Οικονομία

Κάτω από τα 3 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα χρέη του δημοσίου

Του Κωστή Πλάντζου

Στα 2,722 ευρώ μειώθηκαν τα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες, καθώς τον μήνα Ιούνιο οι κρατικοί φορείς (κυρίως τα νοσοκομεία) αποπλήρωσαν χρέη ύψους 372 εκατ. ευρώ. Παρότι πρόκειται για «ρεκόρ» πληρωμών σε ένα μήνα, με τους ρυθμούς αυτούς η κυβέρνηση αποπλήρωσε μόλις το 1/10 των οφειλών της.

Θα χρειαστεί όπως φαίνεται έτσι πολλούς μήνες ακόμα για να εξοφλήσει πλήρως τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε προμηθευτές, εργαζόμενους και συνταξιούχους. Αν και αρχικός στόχος στο Μνημόνιο ήταν να εξοφληθούν όλα έως 20 Αυγούστου -τότε δηλαδή που τελειώνει το πρόγραμμα- με βάση τα νέα δεδομένα και εκτός νέου απροόπτου, δεν θα έπρεπε να αναμένεται μάλλον να συμβεί αυτό, πριν τον Ιανουάριο του 2019 το νωρίτερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου που ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών:

1. Ο δημόσιος τομέας χρωστούσε στο τέλος Ιουνίου 2,016 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 2,388 δισ. ευρώ που χρωστούσε τον Μάιο. Η μείωση κατά 372 εκατ. ευρώ σε έναν μήνα οφείλεται στο ότι:

– Τα υπουργεία αποπλήρωσαν σε έναν μήνα 6 εκατ. ευρώ και τα χρέη τους σε ιδιώτες μειώθηκαν από 136 σε 130 εκατ. ευρώ.

– ΕΦΚΑ και ασφαλιστικά Ταμεία αποπλήρωσαν για συντάξεις και προμηθευτές 167 εκατ. ευρώ και τα χρέη τους μειώθηκαν από 1,079 δισ. σε 912 εκατ. ευρώ. Ειδικά ο ΕΟΠΥΥ ελάφρυνε κατά 104 εκατ. ευρώ τα χρέη του, μειώνοντας τα χρέη των 385 εκατ. ευρώ που είχε τον Μάιο σε 281 εκατ. ευρώ. Επιπλέον και τα νοσοκομεία «τακτοποίησαν» χρέη 137 εκατ. ευρώ, που μειώθηκαν από 496 εκατ. σε 359 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα.

– Δήμοι και Περιφέρειες χρωστούσαν 309 εκατ. ευρώ αλλά αποπλήρωσαν 34 εκατ. και χρωστούν 275 εκατ. ευρώ.

2. Αυξάνονται από την άλλη όμως οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου. Καθώς τον Ιούνιο 1 στα 8 εκκαθαριστικά έβγαινε πιστωτικό, οι υποχρεώσεις για επιστροφές φόρου αυξήθηκαν κατά 117 εκατ. ευρώ, από 589 εκατ. τον Μάιο σε 706 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button