ευτυχώς να βρίσκεται στην αρνητική πλευρά του δείκτη. Εκτός από το ένα και μοναδικό κρούσμα που καταγράφηκε το Σεπτέμβριο, δεν έχει υπάρξει άλλο.
Στη Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας και συγκεκριμένα, στο Τμήμα Εμβολίων, καθημερινά καταφτάνουν αρκετοί γονείς με παιδιά, αλλά και ενήλικες, για να εμβολιασθούν, με την αγορά δυστυχώς ακόμα να έχει περιορισμένη διαθεσιμότητα σε εμβόλια.
Μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί συνολικά 690 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Αφορά, κυρίως, μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Στη χώρα μας καταγράφηκαν δύο θάνατοι, με τον τελευταίο να αφορά έναν 17χρονο τσιγγάνο στο Νοσοκομείο Πατρών.

Μεσσηνία
Τις προηγούμενες μέρες κινητή ομάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε στη Μεσσηνία σε εμβολιασμό παιδιών στα Δημοτικά Σχολεία Ασπροχώματος και Άριος, καθώς και στον καταυλισμό τσιγγάνων στην Αγία τριάδα.
Από την πλευρά της η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας τις επόμενες ημέρες και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα προχωρήσει στον εμβολιασμό παιδιών στο σχολείο των Αρφαρών.
Παράλληλα, σε όσους καταφτάνουν στο ιατρείο της Διεύθυνσης Υγείας γίνεται το εμβόλιο από τη διαθεσιμότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Πάντως, στην αγορά και της Καλαμάτας η διαθεσιμότητα σε εμβόλια ιλαράς είναι ακόμα περιορισμένη, με τη μία εταιρεία να έχει εφοδιάσει φαρμακεία με ορισμένα εμβόλια και με τη δεύτερη να έχει ενημερώσει ότι θα μπορέσει να διαθέσει από το νέο έτος.

112 στην Πελοπόννησο
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει ότι ο χρόνος επώασης της ιλαράς είναι 7-21 ημέρες και μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο (σε σταγονίδια) μέχρι 2 ώρες μετά την αποχώρηση του ασθενούς.
Επίσης, σημειώνεται ότι τα κρούσματα ιλαράς εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης και η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες κυρίως λόγω επιπλοκών.
Από τα 690 κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, τα 628 (91%) ήταν ελληνικής υπηκοότητας (507 ήταν Έλληνες Ρομά, και 121 ανήκαν στον γενικό πληθυσμό) και 62 (9%) αλλοδαπής υπηκοότητας.
Στην Πελοπόννησο έχουν καταγραφεί συνολικά 112 κρούσματα και συγκεκριμένα Μεσσηνία 1, Αργολίδα 21, Κορινθία 66, Αρκαδία 1, Λακωνία 23.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button