Οικονομία

Ιρλανδικό μοντέλο για «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια προωθούν οι τράπεζες

Την ιρλανδική λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων φέρονται να αξιολογούν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με πηγή κοντά στη διαδικασία.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι όσοι θα εξυπηρετούν το βιώσιμο μέρος του δανείου τους, θα απαλλάσσονται από το βάρος του υπόλοιπου.

Πρόκειται για το περιβόητο split, η βασική αρχή του οποίου είναι ότι το στεγαστικό δάνειο «σπάει»- με αντικειμενικά και πραγματικά κριτήρια- σε βιώσιμο μέρος, που μπορεί να αντιστοιχεί π.χ. στο 50% του συνολικού δανείου και σε μη βιώσιμο.

Εάν ο οφειλέτης καλύπτει το βιώσιμο μέρος, τότε το δάνειο βγαίνει από τη λίστα των NPLs και ο ίδιος απαλλάσσεται από το υπόλοιπο βάρος.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι υπάρχει ικανοποίηση από την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αν και οι ίδιες πηγές παρατήρησαν πως είναι νωρίς να αξιολογηθεί αν είναι πετυχημένο ή αποτυχημένο «εργαλείο» για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Από την άλλη, δεν έχει διαφύγει της προσοχής ότι οι πλειστηριασμοί παραμένουν εστιασμένοι στην περιοχή της Αθήνας, γεγονός που θα σταθμιστεί και στο EWG εν όψει της εκταμίευσης της υποδόσης του 1 δις ευρώ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θεωρούνται ως μέτρο πίεσης προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι υποχρεούνται να έρθουν, πλέον, σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Και τι γίνεται με τα νοικοκυριά; Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι όταν το εν λόγω μέτρο αγγίζει τα νοικοκυριά, τα πράγματα δυσκολεύουν, αφού δεν είναι εύκολη υπόθεση να διώχνεις τον κόσμο από το σπίτι του, εξ ου και η «ευαισθησία» των πολιτικών προσώπων. Από την άλλη, δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για κάποια άλλη διαδικασία, πέραν του νόμου Κατσέλη.

Αποστάσεις κράτησαν, αν όχι αρνητική διάθεση, οι ίδιες πηγές απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης για μια Αναπτυξιακή Τράπεζα. «Υπάρχουν ήδη πολλές τράπεζες στην Ευρώπη. Υπερβολικά πολλές. Δεν υπάρχει έλλειψη τραπεζικών υπηρεσιών. Υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μία ακόμη; Αν αυτοί οι φορείς είναι τράπεζες θα εποπτεύονται από τον SSM» σημείωσαν οι εν λόγω πηγές, συμπληρώνοντας ότι η αγορά και οι επενδυτές είναι καλύτεροι τραπεζικοί ιδιοκτήτες από το Κράτος.

Ως προς το θέμα της απώλειας του waiver, στην περίπτωση που δεν λάβει η Ελλάδα μια προληπτική γραμμή, όπως τόνισε χθες ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο Κουαρτέτο, οι ίδιες πηγές δεν πήραν θέση, ωστόσο ανέδειξαν την υστέρηση των περίπου 30 δις ευρώ σε σχέση με τις καταθέσεις του 2015, όπως επίσης τη ρευστότητα των περίπου 12 δις ευρώ από τον ELA, στο πλαίσιο της δύσκολης πορείας των τραπεζών προς έναν ενάρετο κύκλο, που θα επιτρέπει νέες χορηγήσεις δανείων.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι εν όψει εξόδου από το Πρόγραμμα, οι επενδυτές και οι καταθέτες θα ήθελαν προβλεψιμότητα από κυβέρνηση και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Οι ίδιες πηγές άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο νέων αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών, στο πλαίσιο των κριτηρίων fit and proper, ενώ ως προς το ενδεχόμενο δημιουργίας Bad bank, σημείωσαν ότι αν πρόκειται για μία κρατική τέτοια εταιρία, θα πρέπει τα δάνεια να πωλούνται με την αγοραία αξία τους και όχι με την ωραία αξία που θέλουν οι τραπεζίτες, αφού είναι προτιμότερο το τραπεζικό σύστημα να διαπραγματεύσεται με τα funds που αγοράζουν τέτοια ανοίγματα.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button